Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αστακός-Tης μάγισσας τα παλάτια

Φωτο: Βασίλης Ζαγκότας

της Αλέκας Κατσάνου

Στην περιοχή «Μαραθιά» και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Τουρκόβιγλα» υπάρχουν διάσπαρτα εδώ κι εκεί μερικά ερείπια, λιθοσωροί, απονεινάρια στο πέρασμα του χρόνου. Για τούτα σώζεται η ακόλουθη παράδοση:
«Στα μέρη αυτά ζούσε κάποτε μια μά(γ)ισσα που οι βαρκάρηδες, θέλοντας.....
και μη, της πλήρωναν φόρο σαν περνούσαν το ακρωτήρι εκεί στην Τουρκόβιγλα. Αν κάποιος αρνούνταν να πληρώσει, μάγευε το καράβι του και δεν μπορούσε να κουνηθεί, πέτρωνε στο πέλαγο ακίνητο, και ανεμοδέρνονταν. Κάποτε όμως αυτή η μάισσα –ποιος ξέρει πώς; έπεσε σ΄ένα βαρύ και ασυγχώρητο αμάρτημα και έτσι ακολούθησε σκληρή η τιμωρία της. Μαρμαρώθηκε –λοιπόν- μαζί με όλα της τα υπάρχοντα!
Σήμερα, ύστερα από το πέρασμα πολλών χρόνων στέκουν σε πείσμα του διαβατάρη χρόνου τα ερείπια του Πύργου της Μά(γ)ισσας). Μερικοί, που η φαντασία τους οργιάζει πιο πολύ, δεν διστάζουν να τα συσχετίσουν και με την …Κίρκη του Ομήρου και ονοματίζουν έτσι την τοποθεσία: «στης Μάγισσας Κίρκης τα παλάτια».
(Αφηγήσεις πολλών γερόντων)
 «Αντίλαλοι από τα περασμένα του Αστακού και της περιοχής του» των Μεν.Καραμεσίνη και Απ.Σπυρόπουλου

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΠΙΣΩ, ΠΑΙΔΑΚΙ ΕΙΧΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ. ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΑΣΤΑΚΟΣ.ΤΕΛΕΙΟΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο