Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία για μείωση της τιμής του αερίου

Τη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και την ενεργοποίηση του μέτρου για την ελάφρυνση των δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση.
Οι βαριές βιομηχανίες, λόγω του υψηλού ........
 ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις στις ξένες αγορές κι έτσι, η μία μετά την άλλη αποφασίζουν την προσωρινή διάθεση του προσωπικού τους. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο χθεσινών του ανακοινώσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης ανήγγειλε «πακέτο μέτρων για τη βιομηχανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη, εκτός απρόοπτου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου αναμένεται να εξειδικεύσει μέτρα τα οποία θα επιφέρουν μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.
Πηγές φέρουν τη ΔΕΠΑ και την Gazprom να έχουν ολοκληρώσει ένα ακόμη στάδιο των διαπραγματεύσεών τους για χαμηλότερη τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας. Πια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επικοινωνία
 Δεν αποκλείεται να υπάρξει στις επόμενες ώρες τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Οι συζητήσεις των δύο εταιρειών έχουν φτάσει σε ένα σημείο που να κατεβαίνει η τιμή του αερίου στα 396 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Η σημερινή τιμή προμήθειας είναι στα 460 δολάρια. Βέβαια στο «πακέτο» των συζητήσεων υπάρχουν και θέματα αναδρομικότητας της νέας συμφωνίας, αλλά και μεγαλύτερων εκπτώσεων για υπερβάλλουσες ποσότητες που θα χρειαστεί η χώρα μας.
Αλλη μία παρέμβαση που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι και η μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ. Δεν αποσαφηνίζεται πόσο θα είναι αυτή. Αλλά η έκπτωση θα μετακυλιστεί στις Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα ρίξουν τις τιμές λιανικής.
Το τρίτο μέτρο που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει είναι το μέτρο των συμβάσεων διακοψιμότητας. Η Ευρ. Επιτροπή είχε μπλοκάρει την εφαρμογή του στη χώρα μας επικαλούμενη σειρά παραλείψεων και στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι συμβάσεις διακοψιμότητας συνάπτονται ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στις βιομηχανίες. Αφορούν την πώληση από τις τελευταίες ισχύος που δεν χρειάζονται αλλά είναι απαραίτητη για τον ΑΔΜΗΕ.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται στο να εκδίδει την απόφαση αυτή καθιερώνοντας τις αγοραπωλησίες μέσω δημοπρασιών. Με τη «διακοψιμότητα» οι βαριές βιομηχανίες πριμοδοτούνται με 70 εκατ. ευρώ και παίρνουν μία σημαντική «ανάσα» προκειμένου να μειώσουν τα κόστη ενέργειάς τους και να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις σε ξένες αγορές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο