Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Διπλή μείωση τιμής στο αέριο


Διπλό όφελος από τις μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου έρχεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η ΔΕΠΑ μειώνει τα περιθώρια κέρδους της και ταυτόχρονα εντός των επόμενων ημερών κλείνει η συμφωνία με την Gazprom με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2013. ...

Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, οι οποίοι και ανακοίνωσαν πλέγμα μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ για να μείνουν ανοικτές οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργικό «δίδυμο» ανήγγειλε πως ΔΕΠΑ και Gazprom είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν συμφωνία για νέα μειωμένη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο της προσφυγής στη διαιτησία. Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η ισχύς της σύμβασης θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2013, ενώ, θέλοντας να προσδιορίσει και το εύρος της διαφοράς, σημείωσε πως ο μέσος όρος της τιμής των ηπειρωτικών ευρωπαϊκών κρατών είναι στα 393 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Σήμερα, να σημειωθεί ότι η τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου είναι στα 460 δολάρια και η μείωση στα προαναφερόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα είναι γύρω στο 14%. Η νέα σύμβαση θα έχει ισχύ επίσης μέχρι το 2026.
Πέρα, όμως από αυτήν την εξέλιξη, πιο άμεσο θα είναι το όφελος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τη μείωση των περιθωρίων κερδών της ΔΕΠΑ. Η εταιρεία με συμψηφισμό θα δώσει έξτρα εκπτώσεις στις βιομηχανίες - πελάτες της αλλά και στις θυγατρικές της Εταιρείες Παροχής Αερίου.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης και «πακέτο» μέτρων που εξοικονομεί περί τα 150 εκ. ευρώ στις μεγάλες βιομηχανίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ., επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και την υψηλή τάση.
Ετσι, τα άμεσα μέτρα, μέσα σε 15 μέρες είναι:
1. Τη Δευτέρα βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για τα μέτρα αντιστάθμισης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Οι βιομηχανίες θα πριμοδοτηθούν με περίπου 20 εκ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
2. Την Τρίτη τελειώνει με την Κομισιόν η διαβούλευση και θα εκδοθεί αμέσως η απόφαση για τις συμβάσεις διακοψιμότητας των βιομηχανιών με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ από τις αποζημιώσεις που θα εισπράττουν σε περίπτωση διακοπής φορτίων ρεύματος.
3. Σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ στη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανία θα εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης τη διάθεση κονδυλίων της τάξης των 35 ευρώ εκατ. ευρώ προς τη βιομηχανία. Τα χρήματα αυτά είχαν προϋπολογιστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
4. Για άλλα δύο χρόνια παρατείνεται το δικαίωμα προμήθειας φυσικού αερίου μεγάλων βιομηχανιών απευθείας από τη ΔΕΠΑ έναντι των ΕΠΑ κι ας μην πιάνουν το συγκεκριμένο κριτήριο της κατανάλωσης.
Τέλος, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προανήγγειλε και την έναρξη των δημοπρασιών της φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ώστε και οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος να μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να πουλάνε φθηνότερο ρεύμα. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο