Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τα «πολυσπόρια» της Παναγιάς μας, τ’ Αη Θυμιού η χάρη και οι Γυναίκες του χωριού μας !

    Τι κιαν ο καιρός αγρίεψε και πεισμωμένα  ήθελε να ακυρώσει τα πολυσπόρια, που ήταν ταγμένα να γίνουν ανήμερα στη χάρη “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”, γιορτή της  εκκλησίας του χωριού μας.
    Τι κιαν με γινάτι έστελνε αδιάκοπα και απειλητικά τη μία μπόρα μετά την άλλη για  να κιοτέψει τους Κωνωπινιώτες για να τα παρατήσουν, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις κακές του προθέσεις .
Έκανε όμως λάθος !.........


 Δεν υπολόγισε  τις Κυράδες του χωριού της Κωνωπίνας ! Αυτές τις αγέρωχες λατρεμένες μορφές με τα ηλιοκαμένα πρόσωπα.Τις μανάδες μας ! 

     Αυτές τις  Ξηρομερίτισσες γυναίκες, που μπήκαν μπροστά, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή έχοντας αποκοντά τις κόρες και τις νύφες, που ξύπνησαν αχάραγα, βάζοντας φωτιά στα καζάνια, για να βράσουν τα πολυσπόρια που ήταν ταγμένα να γίνουν στη χάρη της.
Έτσι και έγινε.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες (υπό καταρρακτώδη βροχή) τα πολυσπόρια ήταν έτοιμα στην ώρα τους και όλοι μας στείλαμε το ο μήνυμα, πως το έθιμο αυτό δεν πρόκειται να σβήσει !
Και ήλθε και τ’ Αη Θυμιού !

Τη μέρα αυτή που γιορτάζει το Βυζαντινό εκκλησάκι του χωριού, που είναι αφιερωμένο στη χάρη του Αγίου.
Τη μέρα αυτή, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, είχε αποφασίσει μετά τη Θεία λειτουργία, με την βοήθεια των γυναικών και πάλι, να αναβιώσει τα πατροπαράδοτα έθιμα της «Μπαζίνας» και της «Τσιγαρίδας», που τείνουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου !
Και πάλι, ο καιρός παραφύλαγε «μπαμπέσικα», λες και ήθελε να πάρει εκδίκηση, τρομάζοντας αποβραδίς τους χωριανούς με τις περιοδικές  βροχές του  και με το δυνατό άνεμο, μπονόρα-μπονόρα, κάνοντας επίδειξη ισχύος.
Όμως η Θεία βούληση ήταν διαφορετική, τέτοια που δεν επέτρεψε τερτίπια και καμώματα του καιρού, ν’ ακυρώσουν  τις εκδηλώσεις στη χάρη του Αγίου.
Και ήλθε πάλι η ώρα των γυναικών του χωριού μας !
Μπροστάρησες  και αυτή τη φορά, με αδάμαστη θέληση, παράδειγμα προς μίμηση, φιγούρες  αγαπημένες, έπιασαν δουλειά ετοιμάζοντας με σχολαστικότητα και πολλή μεράκι, τα δρώμενα της «Μπαζίνας» και της «Τσιγαρίδας»,προκαλώντας συναισθήματα συγκίνησης και σεβασμού, σ’ όλους, όσους  έτυχε να βρεθούν  εκείνες τις ώρες  στον αύλιο χώρο του Αη Θύμιου και  να θαυμάσουν το μεγαλείο τους.
Τούτα τα γραφόμενα είναι φτωχά, και δεν μπορούν στο ελάχιστο να αποδώσουν τις  μεγάλες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον Αη Θύμιο, κατά την προετοιμασία και την παρασκευή των δρώμενων, με πρωταγωνίστριες τις χωριανές μας.
 Είναι  δύσκολο κανείς να σκιαγραφήσει  το μεγαλείο της ψυχής αυτών των γυναικών.
Ένα όμως είναι βέβαιο. Οι Κυράδες αυτές, με τα μεγάλα ψυχικά τους αποθέματα, έδειξαν τον  δρόμο της ελπίδας και πρωτοστατούν με τον δικό τους τρόπο,   σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών, στην αναζωογόνηση της καθημερινότητας των χωριανών μας.

Τους αξίζει η αγάπη και ο σεβασμός μας  !

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας ΦΥΛΛΟ  74

konopinanews

2 σχόλια:

  1. Είστε ο καλύτερος σύλλογος της περιοχής μας,αυτά που κάνετε είναι πρωτόγνωρα για συλλόγους,μπράβο και πάλι μπράβο σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο Κώστας Φούντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mπράβο κι από μένα! Άξιες γυναίκες! Σίγουρα θα ερχόμουν αν ήμουν κοντά,συγχαρητήρια!!! Όλγα από Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο