Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δήμος Ξηρομέρου: Παραλαβή μελέτης αναστύλωση​ς παναγίας ζωοδόχος πηγή Αρχοντοχωρ​ίου


 Οι φωτο είναι του Γιώργου Κουβέλη 
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αρχοντοχωριτών «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» εκφράζει την υποστήριξη του στην προσπάθεια του Δήμου Ξηρομέρου για τη σωτηρία ενός σπουδαίου μνημείου.
Η επιστολή αναφέρει:
Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, του Δήμου ξηρομέρου
Το συλλογικό  όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχοντοχωριτών «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» εκφράζει τη μεγάλη χαρά για την παραλαβή, εκ μέρους σας, της νέας μελέτης «Αναστήλωσης – Αποκατάστασης του Διατηρητέου Μνημείου Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου».
Μιας μελέτης που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε ότι, επιτέλους, το  μοναδικό αυτό ιστορικό, θρησκευτικό μνημείο του Αρχοντοχωρίου, της Αλυζίας και του Ξηρομέρου, θα σωθεί και ίσως ξαναζωντανέψει.
Είμαστε περήφανοι υποστηρικτές του εξαιρετικού έργου που προγραμματίζει ο Δήμος Ξηρομέρου.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής κληρονομιάς του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής.
Θα σας παρακαλούσαμε να εντείνετε τις προσπάθειές σας ώστε το γρηγορότερο να ενταχθεί η υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης της Ζωοδόχου Πηγής στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ζωοδόχου Πηγής, στο νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ 2014-2020) ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ και της Περιφέρειας.







3 σχόλια:

  1. Η παραλαβή της μελέτης κάποια στιγμή θα γινόταν εφόσον το θέμα αυτό είχε δρομολογηθεί πριν 5 περίπου χρόνια , με άλλη δημοτική αρχή κ. Τριποτσέρης και είχε ψηφιστεί ομόφωνα απο το Δ.Σ ΑΛΥΖΙΑΣ . Κύριος συντελεστής αυτής της υπόθεσης ήταν και είναι ο καθηγητής Βυζαντινολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Αθανάσιος Παλιούρας ο οποίος συμμετείχε και στο ΚΑΕ του υπ.Πολιτισμού. Η συμμετοχή του στο ΚΑΕ συνέβαλε τα μέγιστα ωστε αυτό το εκκλησιαστικό μνημείο ( κτισμα 1651 μχ ), σήμερα, έστω και αργά δρομολογηται στο κάτι ...να γίνει. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι την τελική μορφή της μακέτας και των μελετών. Μελέτες είχαν γίνει και επί θητείας του κ. Γαλούνη αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης στην ανάδειξη του μνημείου συνέβαλε και η Ενωση Αλυζίων η οποία έφερε στο Αρχοντοχώρι ειδικούς καθηγητες βυζαντινολογίας-ιστορικούς ( Αθ.Παλιούρας,Νικ. Καπώνης κ.λπ ) και έγινε ειδική αναφορά ομιλία - παρουσίαση εντός της εκκλησίας αυτής παρουσία δημοτικής αρχής και συμβούλων εκείνης της εποχής και κόσμου τόσον του Αρχοντοχωρίου όσον και της Αλυζίας.
    Κι όλα αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας , καθότι ... βλέπουμε οτι γίνονται " μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα " και αυτό αδικεί κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκ παραδρομής , αντί για ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) γράφτηκε ΚΑΕ . Αν γίνεται, σας παρακαλούμε, όπως το διορθώσετε.
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης αυτού του σπάνιου Βυζαντινού μνημείου του τόπου μας, θα έπρεπε να είχαν γίνει χθές…
    Όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ.
    Εκείνο που είναι χρέος όλων μας, αυτά τα ιστορικά μνημεία που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με το καλύτερο τρόπο, και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί είναι εθνικά κληροδοτήματα και αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας μας.
    Θεόδωρος Χολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο