Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Νίκη Φούντα: Να εξαιρεθεί η Κουκουμίτσα Βόνιτσας από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο ΤΑΙΠΕΔ»
          Στις προς αξιοποίηση εκτάσεις γης που εντάχθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπάρχουν πλέον, βασει ΦΕΚ, τρεις εκτάσεις εντός της περιφέρειας της Αιτωλοακαρνανίας: οι πρώην εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο (έκταση ΑΒΚ314) και οι εκτάσεις ΑΒΚ 39 και 51 στην Βόνιτσα, οι αποκαλούμενες ως Σάλτινη και νήσος Κουκουμίτσα. Πρόκειται για τρεις εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις εκτάσεων στις οποίες, σύμφωνα και με τον Νόμο 3986/11 βάσει του οποίου έγινε η σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, «…οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε περιουσιακό στοιχείο..»................



       Όσον αφορά στον εργοταξιακό χώρο του Αντιρρίου έκτασης 223 στρ. (και με την υπ’ αριθμό 3709/2.11.2012 ερώτησή μας) εκφράσαμε και εκφράζουμε την αγωνία μας να αξιοποιηθεί άμεσα για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βάσει και της σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ναυπακτίας.
       Όσον αφορά στην περιοχή της Σάλτινης, πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση περίπου 130 στρεμμάτων η οποία έχει υποστεί υποβάθμιση και που, με σωστό σχεδιασμό και πάντα βάσει σεβασμού του χωροταξικού, θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακή «ανάσα», με την προϋπόθεση πως θα διασφαλιζόταν η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για όλους τους πολίτες, καθώς και η ελεύθερη χρήση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας.

     Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση της νήσου Κουκουμίτσα είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για νησί στον Αμβρακικό Κόλπο, περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Ramsar (διεθνής σύμβαση) και χαρακτηρισμένη ως οικοσύστημα Natura, κατά βάση δασική έκταση και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Σύμφωνα δε με το άρθρο 11 του 3986/11 που ρυθμίζει τους Γενικούς Κανόνες Χωροθέτησης και Χρήσεις Γης, στο Κεφάλαιο «περί Πολεοδομικής Ωρίμανσης και Επενδυτικής Ταυτότητας των Δημοσίων Ακινήτων για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», αναφέρεται ότι  «…Δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας, σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παράγραφοι 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως ισχύει, σε πυρήνες εθνικών δρυμών, σε διατηρητέα μνημεία της φύσης, σε εθνικά πάρκα και σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας…». 
       Επίσης, να σημειωθεί πως βάσει της ΚΥΑ 24208/09 (έγκριση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό) αναφορικά σε χρήσεις Γης σε Νησιά και Παράκτιες περιοχές (παρ. Ε), σε μικρότερης έκτασης των 50 στρ. Νήσους (έκταση Κουκουμίτσας 38,7 στρ.) απαγορεύεται η δόμηση για τουριστικούς σκοπούς.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
·Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενες χρήσεις γης (master plan) για τη διαδικασία παραχώρησης που να αναφέρεται στις τρεις αυτές εκτάσεις;
·Προτίθεται να εξαιρέσει τη νήσο Κουκουμίτσα Βόνιτσας από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Φούντα

2 σχόλια:

  1. κιβίστηση (κωλοτούμπα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα Νίκη !!!!! η κυβέρνηση δεν σκέπτεται να την ξεπουλήσει, να την παραχωρήσει για χάρη της ανάπτυξης έχει αποφασίσει.

    Βέβαια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθεί η ανάπτυξη μετά την συμπαγή απόφαση του Δήμου να συγκρουσθεί με τα σχέδια παραχώρησης......

    ΥΓ: Πρέπει να θυμηθούμε ότι υπάρχει και η ανάλογη εμπειρία αγώνα και σύγκρουσης για αλλαγή κυβερνητικών αποφάσεων. Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα ο ανένδοτος που έγινε για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου.Και για το βέβαιο της Νίκης ας έχουμε υπόψη μας ότι πολλά από τα τωρινά στελέχη του Δήμου ήταν στελέχη του τότε Δήμου Παλαίρου, άρα υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο