Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Προικοσύμφωνο του 1821 από την Κατούνα θα παρουσιαστεί στην Κύπρο!


             Πρόκειται για ένα προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821. Το υπογράφει ο προύχοντας Γεωργάκης Μαυρομμάτης, που κατά την επανάσταση ανέπτυξε πολιτική δράση και διακρίθηκε σε υψηλά αξιώματα, και ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες καπεταναίων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της σύνταξης του προικοσύμφωνου ήταν η επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών με τον γάμο των παιδιών τους, της Χάιδως Μαυρομμάτη και του Νικολάκη Βαρνακιώτη.

Αναλυτικά:
     Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου θα παρουσιάσει, από τις 24 του μηνός έως και τις 15 Απριλίου, «Ένα Προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα στη Λευκωσία» στον μικρό εκθεσιακό χώρο «Το Κουτί της Πανδώρας»......



        «Το Κουτί της Πανδώρας» μεταμορφώνεται με σκοπό να παρουσιάσει ένα πρόσφατο απόκτημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, ευγενική δωρεά της δρ Μάρως Θεοδοσιάδου.
           Πρόκειται για ένα προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821. Σημαντικό στοιχείο δεν αποτελεί μόνο η χρονολογία, που αναφέρεται στο έγγραφο και η οποία το συνδέει με την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών του. Το υπογράφει ο προύχοντας Γεωργάκης Μαυρομμάτης, που κατά την επανάσταση ανέπτυξε πολιτική δράση και διακρίθηκε σε υψηλά αξιώματα, και ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες καπεταναίων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
      Σκοπός της σύνταξης του προικοσύμφωνου ήταν η επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών με τον γάμο των παιδιών τους, της Χάιδως Μαυρομμάτη και του Νικολάκη Βαρνακιώτη.
       Με κεντρικό άξονα το χειρόγραφο προικοσύμφωνο το οποίο θα εκτίθεται για το κοινό στο «Κουτί της Πανδώρας», θα παρουσιαστούν σε αντίγραφα, το πορτρέτο του Γ. Μαυρομμάτη, πρόπλασμα ανδριάντα και η σφραγίδα του Γ. Βαρνακιώτη, έγγραφα και επιστολές σχετικές με τα δύο ιστορικά πρόσωπα, καθώς και αντικείμενα που αναφέρονται στο προικοσύμφωνο και φωτίζουν πτυχές του υλικού βίου της εποχής.
    Το προικοσύμφωνο στο ιστορικό του πλαίσιο θα παρουσιάσει σε ομιλία της στις 28 Μαρτίου, η Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ η δημιουργία βιβλιοθήκης ή μουσείου στην ιστορική  Κατούνα για να φιλοξενεί τα σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα, καθώς επίσης και διάφορα ενθύμια του αγώνα του 1821. Έτσι  μοιραία τα σπάνια ντοκουμέντα καταλήγουν σε ιδιωτικές συλλογές, στα σαλόνια των πλουσίων της Ευρώπης, είτε στα ευρωπαϊκά μουσεία. Κανένας μέχρι σήμερα δεν αξίωσε την επιστροφή τους στον τόπο τους και άρα χάθηκαν οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο