Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ «ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ»… (με τις ευλογίες του Καλλικράτη)


«ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
      Τον κώδωνα του κινδύνου στο λαό του Αγρινίου σημαίνει η «Λαϊκή επιτροπή της περιοχής Πάρκου» για να εμποδίσει την Δημοτική αρχή, να παραδώσει σε ιδιώτες το Δημοτικό Πάρκο.
      Καλλικράτης, ΕΣΠΑ και σχεδόν 5.000.000 euro παραπέμπουν κατευθείαν σε συνθήκες εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας και μάλιστα σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης  και εξαθλίωσης του λαού, επεσήμανε χθες  στη συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό περίπτερο ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»......


     
Τονίστηκε, από όλους σχεδόν που παραβρέθηκαν στην χθεσινή συγκέντρωση στο Πάρκο, ότι επιχειρείται η αξιοποίησή του στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, σε κάτι που είναι αντίθετοι, καθώς το Πάρκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών»,  αποτελεί «Λαϊκή περιουσία».
             Δε θα αναφερθούμε στην ιστορία του Πάρκου παρότι έχει ενδιαφέρον. Είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στον αστικό ιστό του Αγρινίου έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων με σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος στην περιοχή.
      Ανεξάρτητα από τη μορφή διοίκησης, η κατάσταση του Πάρκου χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Η σημερινή εικόνα κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εγκατάλειψη του για δεκαετίες και την απαξίωσή του, όπως ομολογεί άλλωστε στην τεχνική περιγραφή της μελέτης η Δημοτική αρχή.
       Ωστόσο παρά τα σοβαρά προβλήματα και την εικόνα εγκατάλειψης, παραμένει σημαντική  η επισκεψιμότητα του Πάρκου από τους κατοίκους. Καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα ο χώρος κατακλύζεται από οικογένειες για να πάρουν μια ανάσα τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή, μια βόλτα μέσα στο Πάρκο το οποίο ο απλός κόσμος το χρησιμοποιεί ως μοναδική έξοδο για περίπατο, αθλητισμό, ψυχαγωγία κ.ά., είναι αποκαλυπτική και συνάμα αποκαρδιωτική.
      Από τις παλιές και διαλυμένες μάντρες που θα συναντήσει όποιος μπει μέσα, τα άθλια δρομάκια, το παλιό Κηποθέατρο, τα παραμελημένα  δέντρα  και φυτά, τις κατεστραμμένες υποδομές (σπασμένες κολώνες φωτισμού, σπασμένες λάμπες ξεγυμνωμένα καλώδια, επικίνδυνοι πίνακες ΔΕΗ), μέχρι την επικίνδυνη «παιδική χαρά» ειδικά για τα χιλιάδες μικρά παιδιά που την χρησιμοποιούν .
      Είναι βασική προϋπόθεση να παραμείνει το Πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου  οποίος θα λειτουργεί για να καλύψει τις ανάγκες των Αγρινιωτών και να μην αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων.

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
  
   Σε απαξίωση και καταστροφή του πάρκου «Αντ. Τρίτσης» του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα για όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Το πάρκο έκτασης 1.150 στρεμμάτων που ανήκει διοικητικά στους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού αποτελεί για τις λαϊκές οικογένειες όλης της ευρύτερης πυκνοκατοικημένης περιοχής το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Η εδώ και χρόνια εγκατάλειψη του πάρκου οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση ήταν κάτι παραπάνω από ανεπαρκής.
Αποτέλεσμα το έτσι κι αλλιώς εγκαταλελειμμένο πάρκο να φτάσει σε τραγική κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι με κίνδυνο ανεπανόρθωτης καταστροφής σε χλωρίδα και πανίδα. Η έλλειψη νερού και η διακοπή της ηλεκτροδότησης έβαλε σε άμεσο κίνδυνο τα τρία οικοσυστήματα (δάσος, λίμνες και καλλιέργειες). Η τραγική αυτή κατάσταση υποχρέωσε το ΥΠΕΚΑ στο οποίο παραμένει η δικαιοδοσία να συμφωνήσει να αναλάβουν τη φροντίδα, όπως και έγινε, ξανά οι δήμοι της περιοχής.
Ξεκάθαρο αίτημα όλων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής είναι το πάρκο να παραχωρηθεί στους δήμους και στο λαό της περιοχής με τους αντίστοιχους πόρους. Σκοπός να εξασφαλιστεί η χρήση και η λειτουργία του προς όφελος των κατοίκων και των αναγκών τους, να εμποδιστεί η κάθε είδους εμπορευματική του δράση.

ΠΑΡΚΟ «ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΗ»
    Συναγερμό στο λαό του Κερατσινίου και Δραπετσώνας για να αποτρέψουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), να παραδώσει σε ιδιώτες το πάρκο Σελεπίτσαρη και το δημοτικό γήπεδο Δραπετσώνας «Ι. Βάζος», σημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόσφατα, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε «την ανάθεση της εκμετάλλευσης και της εν γένει διαχείρισης» των χώρων αυτών στην ανώνυμη εταιρεία του Δήμου με την επωνυμία «ΚΕΚ Κερατσινίου ΑΕ ΟΤΑ».
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με την απόφαση αυτή η δημοτική αρχή ευθυγραμμισμένη πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας και εφαρμόζοντας πλήρως τον «Καλλικράτη», προετοιμάζει το έδαφος για την «παράδοση - εκχώρηση των δύο αυτών χώρων σε ιδιώτες».
Το πάρκο Σελεπίτσαρη είναι ένας χώρος πάνω από 20 στρέμματα στον οποίο, από τις τσέπες των εργαζομένων έχουν κατασκευαστεί παιδικές χαρές, θεατράκι, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο 8Χ8 και τώρα κατασκευάζεται γήπεδο 5Χ5) ενώ είναι ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες «πράσινους πνεύμονες» στην περιοχή ολόκληρου του Πειραιά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, που ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν τους σχεδιασμούς αυτούς, σημειώνουν: «Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου μας, τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας να αντιδράσουν, να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο