Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη στη Ρώμη


        Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κώστας Καραγκούνης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Ρώμη,  συναντήθηκε χθες με  τον ιταλό ομόλογό του  κ. Antonino Gullo  και με τον Δ/ντη του Γραφείου Ερευνών, Νομοθεσίας και Διεθνών Σχέσεων (Δ.νση Σωφρονιστικής Πολιτικής ιταλικού υπ. Δικαιοσύνης, κ. Francesco Ottaviano. Σήμερα ο κ. Καραγκούνης θα επισκεφθεί τις Κεντρικές Φυλακές της ιταλικής πρωτεύουσας στην Rebbibia.....



       Ο έλληνας υφυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, χαρακτήρισε τη  συνάντηση με  τόσο με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης  Antonino Gullo όσο και με τον Francesco Ottaviano ως «εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική» διαπιστώνοντας  ομοιότητες  μεταξύ του ιταλικού και ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος καθώς και ταύτιση στα προβλήματα που απασχολούν τις χώρες στο ίδιο θέμα.
       Κατόπιν της ενημέρωσης που είχε, ο έλληνας υφυπουργός  αναφέρθηκε στο «μεγάλο  θέμα υπερπληθυσμού των  ιταλικών φυλακών, καθώς το σύστημα της χώρας αντέχει γύρω στους πενήντα χιλιάδες κρατουμένους και υπάρχουν εξήντα επτά χιλιάδες κρατούμενοι», σημειώνοντας ιδιαίτερα την ύπαρξη εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.
    Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υγειονομικής αντιμετώπισης των κρατουμένων στην Ιταλία η οποία έχει εντάξει το εθνικό της σύστημα υγείας στις φυλακές, σημειώνοντας ότι και η Ελλάδα έχει αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία (υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Βουλή) ώστε να  ενταχθεί το εθνικό σύστημα υγείας και στις τριάντα τρεις φυλακές  και όχι μόνο στα δύο καταστήματα κράτησης που υπάρχουν τα νοσοκομεία».
        Περαιτέρω θέματα συζήτησης περιέλαβαν την εύρυθμη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων, τη σωφρονιστική αστυνομία, καθώς και την  πιο εύρυθμη λειτουργίας των φυλακών όσον αφορά την εσωτερική/διοικητική δομή στις φυλακές. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα θέματα ημιελεύθερης διαβίωσης, κοινωφελούς εργασίας καθώς και  το ζήτημα του ηλεκτρονικού βραχιολιού που στην Ιταλία  δεν απέδωσε ιδιαίτερα.
          Ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών διαπιστώθηκε και στο ζήτημα επαναπροώθησης αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και ανάγκης  αποσυμφόρησης του συστήματος των σωφρονιστικών ιδρυμάτων εξαιτίας του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών.
       Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην Ιταλία είναι διπλάσιος από εκείνον της Ελλάδος (η αναλογία στην Ιταλία είναι ένας υπάλληλος για 1.5 κρατούμενο, ενώ στην Ελλάδα 1 υπάλληλος για 3 κρατουμένους).
        Ο κ. Κ. Καραγκούνης ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι θα «θα συνεχιστεί μια πολύ στενή συνεργασία  με την Ιταλία» επί των παραπάνω θεμάτων και τόνισε πως απηύθυνε πρόσκληση προς τον ιταλό υπ. Δικαιοσύνης να επισκεφθεί την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο