Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση του Κώστα Καραγκούνη για την εξωτερική φρούρηση των Φυλακών

       Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς τoν Yπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα πρόβληματα ασφάλειας στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος φρούρησης Κορυδαλλού και των λοιπών Καταστημάτων.....

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 Αθήνα, 15.2. 2012
 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Αξιότιμο Yπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Ερώτηση σχετικά με τα πρόβληματα ασφάλειας στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος φρούρησης Κορυδαλλού και των λοιπών Καταστημάτων.

      Όπως γνωρίζετε Κύριε Υπουργέ η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές είναι δραματική. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα γεγονότα που συνέβησαν στα καταστήματα κράτησης εντείνουν το πρόβλημα. 
    Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας δημιουργούν πια ενεξέλεγκτες καταστάσεις και θετουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των φυλακών που έχουν αντίκτυπο στη δημόσια ασφάλεια. Είναι πλείστα όσα τα παραδείγματα περιπτώσεων και συμβάντων που καταγγέλονται στις διοικήσεις Υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης τόσο του Καταστήματος φρούρησης Κορυδαλλού όσο και των λοιπών Καταστημάτων ανά την Ελλάδα. 
    Οι ελλείψεις είναι γνωστές τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Σας έχουν γίνει απανωτές καταγγελίες και ερωτήσεις στη Βουλή αλλά δυστυχώς δεν έχετε δώσει πειστικές απαντήσεις και κυρίως πρακτικές λύσεις. 
     Το πρόσφατο περιστατικό απόδρασης στις φυλακές Κορυδαλλού επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα ασφαλείας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, του Ψυχιατρικού Καταστήματος και του Νοσοκομείου Κρατουμένων. Τα προβλήματα ασφάλειας όσον αφορά την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης είναι πολλά αναφέροντας ενδεικτικά τα παρακάτω. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. 
     Από τις 592 οργανικές θέσεις που προβλέπονταν στον Κορυδαλλό εργάζονται αυτή τη στιγμή 210 υπάλληλοι που θα μειωθούν άμεσα και άλλο λόγω διαφόρων μεταθέσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο. Παρά τις συνεχείς αναφορές του τοπικού σωματείου όσο και της ομοσπονδίας για ενίσχυση της ασφάλειας του καταστήματος καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί. 
     Επίσης κρίνεται ανεπαρκής και πολλές φορές  ανύπαρκτος ο φωτισμός στους επιτηρούμενους από την εξωτερική υπηρεσία χώρους ευθύνης (νεκρές ζώνες). 
     Υπάρχει έλλειψη προστατευτικού πλέγματος σε σημεία του εξωτερικού μαντρότοιχου για την αποτροπή ρίψεως ναρκωτικών ή όπλων κατά την διάρκεια προαυλισμού των κρατουμένων.  
     Ελαττωματική κρίνεται επίσης η λειτουργία του συστήματος συναγερμού ενώ παρατηρείται έλλειψη ανιχνευτών κίνησης και άλλων σύγχρονων τεχνικών μέσων επιτήρησης.  
      Δυστυχώς πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τη λειτουργία των ασυρμάτων καθότι δεν δύναται με τον υπάρχοντα εξοπλισμό να επικοινωνεί η φρουρά των φυλακών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας συντονισμός στη φρούρηση των Καταστημάτων. 

Κατόπιν των ανωτέρω Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:
Τι προτίθεστε να κάνετε άμεσα για την επίλυση των ως άνω προβλημάτων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος    Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο