Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δεν θέλουν τη μεταφορά της πύλης εισόδου πατάτας στο Βόλο

Με την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Δριβελέγκα σταματά η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας μέσω του λιμανιού του Πλατυγιαλίου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ως αποκλειστικές πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα ορίζονται λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές αποθήκευσης, ελέγχου αλλά και επιτυχούς διεκπεραίωσης για την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας
      Όχι και τόσο πρόθυμοι στην απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μεταφορά της… πύλης εισόδου αιγυπτιακής πατάτας Βόλο δηλώνουν οι τοπικοί φορείς.
     Συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Γιάννης Πρίγκος, μιλώντας στον τοπικό Τύπο επεσήμανε πως το υπουργείο απηύθυνε ερώτημα στον Ο.Λ.Β., στο οποίο η Διοίκηση απάντησε πως ναι μεν επιθυμεί όλες οι εισαγωγές να γίνονται από το λιμάνι του Βόλου, ωστόσο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές...
 
          «Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Μπορεί να έχουμε αποθηκευτικούς χώρους, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στη νομοθεσία ούτε και έχουν τις αδειοδοτήσεις» διευκρίνισε ο κ. Πρίγκος συμπληρώνοντας μάλιστα πως «χρειάζεται χρηματοδότηση και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο ή σε ένα μήνα ή δύο».
        Ο ίδιος τόνισε πως από το υπουργείο δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στον ΟΛΒ για την σχετική απόφαση δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μας ενημερώσουν θα μπορώ να πω περισσότερα».
      Νωρίτερα, την Τρίτη, γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου πραγματοποίησαν ελέγχους στους χώρους του λιμανιού για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος.  

       Με την εν λόγω απόφαση, πάντως, είναι προφανές ότι όλο το «φορτίο» των ελέγχων πέφτει στο Περιφερειακό Κέντρο που άλλωστε ήταν και βασικός λόγος για την απόφαση του Υφυπουργού.
      Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές αποθήκευσης, ελέγχου αλλά και επιτυχούς διεκπεραίωσης για την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας.
       Με την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Δριβελέγκα σταματά η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας μέσω του λιμανιού του Πλατυγιαλίου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ως αποκλειστικές πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα ορίζονται λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Βόλου.
        Η απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα αποκλείει το λιμάνι του Πλατυγιαλίου από την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας, με την αιτιολογία ότι στα εν λόγω λιμάνια θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των εισαγόμενων ποσοτήτων.
          Τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως αποκλειστικές πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα, βάζοντας «στοπ» στις εισαγωγές από τα λιμάνια Πλατυγιαλίου και Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, όπως προβλέπεται σε σχετική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα.
         Η εν λόγω απόφαση έρχεται να ακυρώσει μια άλλη σχετική απόφαση που ελήφθη στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά την οποία οριζόταν το λιμάνι του Πλατυγιαλίου μαζί με αυτά της Πάτρας και του Κιάτου ως πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα, αλλά και παλιότερη απόφαση του πρώην υφυπουργού Γεωργίας, το 2009, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Με πληροφορίες από thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο