Από τον Θανάση Κατερινόπουλο
Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του νομού μας, ακόμα και τώρα, που ο λαός μας βάζει πλάτη για την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση. Ζητούνται απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών....
Σε προηγούμενη ανάρτησή μου με τίτλο «εδω- Τίποτα δεν έχει αλλάξει; Οι παροχές υγείας των συνδημοτών μας στη μέγγενη των πελατειακών σχέσεων», σας είχα υποσχεθεί ότι θα επανέλθω σχετικά με το θέμα του πρώην ΚΑΦΚΑ και νυν ΚΕ.ΦΙ.Α Αμφιλοχίας. Τότε, είχα επισημάνει ότι η αποδυνάμωση του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας, θα σημάνει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν αποκατάστασης.
Σήμερα, μου γνωστοποιήθηκε η υπ’ αριθμ’ ΓΔ417/15.02.2012 απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία μετακινούνται από το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας προς διάφορες δομές του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, 9 εργαζόμενοι από τους συνολικά 45 περίπου, που εργάζονται σε αυτό, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση (δηλαδή προς το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας) μετακινείται ένας εργαζόμενος προερχόμενος από το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας.
Ακολουθεί η απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου :
· Ένας εργαζόμενος με ειδικότητα ΔΕ Νυχτοφυλάκων, μετακινείται στην Γραμματεία των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Αγρινίου! Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό, για μένα πάντως είναι τρανταχτό παράδειγμα υπόνοιας ευνοϊκής μεταχείρισης.
Σημειωτέον, οι εναπομείναντες δύο νυχτοφύλακες δεν επαρκούν για την φύλαξη του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ιδιωτική εταιρία φύλαξης με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του ΚΕ.ΦΙ.Α, σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
· Ο μοναδικός εργαζόμενος ειδικότητας ΠΕ Νοσηλευτών του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας, μετακινείται στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Εάν λοιπόν, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει ανάγκη από νοσηλευτές, γιατί επετράπη μετακίνηση νοσηλευτών από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου προς άλλες δομές υγείας στο παρελθόν αλλά και τώρα;
Υπάρχει ανάγκη νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ή η συγκεκριμένη μετακίνηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ισχυρής πολιτικής παρέμβασης;
Φήμες, που δεν θέλω να πιστέψω, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση έγινε κατόπιν παρέμβασης ασθενούς, ο οποίος θα μετακινείται με αυτοκίνητο του ΚΕ.Φ.Ι.Α σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν της ίδιας ισχυρής πολιτικής παρέμβασης, με ότι συνεπάγεται αυτό για άλλους ασθενείς που έχουν πραγματικά ανάγκη μετακίνησης.
· Άλλο τρανταχτό παράδειγμα αποδυνάμωσης του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας είναι η μετακίνηση του επικουρικού φυσικοθεραπευτή στο ΚΕ.Φ.Ι.Α Αγρινίου. Δηλαδή, θα μετακινηθεί επικουρικό προσωπικό, το οποίο πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας και θα προσφέρει υπηρεσίες πλέον στο ΚΕ.Φ.Ι.Α Αγρινίου.
Είναι σημαντικό να σημειώσω, ότι το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αγρινίου έχει ζητήσει επικουρικό προσωπικό αυτής της ειδικότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.
Διερωτώμαι λοιπόν ποιος είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της «αφαίμαξης» του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της αποδυνάμωσής του; Το μόνο που πετυχαίνουν οι αρμόδιοι είναι η ενίσχυση της ροής ασθενών στα ιδιωτικά κέντρα και φυσικά η κατάργηση της δωρεάν δημόσιας αποκατάστασης.
Αλήθεια κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Υγείας έτσι εννοούσατε την δημόσια αποκατάσταση και την εξοικονόμηση πόρων από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης για υπηρεσίες αποκατάστασης;
· Δυστυχώς οι μετακινήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Ένας ακόμη οδηγός μετακινείται από το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας. Είναι απαραίτητη η μετακίνηση αυτή; Τι εξυπηρετεί; Θα μπορέσουν να καλύψουν οι οδηγοί που απομένουν τις ανάγκες του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας; Θα μου πείτε βέβαια ότι οι ανάγκες είναι λιγότερες πλέον, αφού και ένα όχημα του ΚΕ.Φ.Ι.Α διατέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου!!!
· Επιπλέον, οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που μετατάχθηκαν πριν λίγο καιρό στο ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας από την ΕΘΕΛ, ήρθαν κατόπιν ενεργειών της Διοίκησης του ΚΕ.ΦΙ.Α, προς ενίσχυση του και κατόπιν εκτίμησης των πραγματικών αναγκών. Δυστυχώς με την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι μετακινούνται.
Διερωτώμαι εάν τώρα προέκυψε η ανάγκη ενίσχυσης των άλλων δομών; Γιατί οι άλλες δομές υγείας δεν είχαν ζητήσει την μετάταξη προσωπικού από την ΕΘΕΛ; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός λόγος μετακίνησης τους και που αποσκοπεί;
· Αξίζει να αναφέρω ότι το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας δεν καλύπτεται από Ιατρό τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των νοσηλευόμενων. Όσο για τα σαββατοκύριακα, απλά παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού. Η μετακίνηση νοσηλευτών αλλά και Ιατρού στο ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας και όχι η απομάκρυνση τους, θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την ζωή των νοσηλευόμενων. Όλες οι άλλες ενέργειες της Διοίκησης όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, αλλά το αποδυναμώνουν. Αυτό το γνωρίζει και ο πιο αδαής.
Όλα τα παραπάνω με κάνουν να αναρωτιέμαι:
ο κ. Διοικητής ξύπνησε ένα πρωί και τεχνοκρατικά σκεπτόμενος αποφάσισε τις μετακινήσεις ή αυτές είναι προϊόν πολιτικών πιέσεων ή ακόμη και εξυπηρετήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο Διοικητής να εξηγήσει το σκεπτικό σχετικά με τις μετακινήσεις αυτές και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας που προΐσταται ή τελικά οι μετακινήσεις αυτές είναι σε βάρος του οργανισμού, των ασθενών και της τοπικής κοινωνίας.
Πότε επιτέλους θα σταματήσουν όλα αυτά; Μήπως αντί να η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να μειώνει το προσωπικό, θα μπορούσε με το υπάρχον και το επικουρικό, να ανοίξει και δεύτερη πτέρυγα νοσηλείας, συμβάλλοντας στην ροή ασθενών από το νοσοκομείο προς το ΚΕ.Φ.Ι.Α και όχι προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δυστυχώς, το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας είναι το μοναδικό ΚΕ.Φ.Ι.Α στην χώρα μας που αποδυναμώνεται, αντί να ενισχύεται παρέχοντας υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας.
Και όλα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για δύο ολόκληρους μήνες. Ντροπή!!
Είναι τουλάχιστον προκλητική η αναφορά στην απόφαση της Διοίκησης ότι οι 9 μετακινήσεις προέκυψαν από την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας.
Θεωρώ ότι μόνο ως ειρωνική μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του ότι μειώνοντας το προσωπικό του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία του.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω κάποιες πρόσφατες ερωτήσεις - δηλώσεις. Σας μεταφέρω αυτούσια κομμάτια από ερωτήσεις βουλευτών προς τον αρμόδιο Υπουργό ή και δημόσιες τοποθετήσεις τους:
· «…Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και βεβαίως δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ανάγκη για προσωπικό φτάνει στα 80 άτομα, ενώ εργάζονται σήμερα περίπου 20…» Ιούνιος 2008 – Ερώτηση της Σοφίας Γιαννακά για την εγκατάλειψη του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «…Στόχος μας είναι κανείς ασθενής στο εξωτερικό για αποκατάσταση. Οι ασθενείς πλέον θα μπορούν να αποκαθίστανται κοντά στον τόπο κατοικίας τους και μέσα σε συνθήκες ανθρωπιάς, που αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας. Εδώ, στο δικό μας τόπο, θα χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μέσα, οι πιο μοντέρνες μέθοδοι για την ιατρική αποκατάσταση κάθε συντοπίτη μας, που τη χρειάζεται. Χωρίς άσκοπες μετακινήσεις, θα μπορούν επιτόπου, να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα κινητικά, νευρολογικά ή ρευματολογικά…», Απρίλιος 2009 - Ομιλία Μάριου Σαλμά στην εκδήλωση εγκαινίων του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «…Η αυριανή διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα ολοκληρώσει τον οργανισμό στελέχωσης του κέντρου. Η πλήρης λειτουργία του Κ.Α.Φ.Κ.Α. θα δημιουργήσει περισσότερες από 130 θέσεις εργασίες και θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του οικονομικού κύκλου της περιοχής, όσο και στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας…» Σεπτέμβριος 2009 –Δηλώσεις Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την επίσκεψη του στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «…Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να στηριχθούν οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας πλήττει κυρίως το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας όπου προ ημερών ανεστάλη η προγραμματική σύμβαση για 22 εργαζομένους, με αποτέλεσμα οι 20 ασθενείς που νοσηλεύονται να μείνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη, μιας και λύθηκε η σύμβαση με τους 4 ιατρούς που εργάζονταν…» Μάρτιος 2010 – Ερώτηση Μάριου Σαλμά για το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «…Οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό πως αντί το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προώθησε τη λύση της προγραμ–ματικής σύμβασης με τοπικό σύλλογο, έτσι που τελικά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών. Με σχέσεις εργασίας stage-συμβάσεις έργων-μετατάξεις και κατά καιρούς κομματικοί παράγοντες κρατούν σε ομηρία δεκάδες εργαζόμενους και εξαγοράζουν συνειδήσεις πατώντας πάνω στις ανάγκες νέων ανθρώπων για δουλειά. Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αξιοποιείται και το γεγονός πως εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που έστω και στα χαρτιά υπάρχει το ΚΑΦΚΑ, δεν έχει συσταθεί οργανόγραμμα των προβλεπόμενων θέσεων.
· «…Είναι συνειδητή επιλογή υποβάθμισης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας για να παραδοθεί στη συνέχεια και μέσω Καλλικράτης στην τοπική διοίκηση και τους ιδιώτες…», Μάρτιος 2010 – Ερώτηση Νίκου Μωραϊτη για το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «Δεσμευόμαστε για την βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Α.Φ.Κ.Α. Αμφιλοχίας», απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, έπειτα από ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη. Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κ.Α.Φ.Κ.Α. Αμφιλοχίας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που απευθύνεται, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κατα τα άλλα άρτιο σε επίπεδο υποδομών Ίδρυμα, εξαιτίας του ρουσφετολογικού και πελατειακού τρόπου διαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων. Υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση που ανέλαβε εντός του 2010, οδήγησε με σοβαρές προσπάθειες, σε εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα τα οικονομικά του Ιδρύματος, μέσω ουσιαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών. Στην συνέχεια ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται άμεση παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας, τόσο για να γίνει στελέχωση που να καλύπτει πραγματικές ανάγκες με τις απαιτούμενες, σε ειδικότητες και αριθμό, θέσεις,, όσο και για το θέμα της χρηματοδότησης. Ο Υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, απαντώντας στον Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, δεσμεύτηκε ότι εντός τριμήνου θα καλύψει τις αναγκαίες ειδικότητες σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό εξαντλώντας όλα τα περιθώρια (μετατάξεις, μεταθέσεις κ.λπ.). Επίσης ο Υφυπουργός απαντώντας στο θέμα της χρηματοδότησης, δεσμεύτηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί από το Υπουργείο οι αναγκαίοι πόροι για όλες τις απαιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, ότι επίσης υπάρχουν και άλλοι εγκεκριμένοι πόροι για την κάλυψη υποχρεώσεων και ότι επιπλέον εξετάζει σοβαρά την εξεύρεση πιθανών πόρων από άλλες πηγές για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, ώστε να στηριχτεί το Ίδρυμα και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.» Δεκέμβριος 2010 – Ερώτηση Ανδρέα Μακρυπίδη για το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
· «…Το ΚΑΦΚΑ, θα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους, κοσμεί την περιοχή και είναι μια προνοιακή μονάδα που μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Χρέος δικό μας είναι να σκύψουμε στα προβλήματα, να δούμε τις σοβαρές εκκρεμότητες που έχει αυτή τη στιγμή το ΚΑΦΚΑ , τόσο με το προσωπικό, όσο και με τις συμβάσεις με τα δημόσια Ταμεία. Πρέπει άμεσα να δρομολογήσουμε τις λύσεις και να σταθούμε σε ένα Ίδρυμα που μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή…» Απρίλιος 2011 – Δηλώσεις Θάνου Μωραίτη κατά την επίσκεψή του στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
Διερωτώμαι:
Οι απόψεις που εξέφραζαν στο παρελθόν οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας, έχουν σήμερα αλλάξει;
Θα υπάρξει νέα δημόσια τοποθέτησή τους στο πολύ σοβαρό θέμα της αποδυνάμωσης του ΚΕ.Φ.Ι.Α Αμφιλοχίας;
Αναμένουμε απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο