Σε πολύ υψηλούς τόνους και με σφοδρότητα κινήθηκε η ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραγκούνη Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας στο συζητούμενο νομοσχέδιο για την για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία...
Ακολουθεί η ομιλία:
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ζούμε το τέλος μιας εποχής.
Το πολυνομοσχέδιο οικονομικής απελπισίας που σήμερα συζητάμε θα αποτελέσει, εάν τελικά υπερψηφιστεί, το κύκνειο άσμα των μοιραίων ανθρώπων που σήμερα μας κυβερνούν.
Ζούμε το τέλος μιας εποχής.
Στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη. Στον κόσμο.
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν, ότι οδηγούμαστε σε παγκόσμια οικονομική κρίση. Τίποτε δεν θα μείνει αλώβητο. Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.
Μέσα στον κυκεώνα αυτόν στον οποίο διακυβεύεται η ίδια η ενότητα της Ευρώπης, ατυχώς, δεν το λέγω εγώ, το λένε όλες οι αξιόπιστες διεθνείς αναλύσεις, οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων.
Με την έννοια αυτή, δεν μου κάνει καμία εντύπωση, ότι κάποιοι στην Ευρώπη αδυνατούν να αντιληφθούν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ λογικό. Οι πολιτικές αυτές ηγεσίες τις οποίες όλα τα αξιόπιστα διεθνή έντυπα χαρακτηρίζουν πλέον ως επικίνδυνες, οι πολιτικές αυτές ηγεσίες που κρατούν στα χέρια τους την ωρολογιακή βόμβα του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους και δεν την επιλύουν, οι πολιτικές αυτές ηγεσίες που επενδύουν στο φόβο και στην διακρατική δυσπιστία και εμπάθεια, προφανώς δεν κατανοούν θέσεις όπως αυτές της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί εμείς στην πολιτική της απελπισίας και της καταστροφής της πραγματικής οικονομίας, αντιπαραθέτουμε την πολιτική της ελπίδας και της αναθέρμανσης της οικονομίας.
Και θα φέρουμε σύντομα και ελπίδα και αναθέρμανση της οικονομίας. Ξέρετε αυτά τα δύο πάνε μαζί. Η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Ισχυρή οικονομία και κοινωνική απελπισία δεν πάνε μαζί. Μόνο οι μοιραίοι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν φαίνονται να το καταλαβαίνουν.
Για το λόγο αυτό οι νομοθετικές τους παρεμβάσεις έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα. Καταρράκωση της κοινωνίας. Αποσάθρωση της πραγματικής οικονομίας.
Καταψηφίζω λοιπόν επί της αρχής το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο γιατί ακριβώς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην εργολαβία καταρράκωσης της κοινωνίας και αποσάθρωσης της πραγματικής οικονομίας που έχει αναλάβει και ομολογουμένως έχει υποδειγματικά έως σήμερα εκτελέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Οφείλω όμως να προειδοποιήσω τους κρυπτόμενους πίσω από τους εκβιασμούς περί χρεωκοπίας της χώρας.
Οφείλω να τους προειδοποιήσω, ότι αυτά που πράττουν σήμερα δεν θα ξεχασθούν αύριο. Σας αρέσει δεν σας αρέσει θα δώσετε λόγο για την πραγματική αποσάθρωση της οικονομίας που έχετε επιφέρει.
Σήμερα κρύπτεσθε πίσω από το μείγμα λαϊκισμού και ταξικού μίσους που αποτελεί το πρόσχημα των πολιτικών σας. Για να κρύψετε την δική σας ανεπάρκεια, στρέψατε την μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Στοχοποιήσατε τους δημόσιους υπαλλήλους ως συλλήβδην τεμπέληδες. Τους ελευθέρους επαγγελματίες ως συλλήβδην φοροφυγάδες. Τους επιχειρηματίες ως συλλήβδην αεριτζήδες. Και κάθε μικροιδιοκτήτη ως προνομιούχο. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έδειξε τόσο λίγο σεβασμό στο κοινωνικό συμβόλαιο που έως σήμερα συνείχε την ελληνική κοινωνία.
Για όλα αυτά θα δώσετε λόγο.
Θα δώσετε λόγο γιατί, αντί να μειώνετε μισθούς και συντάξεις και να επιβάλλετε έκτακτες εισφορές σε εισόδημα και περιουσία, δεν ιδιωτικοποιήσατε όσα θα μπορούσατε και όσο εγκαίρως το μπορούσατε. Πείτε επιτέλους στον πρωθυπουργό σας, ο οποίος βγήκε τον Μάρτιο και πομπωδώς ανακοίνωσε, ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση οιασδήποτε κρατικής περιουσίας, πείτε του λοιπόν να μην λέει τέτοια γραφικά.
Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης ορθώς παρατήρησε, ότι ένας τέτοιος νόμος δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε στη Βόρια Κορέα. Σήμερα φυσικά θα συζητούσατε ακόμα και το σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ. Αλλά κανείς δεν σας παίρνει πλέον στα σοβαρά ώστε να συζητήσει οτιδήποτε μαζί σας.
Θα δώσετε λόγο γιατί, αντί να μειώνετε μισθούς και συντάξεις και να επιβάλλετε έκτακτες εισφορές σε εισόδημα και περιουσία, όχι απλώς δεν κλείσατε όσους δημόσιους φορείς θα μπορούσατε και όσο εγκαίρως το μπορούσατε, αλλά δημιουργήσατε και νέους για να εντάξετε τους κομματικούς ημέτερους. Μας λέτε ότι αμφιβάλετε για την απόδοση της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων γιατί δεν συνεργάζεται ο κ. Φωτόπουλος.
Ο κ. Φωτόπουλος όμως είναι δημιούργημά σας. Και το δημιούργημά σας αυτό στην γενικότερή του εκδοχή, το κράτος-συντεχνία δηλαδή, πληρώνουμε όλοι σήμερα, την ίδια στιγμή που το συντηρείτε, «από την πίσω πάντοτε πόρτα», με νύχια και με δόντια.
Θα δώσετε λόγο γιατί, αντί να μειώνετε μισθούς και συντάξεις και να επιβάλλετε έκτακτες εισφορές σε εισόδημα και περιουσία, δεν εφαρμόσατε ενωρίτερα τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, αλλά αντίθετα δώσατε λαβή για να βρεθούμε στην ακόμα δυσμενέστερη θέση που βρισκόμαστε σήμερα.
Κ. Βενιζέλο, κατανοώ την φιλοδοξία σας να γίνετε πρωθυπουργός. Ίσως να σκεφθήκατε, ότι παίζοντας κρυφτούλι με την τρόικα, θα γινόσασταν ο μπαλαντέρ μιας ελάφρυνσης των όρων του μνημονίου, πιστούμενος το πολιτικό όφελος. Ατυχήσατε. Οφείλατε να γνωρίζετε, πόσο βαρύ είναι το κλίμα στην Ευρώπη για να έχουν πέραση τέτοια τερτίπια. Όμως ο ελληνικός λαός πληρώνει, ως μη όφειλε, τους χειρισμούς σας. Όπως πληρώνει και τις εγγυήσεις που συμφωνήσατε να δοθούν στην Φινλανδία.
Θα δώστε όμως λόγο και γιατί, αντί να επεμβαίνετε υποτιμητικά στους μισθούς και του ιδιωτικού τομέα, με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, δεν θωρακίσατε τον πυρήνα της οικονομίας που είναι ο τραπεζικός τομέας. Εσείς, όχι απλώς δεν θωρακίσατε τον τραπεζικό τομέα, αλλά είστε ευθέως υπεύθυνοι για το πρόβλημα ρευστότητας που προέκυψε με τις τράπεζες. Και αυτό διότι για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, δηλαδή για να φαίνεται δήθεν, ότι κυνηγάτε την φοροδιαφυγή και έτσι να διυλίζεται η οργή από την γενικότερη ανεπάρκειά σας, στήσατε ένα κυνήγι μαγισσών, καταργώντας στην πράξη το τραπεζικό απόρρητο.
Φυσικά με δεδομένη την ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και γενικότερα το ενιαίο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί ταφόπλακα για τις Τράπεζες. Ακόμα και να έπαιρνε πίσω κανείς τα μέτρα αυτά, η εμπιστοσύνη στο σύστημα δεν θα επανέλθει πριν περάσουν δεκαετίες.
Προτού λοιπόν, βγάλετε τον επόμενο δεκάρικο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προτού μαζέψετε και άλλες λίστες με νοικοκυρές που έστειλαν λεφτά στο εξωτερικό, προτού πείτε και καινούργια παραμύθια για συμφωνίες με την Ελβετία και άλλα τέτοια που προκαλούν την θυμηδία όσων γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όλα αυτά επαναλαμβάνω για να σκοράρετε πόντους στο χρηματιστήριο του λαϊκισμού, σκεφθείτε, ότι το πρόβλημα με την ρευστότητα θα παραμείνει για πολύ και κάποια στιγμή θα αποτιμηθεί τι απέφερε στην πράξη η κατάργηση του απορρήτου και το συμπέρασμα θα είναι πολύ, μα πολύ επικίνδυνο, για όσους προκάλεσαν εν γνώσει τους αυτή την κατάσταση.
Θα δώστε φυσικά και πρωτίστως λόγο γιατί αντί να δανειστείτε εγκαίρως τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησής και να μην διαταράξετε τις προσλαμβάνουσες των αγορών ως προς την Ελλάδα, εσείς αναλωθήκατε σε ένα πραγματικό δυσφημιστικό αμόκ κατά της χώρας, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, την ίδια ώρα που κάνατε σπάταλη κοινωνική πολιτική διογκώνοντας το έλλειμμα. Εσείς φέρατε τα spreads εκεί που τα φέρατε, εσείς προκαλέσατε το μνημόνιο, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν είχαν γίνει τα παραπάνω, εσείς βάλατε την ιδέα του ΔΝΤ στην Ευρώπη, είστε οι μόνοι και μοιραίοι υπεύθυνοι του εφιάλτη που ζούμε σήμερα.
Κατά συνέπεια και τώρα απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης και κυρίως στον Ελληνικό λαό.
Όπως είπα ζούμε τέλος εποχής.
Το πολυνομοσχέδιο οικονομικής απελπισίας που συζητάμε, εκτιμώ, ότι θα ψηφιστεί από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της, αν μη τι άλλο, γιατί είναι τόσο μεγάλες οι ευθύνες όλων τους, που τώρα πια είναι αργά για να τις απεμπολήσουν.
Εκτιμώ όμως και κάτι άλλο.
Ότι αυτή είναι η τελευταία πράξη του εφιάλτη που ζούμε.
Πολύ σύντομα, οι μοιραίοι άνθρωποι που μας κυβερνούν θα αποτελούν ανθρώπους του χθες.
Θα μείνει, φυσικά, η ζημιά που έκαναν στην πραγματική οικονομία και οι ευθύνες τους.
Εδώ που φτάσαμε, όμως, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι στενά οικονομικό. Αν και δεν έχω ποτέ κρύψει τις φιλελεύθερες οικονομικές μου απόψεις, έχω πλέον πεισθεί, ότι ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο είναι να επουλώσουμε τις πληγές της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Που δίχασε και που ρήμαξε. Να επανασυνδέσουμε τον κοινωνικό ιστό και να υπογράψουμε ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο.
Σε αυτό το νέο κεφάλαιο ελπίδας και ενότητας, ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά θα είναι εκ των πραγμάτων κομβικός.
Με την έννοια αυτή, οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της απελπισίας θα υπερκερασθούν από τα πράγματα γιατί πολύ σύντομα θα έχει παρέλθει η εποχή που τις γέννησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο