Ο υγρότοπος της Τριχωνίδας προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες και αγαθά στους κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών. Παρόλο που η περιοχή δεν έχει αξιοποιηθεί οικοτουριστικά και ο μαζικός τουρισμός είναι ακόμα ανέγγικτος η λίμνη παρουσιάζει έντονη ανθρωπογενή παρέμβαση....
Οι τακτικές καταγγελίες από τους ενεργούς πολίτες παρατριχώνιων κοινοτήτων και τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής τονίζουν για τις ασύνετες δραστηριότητες με την παράνομη χρήση δυναμίτη και την υπεραλίευση του λιμνιαίου οικοσυστήματος.
Τα παραπάνω οδηγούν όχι μονο στην υποβάθμιση του υδάτινου πλούτου αλλά και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος επιβαρύνοντας το υδατικό οικοσύστημα και στο σύνολό τους οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό.
Ο Μαμάσης Διονύσης περιβαλλοντολόγος M.Sc., σύμβουλος περιβάλλοντος προστατευόμενων περιοχών και γνώστης της περιοχής τονίζει ότι: «παρόλο που η Τριχωνίδα ανήκει στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 η λίμνη παρουσιάζει σημαντικό θεσμικό και νομοθετικό κενό ως προς την προστασία και τη διαχείριση της.
Είναι μια από τις πλουσιότερες λίμνες της Ευρώπης σε είδη ψαριών. Από τα είκοσι είδη που έχουν καταγραφεί τα δεκαοχτώ ζουν στη λίμνη και τα δυο διαβίουν στα ρέματα της. Εννιά παρουσιάζουν ενδημισμό και έντεκα από αυτά είναι βρώσιμα.
Το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης ο νανογωβιός απαντάται μονο εδώ. Το ενδημικό είδος δε ξεπερνάει τα 2,5 εκατοστά σε μήκος και διαβιεί μέσα στην υδρόβια φυτική βλάστηση. Παράλληλα τα κουνουπόψαρα που κυνηγούν έντομα στην επιφάνεια κοντά στα υδρόφυτα, το κοινό κυπρινοειδές ψάρι οι τσερούκλες, η ποταμοσαλιάρα της Τριχωνίδας, το γλανίδι, το χέλι, η δρομίτσα,η τριχωβελονίτσα, ο λουρογωβιός, το στρωσίδι, η ντάσκα, η γουρνάρα κτλ αποτελούν τη πλούσια ιχθυοπανίδα του λιμνιαίου οικοσυστήματος.
Το γνωστότερο και εμπορικό ψάρι της λίμνης είναι η αθερίνα που γεννά τα αβγά της νωρίς την άνοιξη και αποτελεί τη μοναδική γνωστή υδατοσυλλογή γλυκού νερού όπου ζει και αναπαράγεται. Εισήλθε σε άγνωστη γεωλογική εποχή και προσαρμόστηκε απόλυτα στο γλυκό νερό ενώ ο πληθυσμός της είναι αντικείμενο ιδιαίτερα αποδοτικής αλιείας με μεγάλη εμπορική αξία.
Αναγνωρίζοντας την οικολογική, βιολογική και αισθητική αξία, η λίμνη ζωής Τριχωνίδα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους οικολογικούς πλούτους και από τα πιο αξιόλογα υγροτοπικά σύστημα πανελληνίως.
Για το λόγο αυτό επιβάλλονται σημειακά οι πλωτές περιπολίες με την συστηματική αστυνόμευση και παρακολούθηση της λίμνης από την αστυνομική διεύθυνση Ακαρνανίας παρόλα τα πενυχρά μέσα που διαθέτει και με τη συμβολή των αρμόδιων τοπικών αρχών. Είναι επιτακτική ανάγκη η διαφύλαξη της ιχθυοπανίδας, η προστασία και η διαχείριση της αλιευτικής παραγωγής για τη μεγαλύτερη λίμνης της Ελλάδας». Ψάρια στα δίχτυα |
Η Τριχωνίδα από το Παναιτωλικό |
Ποταμοσαλιάρα της Τριχωνίδας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο