Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κραυγή Αγωνίας από την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου Παλαίρου


 Η σημερινή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής είναι, χωρίς υπερβολή, τραγική. Τα κτίρια της Μονής, επειδή είναι καταπονημένα και από τους σεισμούς, την σαθρότητα και την υγρασία του εδάφους κινδυνεύουν άμεσα. Γι' αυτό επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα σοβαρή προσπάθεια, για να σωθεί από την καταστροφή αυτός ο θαυμάσιος λατρευτικός χώρος


       Για επτά συνεχόμενα έτη επισκέπτομαι το πανέμορφο και μεταβυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου το οποίο δεσπόζει στα πρανή της οροσειράς των Ακαρνανικών  και στην περιοχή ονόματι Σερέκας στη Πάλαιρο της Βόνιτσας και σε περίοπτη θέση από το έτος 1752, όμως...
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ


 ...τα μεγάλα και ανυπέρβλητα διαχρονικά  προβλήματα του, παραμένουν στάσιμα και λιμνάζοντα στα ανάλογα «γρανάζια» των Αρμοδίων Φορέων.
      Το τοπίο της περιοχής είναι φανταστικό, απέναντι απλώνεται η υπέροχη θέα του Ιονίου με τα διάσπαρτα και καταπράσινα μικρά μαργαριτάρια του Ιουνίου Πελάγους.
      Ο αναφερόμενος χώρος κατακλύζεται από ιδιαίτερη πυκνή βλάστηση, περιστοιχιζόμενος από ελαιώνες και διάφορα άλλα δένδρα, και για όσους γνωρίζουν τη περιοχή, πραγματικά είναι ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και με τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματά του.
       Διαχρονικά από το 1700 και μετά, ο χώρος αυτός υπήρξε λατρευτικός χώρος της ομώνυμης περιοχής.
       Όμως, με το τότε Βασιλικό Διάταγμα του αντιβασιλέα Όθωνα Μάουερ, η Μονή διαλύθηκε, και από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα της Μονής και να βιώνει το ίδιο της το δράμα με αργούς και συνεχείς ρυθμούς και με μοναδικούς πλέον συμμάχους, τις σεισμικές δραστηριότητες της περιοχής από το σεισμογενή χώρο της Λευκάδας, αλλά και τις μακρόχρονες και διαχρονικές αντίξοες καιρικές συνθήκες του τόπου. 
           Όμως υπήρξαν διαδοχικές και φιλότιμες προσπάθειες των εκάστοτε ενδιαφερομένων, οι οποίες μάλλον αρνητικά επέδρασαν στο χώρο της Μονής, αφού δεν υπήρχε ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο και των απαραίτητων μελετών από εξειδικευμένους τεχνικούς, για την συντήρηση και σωστή προστασία του χώρου.
      Αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων είναι να υποχωρεί η στατικότητα του και να καταστρέφονται αξιόλογες αγιογραφίες καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται βορά στο πέρασμα του χρόνου. 
      Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι το καθολικό του μοναστηριού βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
      Πυροσβεστικά επιβάλλεται η άμεση επέμβαση και απαραίτητη επισκευή στη στέγη του αναφερόμενου χώρου, καθότι τα όμβρια νερά, έχουν καταστρέψει μεγάλο αριθμό αγιογραφιών και η σχεδόν μόνιμη υγρασία να απειλεί να καταστρέψει και τις υπόλοιπες.
      Στις πιο κάτω φωτογραφίες παρατηρούνται ανάλογα ρήγματα στα τοιχώματα του Ναού από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της Λευκάδος, καθώς και το καταστροφικό έργο από τις ανεξέλεγκτες υγρασίες του ναού. 
        Τα προβλήματα όμως αυτά συνεχίζουν να επιδεινώνονται και να εξαπλώνονται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουσιαστικά πλέον προβλήματα στη στατικότητα και στην ευστάθεια του Ναού. 
        Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, επαπειλείται και από ανάλογες κατολισθήσεις εκ των οποίων ορισμένες άγγιξαν μέχρι και το Ιερό του Ναού. Πρόσφατα δε έγινε ανάλογη κατολίσθηση προς τα κελιά του Μοναστηριού, με κάθε μορφή επικινδυνότητας.
    Η σαθρότητα του εδάφους με τα προβλήματα που προαναφέραμε, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την ολοσχερή καταστροφή του Μοναστηριού.
          Για τους πιο πάνω λόγους, επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τους Αρμόδιους Φορείς και να σταματήσει πάραυτα η καταστροφική συνέχεια του χώρου αυτού, έτσι ώστε αυτός ο θαυμάσιος και ιστορικός λατρευτικός χώρος να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς και στις δόξες που πραγματικά του αξίζουν.
         Τέλος, θα ήταν μεγάλη μας η χαρά και επιθυμία στην επόμενη ετήσια επίσκεψή μας, να βλέπαμε την εφαρμογή της ανάλογης σχετικής μελέτης, από εξειδικευμένα συνεργεία για την επισκευή και συντήρηση του Μοναστηριού!
       Απ’ όσα περιγράψαμε θεωρούμε ότι είναι ελάχιστα, με όσα θα μας δείξουν οι πιο κάτω φωτογραφίες του Αρμενιστή κατά τον μήνα Αύγουστο 2011.

Πηγή: http://armenisths.blogspot.com/
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο