Χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων καταφέρνει εδώ και πολύ καιρό το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι πολλά.
Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, που είναι πολύ λιγότερο από εκείνο που προβλέπει το οργανόγραμμα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά αναγκάζεται να στέλνει γιατρούς και στο Κέντρο Υγείας Κατούνας, το οποίο καθημερινά ζητά τουλάχιστον δυο, για να καλύψει τις ανάγκες του...
Οι γιατροί που υπάρχουν στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας είναι 8 παθολόγοι και 3 αγροτικοί, που καλούνται να καλύψουν τις βάρδιες και τις εφημερίες τους, αλλά και το όμορο Κ.Υ., πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν περισσότερες από τις εφημερίες που προβλέπει ο νόμος, μην γνωρίζοντας βέβαια αν θα τις πληρωθούν.
Όπως λέει στην ΑΙΧΜΗ ο διευθυντής Σωτήρης Καλαντζής, ο μικρότερος αριθμός γιατρών που χρειάζεται σε μια βάρδια είναι τρεις, ενώ σήμερα διαμορφώνεται μόλις και μετά βίας στους δύο. Στο μικροβιολογικό υπάρχει ένας γιατρός που καλύπτει τις 7 εφημερίες του κάθε μήνα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες δεν εφημερεύει κανείς. Υπάρχει επίσης ένας ακτινολόγος που καλύπτει με τον ίδιο τρόπο τις εφημερίες, ενώ οι δυο παιδίατροι, μετακινούνται δυο φορές το μήνα ο καθένας στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε λόγος για επάρκεια, αφού από τις 10 νοσηλεύτριες η μια συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο, οι δυο είναι με τρίμηνη απόσπαση που ολοκληρώνεται, και άλλη μία θα αλλάξει πόστο και θα βρίσκεται στη ρεσεψιόν για να κόβει το εισιτήριο των 5 €, αφού στο διοικητικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας λογιστής. Άρα λοιπόν μένουν έξι, για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Στον τομέα καθαριότητας το πρόβλημα είναι επίσης έντονο, καθώς αυτό το διάστημα και οι δυο καθαρίστριες βρίσκονται σε άδεια. Έτσι οι νοσηλεύτριες εξ ανάγκης έχουν αναλάβει και την καθαριότητα, γιατί, όπως είπε η προϊσταμένη του νοσηλευτικού Π. Ροκοφύλλου, «δεν είναι δυνατόν μέσα σε χώρο υγείας να υπάρχουν εστίες μόλυνσης». Οι νοσηλεύτριες όμως λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού αναγκάζονται να κάνουν και την απαιτουμένη γραφειοκρατική δουλειά, με τον κίνδυνο λάθους να παραμονεύει, αφού, όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζουν το αντικείμενο.
Και το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα κυρίως στους χώρους υγιεινής, όπως είναι οι τουαλέτες. Πέρυσι αναγκάστηκαν οι νοσηλεύτριες να φέρουν μπογιά από το σπίτι τους για να βάψουν τα παλιάς τεχνολογίας σκουριασμένα καζανάκια, ενώ σήμερα λείπουν πλακάκια, και κάποιες από τις βρύσες στάζουν. Για τους λόγους αυτούς κάποιες από τις τουαλέτες κλειδώθηκαν.
Στον εξωτερικό χώρο μεγάλο αγκάθι αποτελεί η έλλειψη στεγάστρου στο σημείο που σταθμεύει το ασθενοφόρο για να κατεβάσει κάποιον ασθενή ή τραυματία. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν βρέχει, που τόσο το προσωπικό όσο και ο ασθενής γίνονται μούσκεμα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «της μάχης που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι», όπως λέει ο κ. Καλαντζής, αποτελεί το πρόσφατο τροχαίο, από το όποιο μεταφέρθηκαν 6 τραυματίες στο Κ.Υ. για να πάρουν τις πρώτες βοήθειες, από τους δυο γιατρούς που εφημέρευαν και τη μια νοσηλεύτρια. Επειδή αυτό ήταν αδύνατο έσπευσε από τα σπίτια του και άλλο προσωπικό, άλλοι γιατί ειδοποιήθηκαν να βοηθήσουν και άλλοι γιατί, ακούγοντας τις σειρήνες των ασθενοφόρων, κατάλαβαν τι πρόκειται να επακολουθήσει!
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η έλλειψη φύλακα είναι περισσότερο αισθητή όταν, εξαρτημένα άτομα ή μεθυσμένοι «μπουκάρουν» στην κυριολεξία μέσα στο Κ.Υ. αναζητώντας αυτό που τους λείπει και δημιουργώντας φασαρίες, κυρίως τη νύχτα. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ένας μεθυσμένος μπήκε μέσα στο κτίριο από… τη τζαμαρία. Το λίγο προσωπικό που υπάρχει στη νυχτερινή βάρδια συνήθως αδυνατεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας. Ποιας αστυνομίας όμως, αφού καλά γνωρίζουμε ότι και εκεί τη νύχτα βρίσκονται μόνο δυο άνθρωποι, αν δεν έχουν πάει σε άλλο συμβάν!
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων, δεδομένου ότι στην Αμφιλοχία δεν υπάρχουν ιατρεία του ΙΚΑ. Έτσι όσο αυξάνονται οι ελλείψεις, αυξάνονται και τα προβλήματα, πάνω στα οποία είναι επιβεβλημένη ανάγκη να σκύψουν οι αρμόδιοι…
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο