Μπορεί να σχεδιάσει μια δυναμική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας (διαχείριση υδάτινου δυναμικού, μεταποιήσεις, βελανιδοδάσος -το οποίο είναι μοναδικό στα Βαλκάνια-), ώστε η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μικροκλίματός της να αναδείξει στο έπακρον τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επερχόμενη διατροφική κρίση.
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Βασίλη Παπάζογλου. Ο κ. Κουρουμπλής κατά την τοποθέτησή του...
στο επίμαχο ζήτημα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, έθεσε δυο σημαντικά ερωτήματα.
Το πρώτο ερώτημα απηύθυνε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί εάν είχαν δοθεί στις Σχολές του Πανεπιστημίου Αγρινίου, όλα τα χρήματα που εδικαιούντο από τους Προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων.
Εν συνεχεία ερώτημα απήυθυνε προς τους Καθηγητές των Τμημάτων. Συγκεκριμένα ερώτησε «ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών ή των ερευνών των Τμημάτων σε ότι αφορά το σχεδιασμό και τις αναδιαρθρώσεις για να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία) ενόψει μάλιστα της επερχόμενης διατροφικής κρίσης». Ωστόσο, οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικές.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση λόγω του γεγονότος, ότι είναι «εν τη γενέσει του». Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσει καινοτόμες ιδέες, ώστε να κερδίσει ανταγωνιστικά και παραγωγικά το χαμένο χρόνο που το χωρίζουν από άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ημεδαπής και αλλοδαπής για να κάνει τη διαφορά. Επεσήμανε δε, ότι αποτελεί πρόκληση για το Πανεπιστήμιο, η παραγωγική κατάσταση που βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία μετά την αποσύνδεση του καπνού. Μπορεί δηλαδή μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την εμπειρία άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως του Ισραήλ, να σχεδιάσει μια δυναμική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας (διαχείριση υδάτινου δυναμικού, μεταποιήσεις, βελανιδοδάσος -το οποίο είναι μοναδικό στα Βαλκάνια-), ώστε η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μικροκλίματός της να αναδείξει στο έπακρον τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επερχόμενη διατροφική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο