Καθαρό και φωτισμένο το κάστρο Βόνιτσας, αλλά χρειάζονται και άλλες κινήσεις λέει ο Νίκος Σολδάτος
Το κάστρο της Βόνιτσας χρειάζεται περισσότερη ανάδειξη, δεν αρκεί από µόνο του το έργο που έγινε για την αναστύλωσή του, τονίζουν φορείς και κάτοικοι της πόλης....
«Το κάστρο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από άποψη καθαριότητας και φωτισµού, όµως χρειάζεται µια καλή συνεργασία µε την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να γίνει πόλος έλξης γενικότερα για την περιοχή σε συνδυασµό και µε τα Ενετικά κάστρα που υπάρχουν στην Πλαγιά», υποστηρίζει και ο δήµαρχος Ν. Σολδάτος, προσθέτοντας ότι έτσι θα δοθεί µια άλλη ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι χιλιάδες οι επισκέπτες που ειδικά το καλοκαίρι ανηφορίζουν προς το κάστρο, όµως οι ώρες λειτουργίας µάλλον δεν αρκούν.
Γι’ αυτό από τις πρώτες κινήσεις του δηµάρχου είναι να έρθει σε επαφή µε την αρµόδια αρχαιολογική υπηρεσία, προκειµένου το κάστρο να είναι επισκέψιµο για περισσότερες ώρες καθηµερινά, αλλά να υπάρχει και ξεναγός που θα δίνει τις πληροφορίες στους τουρίστες.
Όπως λέει ο κ. Σολδάτος το κάστρο ειδικά το καλοκαίρι δεν µπορεί να είναι ανοικτό µόνο µέχρι τις 3 το µεσηµέρι, γιατί όπως είναι φυσικό δεν µπορεί κάποιος να πάει εκεί µέσα στη ζέστη. Συνήθως οι ώρες που προτιµούν οι τουρίστες είναι οι απογευµατινές. Το πλαίσιο επισκεψιµότητας που θα δηµιουργηθεί από το δήµο θα αφορά φυσικά όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Το κάστρο της Βόνιτσας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα µνηµεία που αποτελείται από τρία διαζώµατα, το ακρόκαστρο και έχει σχήµα ωοειδές. Το µεγαλύτερο µέρος των οχυρωµατικών του έργων και κτισµάτων σχεδιάστηκε από Ενετούς µηχανικούς κυρίως πάνω στα παλιά, βυζαντινά, ερειπωµένα τείχη. Στη συνέχεια διευρύνθηκε όπως δείχνουν τα σχέδια µε τις αλλεπάλληλες φάσεις που βρίσκονται στο Κρατικό αρχείο της Βενετίας και µετατράπηκε σε ένα πανίσχυρο φρουριακό συγκρότηµα, απόρθητο από ξηρά και θάλασσα. Για τους Ενετούς τα φρούρια της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου αποτελούσαν στρατηγικά σηµεία, που εξυπηρετούσαν την οικονοµική και στρατιωτική πολιτική τους στο Ιόνιο.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο