Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα περιβάλλοντος στο Δήμο Ινάχου.






Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα περιβάλλοντος την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ινάχου, το Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ινάχου σε συνεργασία με τα γραφεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Τσιλίκα Θεόδωρο και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καλογερά Παύλο με θέμα «Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση – Ανακύκλωση» καθώς και προβολή της κινηματογραφική ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων» στα σχολεία του Δήμου Ινάχου.
Την Τετάρτη 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εξόρμηση καθαριότητας στο Δήμο Ινάχου από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, του συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ινάχου.
Την Πέμπτη 6 Μαΐου μαθητές και μαθήτριες του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Ινάχου ζωγράφισαν και έφτιαξαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά στην πλατεία στο Νέο Χαλκιόπουλο. Υπεύθυνος ο κ. Ναστούλης Αντώνης, δάσκαλος του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου.
Την Παρασκευή 7 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ: Περιβάλλον – Πολιτισμός – Αθλητικός Τουρισμός»
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος Ευθύμιος, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και πολιτευτής κ.Τορουνίδης Αθανάσιος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ινάχου κ. Κακαρούνας Αθανάσιος, οι αντιδήμαρχοι Ινάχου κ. Μπαλάσκας Εμμανουήλ, Καπούλας Παναγιώτης και Καρδάρα Έφη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τσεκούρας Θωμάς, Κατσιάδας Ηλίας και Βελαώρας Γεώργιος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγρινίου κ. Γιαννακόπουλος Παναγιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας κ. Μπαλαούρας Γεώργιος, ο Προϊστάμενος 4ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γρίβας Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος 2ου γραφείου Δευτεροβάθμιας Παπαθανασίου Σπυρίδων, ο. κ Τριαντάφυλλος Χρήστος Δ/ντής Κ.Υ. Χαλκιοπούλων, ο κ. Ξύδη Τάσος εκδότης του περιοδικού Πράσινο – Μπλε, η κ. Παλαιοδήμου Βασιλική Δ/ντρια Γυμνασίου Εμπεσού καθώς και πρόεδροι τοπικών συμβουλίου και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ινάχου.
Χαιρετισμοί – Ομιλίες
Στο Χαιρετισμός της η αντιδήμαρχος Ινάχου και πρόεδρος του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου κ. Καρδάρα ανέφερε τα παρακάτω: «Η Ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια της εβδομάδας περιβάλλοντος. Ο Δήμος Ινάχου κάθε χρόνο διοργανώνει μια ημέρα καθαριότητας, φέτος αποφασίσαμε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να διευρύνουμε τις εκδηλώσεις, με περισσότερες δράσεις και να διοργανώσουμε μια Εβδομάδα Περιβάλλοντος».
Ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων ανέφερε στο χαιρετισμό του «Η αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έφεραν αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με το περιβάλλον. Ο Δήμος Ινάχου όλα αυτά τα χρόνια έκανε προσπάθειες για τη διατήρηση του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος και σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών τοποθέτησε πινακίδες και τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ημέρα καθαριότητας. Θα πρέπει σε όλους μας να γίνει συνείδηση η διατήρηση του περιβάλλοντος».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος ο οποίος ανέφερε τα παρακάτω: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα και μου δίνεται η δυνατότητα να πω λίγα λόγια για ένα τόσο σημαντικό, κρίσιμο και αιώνιο θέμα που είναι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Το περιβάλλον επηρεάζει τις συμπεριφορές μας τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνίες. Δεν φτάνει μόνο η προστασία αλλά και η δημιουργική παρουσία των ανθρώπων και των κοινωνιών στη σχέση με το περιβάλλον». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σώκος μίλησε για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Αχελώο με τα έργα που γίνονται για την εκτροπή και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον αυτή.
Ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και Πολιτευτής κ. Τορουνίδης Αθανάσιος ανέφερε στο χαιρετισμό του τα παρακάτω: «Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε και καταφέραμε πιστεύω να στείλουμε εκείνα τα μηνύματα και να δώσουμε το ερέθισμα σε όλους σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε όλοι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον".
Ομιλίες
Θέμα της ομιλίας του κ. Καλογερά ήταν «η περιβαλλοντική αγωγή και εκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Ινάχου τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Καλογεράς ανέφερε χαρακτηριστικά τα παρακάτω: «είναι αναμφισβήτητο ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα θέματα κλειδιά της σύγχρονης εποχής. Διαπιστώνεται από όλους πια ότι τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας αφενός μεν μεγεθύνονται διαρκώς αφετέρου δεν μπορούν να επιλυθούν μόνα τους.
Θέμα της ομιλίας του κ. Κονταξή ήταν : «Λαϊκός Πολιτισμός και Περιβάλλον» Ο κ. Κονταξής ανέφερε τα παρακάτω: «Από την αυγή της ανθρωποποίησης του έως και σήμερα ο άνθρωπος έβαλε τον εαυτό του αντιμέτωπο με το περιβάλλον του. Έβαζε προβλήματα στον εαυτό του και ερωτηματικά για τη θέση του αυτή μέσα στο περιβάλλον, ζητούσε να φτιάξει κάτι άλλο από αυτά που έβρισκε έτοιμα γύρω του.».
Θέμα της ομιλίας του κ. Τσιλίκα ήταν «Το περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας μέσα στους αιώνες». Ο κ. Τσιλίκας στην ομιλία του ανέφερε: «Θα κάνουμε ένα μαγευτικό ταξίδι – οδοιπορικό μέσα από περιγραφές ιστορικών, περιηγητών και ποιητών, από διηγήσεις και λογοτεχνικά κείμενα για να βρούμε τις εντυπώσεις των περιηγητών που αναφέρονται στο περιβάλλον της περιοχής μας».
Θέμα της ομιλίας του κ. Σκόνδρα ήταν « Ανάπτυξη υποδομών για αθλητικό τουρισμό και τουρισμό αναψυχής στο Δήμο Ινάχου». Ο κ. Σκόνδρα στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω: «Μέσα από μια γρήγορη ματιά στο φυσικό κόσμο και τα ιδιαίτερα στοιχεία που η φύση έχει χαρίσει σε μια περιοχή, θα ξεδιπλώσουμε την εντυπωσιακή προίκα του τόπου τούτου και την τύχη του να ζούμε δια και μέσω αυτού. Οι απλοί (μα υπερήφανοι) άνθρωποι, η ήρεμη (αν και πολλές φορές φτωχική) ζωή, ο απίστευτος φυσικός πλούτος και οι τεράστιες μελλοντικές προοπτικές που δυνητικά μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά στον ξεχασμένο τούτο τόπο, μπορεί να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης για τον συνειδητοποιημένο πολίτη, τον οραματιστή, τον φυσιολάτρη, τον χομπίστα, τον αθλητή, τον ανεμοπόρο αλλά και τον πρωτοπόρο επιχειρηματία και όλους αυτούς που ψάχνουν να ξεφύγουν από τα παγιομένα μοτίβα και τα στερεότυπα της κακής πλευράς της εξέλιξης του σύγχρονου κόσμου.».
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, με θέμα:
«Ο Δήμος Ινάχου μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Την έκθεση διοργάνωσε το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο