Μεσοχώρα: Φράγμα στα σχέδια για μαρίνες και ελικοδρόμια!
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Τι Πλαστήρας, τι... Μεσοχώρα, φαίνεται ότι σκέφτηκαν ορισμένοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι έκαναν σχέδια για τουριστικά συγκροτήματα, με ξενοδοχεία, μαρίνες και ελικοδρόμιο (!), στις όχθες του μελλοντικού φράγματος που περιλαμβάνεται στα έργα εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Το 2009, με το νόμο 3734, αυξήθηκε κατά 540 στρέμματα η προς απαλλοτρίωση περιοχή και πλέον προβλέπεται να αφανιστεί από το χάρτη ολόκληρη η Μεσοχώρα. Τα αρχικά σχέδια έκαναν λόγο για έκταση 1.400 στρεμμάτων και διατήρηση κάποιων τμημάτων του χωριού. Η αλλαγή στηρίχτηκε σε γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ και θεσμοθετήθηκε με το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα εδάφη στη ζώνη γύρω από το φράγμα. Στη συνέχεια όμως ο Δήμος Πίνδου, στον οποίο ανήκει η Μεσοχώρα, εκπόνησε πολεοδομική μελέτη (ΣΧΟΑΠ) που προβλέπει τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο.
Οι αποκαλύψεις έγιναν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Μεσοχώρας, της Κίνησης «Αχελώου Ρους» και η Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου. Αφορμή η συγκέντρωση που οργανώνουν στις 11 Μαρτίου στα Προπύλαια, αλλά και το δικαστήριο που θα γίνει στις 3 Μαρτίου, με το οποίο η ΔΕΗ ζητεί να καθοριστούν οι τιμές μονάδος για τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα. Στις 15 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή κατά του νόμου του 2009. Ολες οι πλευρές χαρακτήρισαν νίκη την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, που πάγωσε τα έργα ώς την εκδίκαση της υπόθεσης. «Ανησυχούμε» τόνισαν και οι τρεις πλευρές, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ώς την τελική δικαίωση και καλώντας την υπουργό Περιβάλλοντος να πάρει ξεκάθαρη θέση. Μίλησαν για έργα που κατασκευάζονται εδώ και 25 χρόνια, παρά τις τρεις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ (1994, 2000 και 2005).
« Για 160 MW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, αφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό», ήταν η χαρακτηριστική φράση της Νίκης Οικονόμου, που μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της «ξεχασμένης» Μεσοχώρας για το μέλλον ολόκληρης της νότιας Πίνδου. «Το περιβάλλον είναι κοινωνικό μέγεθος», υπογράμμισε ο Ν. Ιωάννου από την Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου, προσθέτοντας ότι το «χαρτί του Αχελώου» δεν προωθείται πλέον από τους αγρότες, αλλά από βουλευτές και τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλίας.
Βασικός εισηγητής ήταν ο Γ. Χονδρός από την κίνηση «Αχελώου Ρους», που αποκάλυψε ότι:
* Λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα μεγάλα φράγματα έχουν εγκαταλειφθεί ως λύση στον αναπτυγμένο κόσμο και κατασκευάζονται πλέον σε χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία. Σε σύνολο 48.000 φραγμάτων τα μισά βρίσκονται στην Κίνα.
* Το φράγμα της Μεσοχώρας, με ύψος 150 μέτρα, χαρακτηρίζεται μεγάλης κλίμακας. Η απόδοσή του από πλευράς ενέργειας θεωρείται μικρή, μάλιστα προβλέπεται να αχρηστευθεί μέσα σε 35-40 χρόνια.
* Οι κυβερνήσεις δεν έχουν σταθερά επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα των έργων εκτροπής. Αρχικώς μιλούσαν για ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, στη συνέχεια ύδρευσης των μεγάλων πόλεων και τώρα το θεωρούν περιβαλλοντικό. Θα εκτραπούν 600 εκατ. κυβικά το χρόνο, όταν οι ετήσιες ανάγκες ύδρευσης δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. κυβικά, αποκάλυψε.
* Η Θεσσαλία είναι το πιο υδροβόρο διαμέρισμα της χώρας και η σπατάλη λόγω του τρόπου άρδευσης και του απαρχαιωμένου δικτύου υπολογίζεται στο 70%.
* Οι μόνιμοι κάτοικοι της Μεσοχώρας αρνούνται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν εντάχθηκαν στις ειδικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους. *
http://www.enet.gr
Η συνέντευξη τύπου για το φράγμα Μεσοχώρας
“Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας – όχι στην εκτροπή του Αχελώου”
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τετάρτη 17/2/2010, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, του πρώτου από τα έργα κεφαλής της εκτροπής. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας και η απαίτηση για την άμεση διακοπή της και την οριστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου. Η απαίτηση αυτή έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Η θέση για την οριστική ακύρωση του έργου είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση. Παρʼ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί η πλήρης αναξιοπιστία και της ΔΕΗ, αλλά και της επίσημης πολιτείας, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της Μεσοχώρας, για πάνω από δύο δεκαετίες.
Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή των εργασιών στα έργα της εκτροπής του Αχελώου, μετά από σχετική αίτηση, που ακολούθησε την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό, αφού η όλη εξέλιξη είναι απόρροια άλλης προσφυγής προς το ΣτΕ, η οποία αφορά αίτηση ακύρωσης του ν. 3481/2006, με τον οποίο επιβλήθηκαν, από τα πάνω, οι περιβαλλοντικοί όροι του συνόλου των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Γ. Χονδρός, μιλώντας εκ μέρους της ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”, παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, εξηγώντας ότι η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας είναι αναπόσπαστο τμήμα του έργου της εκτροπής του Αχελώου και η πιθανή ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει σαν προπομπός και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής. Επανέλαβε τα βασικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά, νομικά και ενεργειακά επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής ότι τα μεγάλα φράγματα αποτελούν μέρος της “πράσινης” ενέργειας και καυτηρίασε τη βιασύνη του ΥΠΕΚΑ να ενθαρρύνει την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το ίδιο έχει εξαγγείλει την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των νερών, που συμπεριλαμβάνουν την εξέταση της δυνατότητας χρήσης τους για ενεργειακούς σκοπούς.
Η κ. Νίκη Οικονόμου, εκ μέρους του Συλλόγου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, μετέφερε την πολυετή εμπειρία της αντίστασης των Μεσοχωριτών στην προσπάθεια επιβολής ενός έργου, που θα σημάνει τον αφανισμό της Μεσοχώρας και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού μιας ευρύτερης ορεινής περιοχής. Καυτηρίασε τις προσπάθειες διαίρεσης και εκμαυλισμού των συνειδήσεων, που επιχειρήθηκαν και μέσω του ειδικού νόμου για τις απαλλοτριώσεις της Μεσοχώρας, αλλά και τις διώξεις που επιστρατεύονται για την κάμψη του ηθικού των κατοίκων. Έκανε, τέλος, λόγο για την απόφαση και το χρέος των Μεσοχωριτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική δικαίωση.
Ο κ. Ν. Ιωάννου, εκ μέρους της Πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, επικεντρώθηκε στο επιχείρημα της ενεργειακής αυτονομίας του φράγματος της Μεσοχώρας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο έργο υπήρξε πάντα μέρος της εκτροπής και έργο κεφαλής, επισήμανε τη μικρή συμβολή του στο ενεργειακό ισοζύγιο και την απουσία ξεχωριστής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σαν ενεργειακού έργου. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος της εκτροπής επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα των υποστηρικτών της, καθώς τη χρησιμοποιούν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμποδίζοντας κάθε ουσιαστική συζήτηση και πρωτοβουλία για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τον αναπροσανατολισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μίλησε, τέλος, για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κινήσεων πολιτών, στην κατεύθυνση της αποτροπής του φαραωνικού έργου της εκτροπής.
Οι διοργανωτές προανήγγειλαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην Αθήνα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, με πανελλαδικό χαρακτήρα, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ (15/3) της νομιμότητας του ν. 3734/2009, για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας.
Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν, με την παρουσία τους:
Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών (Φίλοι της φύσης, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, Πολίτες της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, καθώς και πολλοί Μεσοχωρίτες)
Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (οι βουλευτές κ. Ηρώ Διώτη, κ. Θοδ. Δρίτσας, κ. Βασ. Μουλόπουλος και ο κ. Χ. Κωνσταντάτος)
Εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων (ο κ. Γ. Παπαδάκης)
Αθήνα, 17/2/2010
http://www.mesochoranet.gr
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Τι Πλαστήρας, τι... Μεσοχώρα, φαίνεται ότι σκέφτηκαν ορισμένοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι έκαναν σχέδια για τουριστικά συγκροτήματα, με ξενοδοχεία, μαρίνες και ελικοδρόμιο (!), στις όχθες του μελλοντικού φράγματος που περιλαμβάνεται στα έργα εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Το 2009, με το νόμο 3734, αυξήθηκε κατά 540 στρέμματα η προς απαλλοτρίωση περιοχή και πλέον προβλέπεται να αφανιστεί από το χάρτη ολόκληρη η Μεσοχώρα. Τα αρχικά σχέδια έκαναν λόγο για έκταση 1.400 στρεμμάτων και διατήρηση κάποιων τμημάτων του χωριού. Η αλλαγή στηρίχτηκε σε γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ και θεσμοθετήθηκε με το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα εδάφη στη ζώνη γύρω από το φράγμα. Στη συνέχεια όμως ο Δήμος Πίνδου, στον οποίο ανήκει η Μεσοχώρα, εκπόνησε πολεοδομική μελέτη (ΣΧΟΑΠ) που προβλέπει τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο.
Οι αποκαλύψεις έγιναν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Μεσοχώρας, της Κίνησης «Αχελώου Ρους» και η Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου. Αφορμή η συγκέντρωση που οργανώνουν στις 11 Μαρτίου στα Προπύλαια, αλλά και το δικαστήριο που θα γίνει στις 3 Μαρτίου, με το οποίο η ΔΕΗ ζητεί να καθοριστούν οι τιμές μονάδος για τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα. Στις 15 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή κατά του νόμου του 2009. Ολες οι πλευρές χαρακτήρισαν νίκη την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, που πάγωσε τα έργα ώς την εκδίκαση της υπόθεσης. «Ανησυχούμε» τόνισαν και οι τρεις πλευρές, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ώς την τελική δικαίωση και καλώντας την υπουργό Περιβάλλοντος να πάρει ξεκάθαρη θέση. Μίλησαν για έργα που κατασκευάζονται εδώ και 25 χρόνια, παρά τις τρεις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ (1994, 2000 και 2005).
« Για 160 MW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, αφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό», ήταν η χαρακτηριστική φράση της Νίκης Οικονόμου, που μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της «ξεχασμένης» Μεσοχώρας για το μέλλον ολόκληρης της νότιας Πίνδου. «Το περιβάλλον είναι κοινωνικό μέγεθος», υπογράμμισε ο Ν. Ιωάννου από την Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου, προσθέτοντας ότι το «χαρτί του Αχελώου» δεν προωθείται πλέον από τους αγρότες, αλλά από βουλευτές και τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλίας.
Βασικός εισηγητής ήταν ο Γ. Χονδρός από την κίνηση «Αχελώου Ρους», που αποκάλυψε ότι:
* Λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα μεγάλα φράγματα έχουν εγκαταλειφθεί ως λύση στον αναπτυγμένο κόσμο και κατασκευάζονται πλέον σε χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία. Σε σύνολο 48.000 φραγμάτων τα μισά βρίσκονται στην Κίνα.
* Το φράγμα της Μεσοχώρας, με ύψος 150 μέτρα, χαρακτηρίζεται μεγάλης κλίμακας. Η απόδοσή του από πλευράς ενέργειας θεωρείται μικρή, μάλιστα προβλέπεται να αχρηστευθεί μέσα σε 35-40 χρόνια.
* Οι κυβερνήσεις δεν έχουν σταθερά επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα των έργων εκτροπής. Αρχικώς μιλούσαν για ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, στη συνέχεια ύδρευσης των μεγάλων πόλεων και τώρα το θεωρούν περιβαλλοντικό. Θα εκτραπούν 600 εκατ. κυβικά το χρόνο, όταν οι ετήσιες ανάγκες ύδρευσης δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. κυβικά, αποκάλυψε.
* Η Θεσσαλία είναι το πιο υδροβόρο διαμέρισμα της χώρας και η σπατάλη λόγω του τρόπου άρδευσης και του απαρχαιωμένου δικτύου υπολογίζεται στο 70%.
* Οι μόνιμοι κάτοικοι της Μεσοχώρας αρνούνται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν εντάχθηκαν στις ειδικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους. *
http://www.enet.gr
Η συνέντευξη τύπου για το φράγμα Μεσοχώρας
“Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας – όχι στην εκτροπή του Αχελώου”
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τετάρτη 17/2/2010, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, του πρώτου από τα έργα κεφαλής της εκτροπής. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας και η απαίτηση για την άμεση διακοπή της και την οριστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου. Η απαίτηση αυτή έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Η θέση για την οριστική ακύρωση του έργου είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση. Παρʼ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί η πλήρης αναξιοπιστία και της ΔΕΗ, αλλά και της επίσημης πολιτείας, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της Μεσοχώρας, για πάνω από δύο δεκαετίες.
Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή των εργασιών στα έργα της εκτροπής του Αχελώου, μετά από σχετική αίτηση, που ακολούθησε την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό, αφού η όλη εξέλιξη είναι απόρροια άλλης προσφυγής προς το ΣτΕ, η οποία αφορά αίτηση ακύρωσης του ν. 3481/2006, με τον οποίο επιβλήθηκαν, από τα πάνω, οι περιβαλλοντικοί όροι του συνόλου των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Γ. Χονδρός, μιλώντας εκ μέρους της ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”, παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, εξηγώντας ότι η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας είναι αναπόσπαστο τμήμα του έργου της εκτροπής του Αχελώου και η πιθανή ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει σαν προπομπός και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής. Επανέλαβε τα βασικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά, νομικά και ενεργειακά επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής ότι τα μεγάλα φράγματα αποτελούν μέρος της “πράσινης” ενέργειας και καυτηρίασε τη βιασύνη του ΥΠΕΚΑ να ενθαρρύνει την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το ίδιο έχει εξαγγείλει την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των νερών, που συμπεριλαμβάνουν την εξέταση της δυνατότητας χρήσης τους για ενεργειακούς σκοπούς.
Η κ. Νίκη Οικονόμου, εκ μέρους του Συλλόγου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, μετέφερε την πολυετή εμπειρία της αντίστασης των Μεσοχωριτών στην προσπάθεια επιβολής ενός έργου, που θα σημάνει τον αφανισμό της Μεσοχώρας και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού μιας ευρύτερης ορεινής περιοχής. Καυτηρίασε τις προσπάθειες διαίρεσης και εκμαυλισμού των συνειδήσεων, που επιχειρήθηκαν και μέσω του ειδικού νόμου για τις απαλλοτριώσεις της Μεσοχώρας, αλλά και τις διώξεις που επιστρατεύονται για την κάμψη του ηθικού των κατοίκων. Έκανε, τέλος, λόγο για την απόφαση και το χρέος των Μεσοχωριτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική δικαίωση.
Ο κ. Ν. Ιωάννου, εκ μέρους της Πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, επικεντρώθηκε στο επιχείρημα της ενεργειακής αυτονομίας του φράγματος της Μεσοχώρας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο έργο υπήρξε πάντα μέρος της εκτροπής και έργο κεφαλής, επισήμανε τη μικρή συμβολή του στο ενεργειακό ισοζύγιο και την απουσία ξεχωριστής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σαν ενεργειακού έργου. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος της εκτροπής επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα των υποστηρικτών της, καθώς τη χρησιμοποιούν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμποδίζοντας κάθε ουσιαστική συζήτηση και πρωτοβουλία για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τον αναπροσανατολισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μίλησε, τέλος, για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κινήσεων πολιτών, στην κατεύθυνση της αποτροπής του φαραωνικού έργου της εκτροπής.
Οι διοργανωτές προανήγγειλαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην Αθήνα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, με πανελλαδικό χαρακτήρα, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ (15/3) της νομιμότητας του ν. 3734/2009, για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας.
Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν, με την παρουσία τους:
Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών (Φίλοι της φύσης, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, Πολίτες της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, καθώς και πολλοί Μεσοχωρίτες)
Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (οι βουλευτές κ. Ηρώ Διώτη, κ. Θοδ. Δρίτσας, κ. Βασ. Μουλόπουλος και ο κ. Χ. Κωνσταντάτος)
Εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων (ο κ. Γ. Παπαδάκης)
Αθήνα, 17/2/2010
http://www.mesochoranet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο