Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μάχη για την αρδευτική δίνουν τα ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία, ξεράθηκαν τα τριφύλλια


 Ενόψει είναι η αρδευτική περίοδος και τα προβλήματα μοιάζουν με... βουνό για τα ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας.

Την πιο κρίσιμη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών διανύουν αρκετά ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία και κατ' επέκταση χιλιάδες αγρότες, μια περιοχή όπου παραμένουν τα προβλήματα με την παροχή ρεύματος, λόγω χρεών στους παρόχους, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία τουλάχιστον... κωφεύουν.

Διαβάστε περισσότερα »

Τα περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά και υπάρχουν καλλιέργειες (π.χ. τριφύλλια) που είναι σίγουρο πως ήδη δοκιμάζονται από την έλλειψη νερού και την ανομβρία. Σε λίγο καλύτερη μοίρα μοιάζει να βρίσκονται άλλες καλλιέργειες, όπως τα καλαμπόκια, τα βαμβάκια, αλλά και οι δενδρώδεις (ελιές, εσπεριδοειδή), με την προοπτική βέβαια οι πάροχοι να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα στους οργανισμούς και να τρέξει η άρδευση. Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, σε καλό δρόμο βρίσκεται η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, το οποίο όμως προβλέπεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργήσει σε δυο χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, για το απόγευμα της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Κατοχή με συμμετοχή ΤΟΕΒ, που έχουν θέμα με το ρεύμα λόγω χρεών. Στην σύσκεψη τα ΤΟΕΒ θα καθορίσουν γραμμή άμυνας απέναντι στους παρόχους που μέχρι σήμερα δίνουν δυο εναλλακτικές για την εξόφληση των παλιών χρεών, προκειμένου να συνδέσουν το ρεύμα. Πρώτον την προκαταβολή του 15% και εξόφληση σε 18 δόσεις ή προκαταβολή 20% και εξόφληση σε 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και από σχετική, θετική απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε έναν ΤΟΕΒ στο νομό Πρέβεζας, ανοίγοντας το δρόμο για επανασύνδεση στο ρεύμα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ.

Για τα προβλήματα των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας κάνει προσπάθειες επίλυσης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος το θέμα είναι να βρεθεί λύση και να επανασυνδεθεί νωρίς το ρεύμα, γιατί ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σημαντικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές τόσο της Ηλείας όπου έχει κοπεί το ρεύμα σε 3 ΤΟΕΒ, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου επίσης υπάρχει μεγάλο ζήτημα.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο