Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Χρήστος Μπόνης: Προτάσεις για τον τουρισμό στον Αστακό

   Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης και πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών καταθέτει τις προτάσεις τους σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη στον Αστακό και αναλυτικά γράφει: 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας

       Πάντα μετά από μια εκλογική αναμέτρηση είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε Εθνικό ξεκινά μια νέα εποχή. Για να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα χρειάζεται πέραν των άλλων προϋποθέσεων και μια  υπέρβαση. Η υπέρβαση που χρειάζεται ο τόπος μας είναι μια και μοναδική. Είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
       Ο τουρισμός θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξει δρόμους για μελλοντικά σχέδια πολλών νέων ανθρώπων, παράλληλα δε, θα υπάρξει έστω και σε μικρό ποσοστό μια μείωση της ανεργίας.
        Η έλλειψη σχεδιασμού του παρελθόντος, οι αποσπασματικές δράσεις και οι μεμονωμένες ενέργειες σε πολλά θέματα που άπτονται του τουρισμού, δεν κατάφεραν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, μάλλον μηδενικά αποτελέσματα υπηρξαν.
   Επομένως χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός με όραμα!!!!!!!!!................



        Οι θετικές επιδόσεις αν έρθουν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, προσωπικών επαφών άλλα και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και ιδιωτών.
       Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να δώσει μια νέα πνοή ένα νέο ξεκίνημα στην δυσχερή οικονομική δυσπραγία της περιοχής μας.

        Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική που προσφέρει ο τουρισμός για να εξασφαλίσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία μας. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους στον ιδιωτικό τομέα ώστε  να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, προχωρώντας σε εμπορικές και οικονομίες συμφωνίες
         Ο τόπος μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής μπορούν να παρουσιάσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η περιοχή μας (γενικά) έχει αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται τόπος τουριστικού ενδιαφέροντος με τη Ιόνια Οδό, με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου, κ.α. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούμε να επενδύσουμε στο τουρισμό:
Πρώτον: Διότι ο κάθε τόπος είναι διαφορετικός και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών.
Δεύτερον: Αν ο τουρισμός αναπτυχθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη άλλα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τρίτον: Διότι η ανάπτυξη στον Τουρισμό μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και στην ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων σε παρεμφερείς κλάδους όπως γεωργία αλιεία εμπόριο κ.α.   
  
         Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε μείζονα οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Επομένως είναι μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται τάχιστα ανεξαρτήτως οικονομικών κρίσεων.
       Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω  και με δεδομένο  του ότι υπάρχουν πολλά είδη τουρισμού στην Ελλάδα, θα αναφερθώ ενδεικτικά μερικά που μπορούν να αναπτυχθούν: Θρησκευτικός Τουρισμός, Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας Αγροτουρισμός, αλλά και μακροχρόνια συνεδριακός τουρισμός (με προϋποθέσεις).

        Ο Αστακός μαζί με τα υπέροχα δημοτικά διαμερίσματα του μπορεί να γίνει κέντρο αναφοράς όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία άλλα και για την ευρύτερη περιοχή.  Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν (εφόσον τις αξιοποιήσουμε) απομένει διάθεση, δουλειά και πίστη.


19 σχόλια:

  1. Μακάρι να γίνουν και να απογειωθεί όλη η περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "προτάσεις" γράφει κ τίτλος αλλά το κείμενο είναι ένα ευχολόγιο χωρίς ΟΎΤΕ ΜΙΑ πρόταση για το ΠΩΣ θα γίνει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες χρησταρα δεν μας είπες όμως τίποτα καινούργιο ευχολόγια και υποθέσεις αόριστες.ο τουρίστας να έρθει αστακό να δεί τι; Τα κλουβιά από τις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν καταστρέψει τις καλύτερες παραλίες μας ; (Είναι όι μόνες όμως που προσφέρουν θέσεις εργασίας στις μόνιμες οικογένειες ) Το λιμάνι του Αστακού που είναι η κατάληξη τών βοθρολυματων μας ; Η την ιστορία μας την αρχιτεκτονική τους πρώτους κατοίκους που αν ρωτήσεις την πλειοψηφία των αστακιωτων κανείς δεν την ξέρει . Ένας αν έχει το όραμα Μπόρει να καταφέρει πολλά ένας είναι αρκετός αλλά που είναι; Και να ξέρεις οι τουρίστες που κάνουν τόσο μακρυνό ταξίδι ξέρουν ποια μέρη επιλέγουν να επισκεφθούν δεν περιμένουν να τους ξεγελάσουμε εμείς.ο Αστακός στη προκειμένη περίπτωση το μόνο που προσφέρει είναι μια δέστρα ένα λάστιχο με νερό και ένα καλώδιο με ρεύμα . Καληνύχτα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λέτε κύριε Μπονη από την Αθήνα, που έρχεστε μια φορά το χρόνο για διακοπές στον Αστακό και μέσα μέσα αμολάτε και καμία οβίδα που θα σας κατέβει.
    Για να έρθει ο τουρισμός πρέπει πρώτα να υπάρξουν υποδομές όπως το σημαντικότερο Το ΝΕΡΟ, το οποίο το έχουμε μια φορά την εβδομάδα και το χρυσόπληρωνουμε!!!!
    Ο βιολογικός να υλοποιηθεί, να φτιαχτεί η μαρίν, οι δρόμοι να σπάμε τα αυτ/τα, να γίνουν πρώτα τα βασικά και η καθημερινότητα την οποία δεν την ζείτε και μετά θα έρθει ο τουρισμός!!!
    Για αυτό ασχοληθείτε καλύτερα με αυτό που ξέρετε να κάνετε καλύτερα, τις φωτογραφίες.....γιατί ο Αστακός είναι έτσι από κάτι σαν και σας που τον θυμούνται όποτε τους κατέβει και ασχολούνται μόνο στις εκλογές!
    Επιτέλους αφήστε μας στον πόνο μας και μην παίζεται με αυτον😡
    Ένας από τους μόνιμους κατοίκους του άμοιρου τούτου τόπου, του αγαπημένου Αστακού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναμφίβολα σε ενδιαφέρει ο τόπος που γεννήθηκες!!! Όμως πέρα από το ευχολόγιο, επί τής ουσίας δεν μας είπες τίποτα!!!! Ούτε την πραγματικότητα γιατί έχουμε αυτή την κατάντια... Χρηστάρα , χωρίς απαραίτητες υποδομές , και αν δεν έχουμε απαρατήρητη την σύνδεση με Ιόνια από προφήτη Ηλία ,πλατυγιάλι , αστακό, και Κουβαρά αστακό, και και σύνδεση αυτών με Άκτιο!!! Δεν πρόκειται όχι να γίνει κάτι αλλά ούτε που πρέπει να σκεφτόμαστε για ανάπτυξη... Εσύ αν είχες το καλύτερο χωράφι, αλλά δεν μπορούσες να περάσεις γιατί δεν θα είχες δρόμο!!! Πώς θα το καλλιεργούσες, δεν Θα μπορούσε να σου προσφέρει κάτι ??? Το ίδιο βλέπουν και οι επιχειρηματίες που ανά διαστήματα ενδιαφέρονται για τον αστακό.. πέρα από εκεί!!! Για να ενδιαφερθεί κάποιος για επένδυση πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές... Έχουμε σαν αστακός κάτι ??? Δεκαετίες τώρα δεν κατάφεραν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες να κάνουν απολύτως τίποτα.. Και ακόμη εκλέγονται οι ίδιοι... εφόσον δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια, περιμένουμε να κάνουν τώρα ;;; εύχομαι οι ευλογίες σου Χρήστο να πιάσουν!!! Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να ενδιαφερθούν και οι τοπικοί άρχοντες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα σας. βλέπω παραπάνω πολλούς κριτές εισαγγελείς και δικαστές που τοποθετούνται σε κάτι που ανέφερε ο κ. Μπόνης . Πολλοί βγάζουν πικρίες και οικτίρουν τους τοπικούς διοικούντες και κάποιοι φέρονται και απαξιωτικά στον κ. Μπόνη. Μα τους τοπικούς άρχοντες δεν τους βγάζετε εσείς που τώρα τους καταγγέλλετε ; η ανάπτυξη του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής ( Μύτικας - Πάλαιρος -Βόνιτσα καθώς και η ενδοχώρα) χάθηκε ...
    Αφού δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό αυτά τα 30 χρόνια που πέρασαν , χρόνια που έριχνε ο ουρανός χρήματα με το τσουβάλι , φοβάμαι ότι σήμερα είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να δούμε ανάπτυξη στην περιοχή. Επίσης μια περιοχή έχει τουρισμό , όταν συνδέεται με κάτι ιστορικό αξιοθέατο και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην περιοχή. Εδώ ολόκληρο Θέρμο έχει αρχαία να επιδείξει , έχει Μουσείο , υπήρξε πρωτεύουσα του Κοινού των Αιτωλών κι όμως δεν έχει τουρισμό όπως θα έπρεπε. Εμείς ένα Μουσείο έχουμε στο Θύριο Βονίτσης κι ενα κάστρο στη Βόνιτσα και αυτά κλειστά . Έχουμε και αναξιοποίητα κάστρα όπως του Βάρνακα , το Καστρί Αλυζίας , του Δραγαμέστου , του Αετού . Έχουμε Μοναστήρια όπως η Παναγία της Ρόμβης , το Λιγοβίτσι , Η Αχυριάτισσα , η Ζαμπατίνα . Και λέω έχουμε , γιατί ο τουρίστας αν θα έρθει στον Αστακό δεν μπορεί να καθίσει πάνω από 2-3 ημέρες γιατί δεν έχει κάτι αξιοθέατο. Θα παραμείνει στον Αστακό συνδυάζοντας το με επίσκεψη σε ιστορικά- θρησκευτικά αξιοθέατα της ενδοχώρας. Και κάτι τέτοια δεν υφίστανται. Όπως δεν υπάρχουν και οι ενδεδειγμένες υποδομές π.χ δρόμοι , υδροδότηση ( να μην κόβεται το νερό καλοκαιριάτικα ) και δεν υπάρχει στο Ξηρόμερο η κουλτούρα της τουριστικής " συμπεριφοράς" που υπάρχει π.χ στα νησιά . Τι φταίει ; Γνώμη μου είναι ότι φταίμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι που τόοοοσα χρόνια δεν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε κάτι στον τόπο μας και κυρίως την νοοτροπία μας , που νοιώθουμε ότι τα ξέρουμε όλα και τόσο εύκολα πίσω από την ανωνυμία κριτικάρουμε τους πάντες και τα πάντα ...
    ευχαριστώ.
    Ν. ΚΟΝΤΑΞΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η παραλιακή περιοχή στα μέρη μας
    έχει ασυγκράτητη και νομοτελειακή προοπτική ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλο να έχει προοπτική ανάπτυξης κι άλλο η σημερινή τουριστική ανάπτυξη 40-50 ημερών , με εξαίρεση τα τουριστικά καταλύματα της Παλαίρου. Ως περιοχή είμαστε τουριστικά 50 χρόνια πίσω. Στον Μύτικα το καλύτερο κομμάτι , τωρα γίνονται κάποια ξενοδοχεία με προδιαγραφές ετήσιας εξυπηρέτησης κοινού. Στην Σκιάθο , στην Σκόπελο , στη Νάξο , στην Ανδρο , στη Λευκάδα , στη Πάρο κλπ που δεν έχουν τουριστικά αξιοθέατα γιατί έχουν τουρισμό σε ετήσια βάση ή τουλάχιστον 8 μήνες ;

      Διαγραφή
  8. Όπως πολύ σωστά λες Χρήστο "Οι θετικές επιδόσεις αν έρθουν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, προσωπικών επαφών άλλα και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και ιδιωτών".
    Για να αναπτυχθεί ο τουρισμός εκτός από τα απαραίτητα βασικά πράγματα νερό καθαριότητα κλπ, χρειάζεται να μπουν και κάποιοι κανόνες, π.χ. στο παρκάρισμα, στην ηχορύπανση , στη συμπεριφορά απέναντι στους επισκέπτες, που οι Αστακιώτες δεν έχουν καμμιά διάθεση να αποδεχθούν.
    Στον Αστακό δεν θα υπάρξει τουρισμός γιατί δεν το θέλουν οι Αστακιώτες και κανένας δεν μπορεί με το ζόρι να τους το επιβάλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απόλυτα αγαπητέ 12.47μμ. οι ίδιοι οι Αστακιώτες εχουν ευθύνη που ο τόπος τους , αν και εμπορικός κόμβος απο το 1830 που ιδρύθηκε ο Αστακός , δυστυχώς τουρισμό δεν έχουν , παρεκτός τον εντόπιο των Ετεροδημοτών. Η ενδοχώρα ( Αγρίνιο κλπ ) τους τραβάει ο Μύτικας και την αστική αστική κοινωνία του Αγρινίου την τραβάει η Πάλαιρος. Και αυτό , γιατί η κοινωνία του Αστακού πάσχει απο ομοιογένεια ( είναι κάτοικοι απο τα Επτανησα , Ηπειρος και τα χωρια του Ξηρομέρου ) .

      Διαγραφή
    2. Προς 1,32 μ.μ.
      Οχι στις διακρισεις και το ρατσισμό
      αν θέλουμε κοινωνική πρόοδο και τουρισμό

      Διαγραφή
  9. Gia poio tourismo milas re file katevika sthn paralia k apo to ktel mexri to demerouki vromouse skatila.kai apo to demerouki mexri to faro to exei kanei TSIFLIKI tou o fanias me ta kalodia reumatos anamesa sta podia ton pezwn kai tous sorous me ta vromodixtia tou pou einai gemata psofia psaria k vromaei o topos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα είναι θέμα οργάνωσης αλλά πάνω από όλα πρέπει να πάρουμε απόφαση τι θέλουμε και τι πώς θα το πετύχουμε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν τρόποι. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσπάθεια πρόγραμμα και πάνω από όλα σχέδιο από ανθρώπους όμως που ξέρουν το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Ο Αστακός είναι υποχρεωμένος να μπει σε νέες βάσεις και να αποβάλει την εσωστρέφεια του. Σιγά σιγά με σταθερά βήματα μπορούν να γίνουν πράγματα που θα βάλουν το τρένο στις ράγες του. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τι θέλουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψεις και ενεργειών. Μόνο όταν ο τόπος λύσει χρόνια προβλήματα όπως αυτά του νερού τον δρόμων μπορούμε να μιλάμε για τα επόμενα . Μπορεί να φανταστεί κάποιος τη Σαντορίνη χωρίς νερό την Πάρο χωρίς δρόμους την Επίδαυρο με χωματερές σε κάθε μέτρο. Όταν η νέα δημοτική αρχή αποφασίσει να ασχοληθεί με την τουριστική ανάπτυξη του Αστακού τότε και ο χώρος υπάρχει και ο τρόπος και οι άνθρωποι που πρέπει να απευθυνθεί. Και προς Θεού δεν κάνουμε όλοι για όλα και όλοι οι τόποι για να γίνουν τουριστικά θέρετρα. Όσο αναφορά για τις προτάσεις που πιθανά μπορούν να υπάρξουν για διάφορα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου αλλά και προβλήματα καλό θα ήταν να αποκτήσει ο δήμος μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία επώνυμα πάντα ο κάθε δημότης να μπορεί να καταθέτει προτάσεις και απόψεις στο Δήμαρχο και τους ανθρώπους του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Δήμαρχος τι λέει για όλα αυτά.......
    Θα μιλήσει επιτέλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οποιοι αντιδρουμε στο οτιδηποτε σ αυτη τη περιοχη πεφτουν πανω μας να μας φάνε. Δεν τους αρέσει η αλήθεια. Αφήστε τους να ζούνε 100χρόνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ας αλλάξει πρώτα νοοτροπία ο κόσμος κ μετά θα αλλάξει κ ο τόπος. Αλλά που...τους έφαγαν τα κουτσομπολιά. Με αυτά γεμίζουν την ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τον καταδίκασαν το τόπο οι ίδιοι οι δημότες. Όταν θα αλλάξει ο κόσμος νοοτροπία τότε κάτι μπορεί να γίνει. Να τα αποτελέσματα των επιλογών τόσων χρόνων και του ωχαδερφισμου που τους αντιπροσωπεύει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρήστο καλά τα λες αλλά προέχει πρώτα το νερό....Ιούλιος μήνα και κόβεται κάθε μέρα σαν να κάνουν καψονισ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο