Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Δυτική Ελλάδα: Tουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό – Γεώτρηση στις αρχές 2020

Ιδιαιτέρως αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός κατά την τελετή υπογραφής των 2 συμβάσεων παραχώρησης νότια και δυτικά της Κρήτης μαζί με τις διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil. Κι όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για τα θετικά «μηνύματα» που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Δυτική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Πατραϊκού τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες είναι ιδιαιτέρως θετικές και τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020, τόνισε.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι με βάση την επανερμηνεία όλων των υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων, έχουν ήδη καταγραφεί στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, οι οποίες εν δυνάμει περιέχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό και άλλων γεωλογικών δομών στις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας και φυσικά στη θαλάσσια περιοχή του Β. Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους.
«Οι έρευνες στον Πατραϊκό είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως θετικές. Τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση υποδομών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική που περιλαμβάνει την οργάνωση εφοδιαστικής βάσης σε λιμενική εγκατάσταση και συστημάτων υποδοχής και διαχείρισης γεωτρητικών αποβλήτων. Ο Όμιλος έχει επίσης αποδείξει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού αποτελεί κεντρικό άξονα και πυρήνα του στρατηγικού του σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συστηματική συνεργασία και συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Με βάση την επανερμηνεία όλων των υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων, έχουν ήδη καταγραφεί στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, οι οποίες εν δυνάμει περιέχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό και άλλων γεωλογικών δομών στις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας και φυσικά στη θαλάσσια περιοχή του Β. Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους μέχρι το 2030 ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι αφορούν στην:
* ολοκλήρωση της 3ης φάσης της ερευνητικής περιόδου στο σύνολο των εννέα (9) παραχωρηθεισών περιοχών της Δυτικής Ελλάδος, Ιονίου και Κρήτης, καθώς επίσης και των μελλοντικών παραχωρήσεων και στη συνέχεια η εκτέλεση γεωτρήσεων αποτίμησης και η κατάρτιση των κατά περίπτωση «σχεδίων ανάπτυξης» σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης.
* διεύρυνση και ισχυροποίηση στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, για ενίσχυση της τεχνογνωσίας, μεταφορά τεχνολογίας και αποτελεσματική υλοποίηση του ερευνητικού και παραγωγικού έργου.
* ενεργή συμμετοχή στην παραγωγική εκμετάλλευση επιλεγμένων κοιτασμάτων, με την υλοποίηση επενδύσεων υποδομής και την εκτέλεση των παραγωγικών επενδύσεων άντλησης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
* δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τον Όμιλο από ίδια αποθέματα υδρογονανθράκων από επιτυχείς ερευνητικές εργασίες.
* ουσιαστική συμμετοχή στο μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, με τον εντοπισμό κοιτασμάτων και παραγωγή φυσικού αερίου και την χρησιμοποίηση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
tempo24.news

12 σχόλια:

  1. κάποιος ΓΑΠ δεν έλεγε οτι δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα ?? άντε σε "πληρώσαμε" καλά και σένα και μετά μας ήρθε ο Τσιπρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΉΡΘΕ ΜΌΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΤΣΊΠΡΑΣ
    Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΈΔΩΣΕ ΜΕ ΕΚΛΟΓΈΣ ΤΟ 2015, ΜΕ 36 ΤΑ ΕΚΑΤΌ




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ηταν πριν τα παραμυθια και πριν τη διακυβερνηση του....κανε υπομονη και εσυ συντροφε μεχρι την Κυριακη...το "ταμειο" της πολιτικης του εθνικου παραμυθα θα γινει την Κυριακη των εκλογων και θα βγει χρεωμενος στη συνειδηση του λαου που παραμυθιασε

      Διαγραφή
  3. Αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
    είναι να διαχειρίζεται Μεγάλα Θέματα για το παρόν και το μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μονα θεματα που μπορει να διαχειριζεται καλα ειναι το ξεπουλημα της Μακεδονιας, οι πολυχρωμες παρελασεις με τους ομοφυλοφιλους και τους τραβεστι και το χαιδεμα των ποινικων, αναρχικων κτλ κτλ...αυτα τα θεματα ειναι η σπεσιαλιτε του Συριζα συντροφεεεεε, α ξεχασα και να αποφυλακιζει πασης λογης καταδικασμενο εγκληματια για να μπορει ευκολα να ξαναμπαινει στο σπιτακι σου και να σε κλεβει...αλλωστε μεσα στις φυλακες ο ΣΥΡΙΖΑ σου οηρε ποσοστο σχεδον 70%...αν σε κανει να χαιρεσαι αυτο....περαστικα

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΛΈΩ ΤΊΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΕ ΜΙΑ ΤΌΣΟ ΜΕΓΆΛΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ΦΑΝΤΑΣΊΑ ΠΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΈΧΕΙΣ ΑΝΑΠΤΎΞΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΈΧΕΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΏΚΕΙΣ ΚΑΤΑ ΒΆΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΖΉΤΗΣΗΣ
      ΑΣ ΕΛΠΊΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΈΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΜΕ ΣΎΝΕΣΗ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΕΔΏ ΣΤΑ BLOGS
      ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ

      Διαγραφή
    3. Προς 9.17
      καλα ολα αυτα τα ποιητικα που λες, σαν τα παραμυθια του Τσιπρα ενα πραγμα, αλλα απαντηση δεν μου εδωσες σε αυτα που σου ειπα και που πλεον τα ξερει και τα εχει αποδεχτει η πλειοψηφια του ελληνικου λαου, εκτος απο τους συριαζαιους που κανουν οτι δεν τα βλεπουν. Με σύνεση και νηφαλιοτητα καλυτερα να δεις εσυ τα πραγματα πριν πας να ψηφισεις ωστε να μην επαναλαβεις το λαθος να ψηφισεις το κομμα του εθνικου παραμυθα ο οποιος ειναι υπευθυνος για τα παραπανω που σου ειπα. Καλα μυαλα συντροφε και απο τη Δευτερα θα αναπνέεις και εσυ καθαρο αερα

      Διαγραφή
    4. Ετσι φαίνεται οτι έχουμε
      προοδευτική βελτίωση με δροσερό αεράκι

      Διαγραφή
  4. Οσο καλα φαγαμε με αυτους φιλε 10:07
    αλλο τοσο καλα θα φαμε και με τον Κυριακο.
    Γλαροσουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ωρα τρωγε τον σανο που σου δινει ο Τσιπρας

      Διαγραφή
  5. Μα καλα οι πιο πολλοι
    γλαροσουπα τρωτε;
    Ακομα σας δουλευουν τα λαμογια;
    Μεχρι σημερα ολοι αυτοι τι κανουν;
    Τη τσεπουλα τους.
    Σαν τους δουλους τρεχετε απο πισω τους,
    σε Κυριακο σε Αλεξη σε Φωφη.......
    Ξυπνατε μωρεεεεεεεε.
    Θαρθουν κι αλλα Μνημονια,θεμα χρονου ειναι με δαυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1:01 μ.μ. τα μεγαλα τσιρκο χρειαζονται και μεγαλους θηριοδαμαστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο