Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάν: Ένας σύγχρονος άγιος των παλαιών χρόνων

Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάν: Ένας σύγχρονος άγιος των παλαιών χρόνων

Γράφει ο: Φοίβος Τσαντιώτης

Ένας σύγχρονος άγιος των παλαιών χρόνων 

         Άγιος στην ορθόδοξη πίστη αποκαλείται ο άνθρωπος ο οποίος έχει κατακτήσει την θεία χάρη, ενώ μάρτυρας ονομάζεται ο άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει την  ζωή του για την πίστη αυτή. Τα προσωνυμία αυτά, πέραν από πολλούς αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας, κατέχει και ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν.
          Αν και ο άγιος αυτός έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα και μαρτύρησε στις αρχές του 11ου αιώνα (1006 μ.Χ.), εντάχθηκε στο επίσημο αγιολόγια της εκκλησίας τον 21ο αιώνα.
       Ένας σύγχρονος άγιος των περασμένων χρόνων του οποίου η μνήμη ξεχάστηκε από τους ανθρώπους και παρέμεινε το γεγονός της σφαγής που σαν αποτέλεσμα είχε τον θάνατο πλήθος πιστών, μονάχων, ιερέων αλλά και την λεηλασία και πυρπόληση της Ιερά Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου που βρισκόταν στα Σκλάβαινα...........



           Μέσα από το πέρασμα των αιώνων τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μαρτυρήσαν λησμονήθηκαν, επανήλθαν όμως στο φως υστέρα από μία χιλιετία με τις θαυματουργικές εμφανίσεις του Αγίου Βλασίου καθώς και με την συμβολή αγιασμένων προσωπικοτήτων όπως του Αγίου Παισίου του αγιορείτου.

           Ο Άγιος Βλάσιος εμφανίστηκε σε πιστούς, γιάτρεψε ασθένειες, απάλλαξε από πάθη, καθοδήγησε πνευματικά, φανέρωσε τον τόπο ταφής του και τα λείψανά του προσφέροντας μεγάλες ευλογίες στους κατοίκους των Σκλαβαίνων.


           Μία από της εμφανίσεις του ήταν και αυτή στον Άγιο Παΐσιο το 1980 που αποτέλεσε σταθμό στην ζωή του αγιορείτη μοναχού. Μάλιστα ο Άγιος Παΐσιος επισκέφθηκε την περιοχή των Σκλαβαίνων Αιτωλοακαρνανίας και προσκύνησε τα χαριτόβρυτα λείψανά του, ενώ προέτρεψε να γίνουν ανασκαφές για την εύρεση των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν μαζί με τον οσιομάρτυρα Βλάσιο.

               Υστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2016 η μνήμη του Αγίου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων εορτάζεται κάθε έτος στις 7 Ιουλίου
           Τα λείψανα των αγίων φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου ενώ τις ημέρες της εορτης τους μεταφέρονται πανηγυρικά για προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα τα οποία βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα κοντά στην κωμόπολη της Παλαίρου.


4 σχόλια:

  1. Άκρως διαφωτιστικό το κείμενο και πολύ συγκινητικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΌΤΙ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΊ, ΧΑΡΑ ή ΛΥΠΗ
    ΜΑΣ ΘΥΜΊΖΕΙ ΌΤΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΆΝΘΡΩΠΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μην συγκινουμαστε μονο...να σκεφτόμαστε οτι η θρησκεία μας ειναι ζωντανή και να προσπαθουμε να μιμούμαστε τους Αγιους μας. Βοήθεια μας ο Αγιος Βλάσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να φερουν τα λιψανα του αγιου στην εκλεισια που ειναι και ο ταφος του αγιου που βρεισκοταν απο το 1924 που εγεινε η ανασκαφη και οχι στην παλαιρο να τα φερουν στο σπιτι τους ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ1/7/2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο