Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Αγρίνιο: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Έκθεμα του Μήνα, το Χρυσό Στεφάνι του Θυρρείου


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου εκδήλωση για το Έκθεμα του Μήνα, κατά την οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μετά την ανακάλυψή του το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.

Το σπουδαίο αυτό ανασκαφικό σύνολο εντοπίστηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, που ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης υδρευτικής αύλακας εντός του Θυρρείου και περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.).

Η νεκρή έφερε χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς στην κεφαλή και χρυσό ενώτιο. Τα υπόλοιπα κτερίσματα, τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία (λύχνοι, αρύβαλλοι, κυάθια, σκυφίδια, μυροδοχεία, πυξίδες κ.ά.) βρέθηκαν συγκεντρωμένα στα πόδια της. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μόνωτη χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.
Η παρουσίαση του εκθέματος θα γίνει από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας. Κατά την εκδήλωση θα τιμηθεί η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης (8:00-15:30).
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος
Δρ Ολυμπία Βικάτου
 https://www.agriniopress.g

1 σχόλιο:

  1. Το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου δεν προέρχεται από ανασκαφή για να υπάρχει ο τίτλος του ανασκαφέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο