Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Σύλλογος ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ: Το παλιό έθιμο του Πάσχα "το Κάψιμο του Ιούδα" θα αναβιώσει ξανά μετά απο χρόνια στον ΑΣΤΑΚΟ!


           Μετά από πολλά χρόνια παύσης, όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών κ. Χρήστος Μπόνης, θα αναβιώσει και πάλι στον Αστακό "το Κάψιμο του Ιούδα"...
Αναλυτικά.....

          Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών  μετά την πρώτη ομολογουμένως  επιτυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωριό μας (σημ. η πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 οκτωβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο #βάρκα—ιούδας#
        Ένα  έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό. Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν  για να είναι στερεή  για λίγες ώρες  και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα όχημα την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματο -αλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεζόμενοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κ.α.).........



   Στη συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά  στην παραλία του Αστακού.

        Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε  ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Έρχεται τώρα ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτων να το επαναφέρει για να ξεσκαρταρίσει τις μνήμες  στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων.
         Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπρόεδρου του συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίστηκε η βάρκα, το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλειές.
      Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και στις βοηθητικές εργασίες που θα χρειαστούν. 
        Ήδη ο Σύλλογος Χοβολιωτων δια του προέδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειας μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο δηλ. στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα.
       Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομερου  και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα  για την βοήθεια που δεσμεύτηκε οτι θα προσφέρει, στον οδηγό του οχήματος που θα #κοτσάρει# την βάρκα και στον σύλλογο Χοβολιωτων (οπως προαναφέρθηκε).

        Τις πιο θερμές ευχαριστίες βέβαια στους α/φους Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμία εξέλιξη στην αναβίωση. Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιωτες μετά το τέλος της παράστασης και αφού διαπιστωθεί οτι συμμετείχαν οχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κατοίκους για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

36 σχόλια:

  1. Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει ο καρναβαλος; Άθλιο έθιμο να γεμίζει η κεντρική αγορά και παραλία στάχτη αλεύρι ντομάτες πορτοκάλια. Και όλα αυτά την πιο πένθιμη ημέρα της Χριστιανοσύνης. Ωραίο έθιμο βρήκατε να ανανεώσετε. Βοηθείστε στην πρόοδο και όχι στον εξευτελισμό του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 8:47.ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΤΕ ΠΙΟ ΩΡΙΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 8.47.ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΙΟ ΩΡΙΜΑ!ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ.ΑΥΤΟ ΚΑΛΩΣ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ.ΚΑΘΩΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑ.ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΤΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά ας προσέχουμε λίγο, δεν είναι νομίζω κάτι το καλό για αυτές τις άγιες μέρες. Καλή ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΩΡΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΥΤΡΙΝΕΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΑΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ. ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ; ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ; ΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΙΕΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΘΕΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; ΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΕΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ; ΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΟΣΟ ΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ; ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥΣ, Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΛΙΘΟ ΒΑΛΕΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ να σας πω την αλήθεια περίμενα πώς και πώς ο σύλλογος απανταχού αστακιωτών να φέρει ξανά αυτό το έθιμο.

    Αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα που είχε ο αστακός.

    Πότε θα ξαναζωντανέψει επιτέλους αυτό το έθιμο?

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι φίλε μου δεν θα καθαρίσουμε εμείς τα αυγά να τα καθαρίσει ο σύλλογος σας... Θα έρθετε δύο μέρες θα μας βρομισετε και θα φυγεται....τι ωραια που ταλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΑΣ ΑΚΡΙΤΑ.ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ.ΕΘΙΜΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΧΑΥΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι όλοι εσείς που σχολιάζετε αρνητικά το εθιμο αυτό, δεν ειστε Αστακιωτες, δεν ζήσατε ποτέ τα έθιμα του Αστακού. Εσείς και οι αντιρρήσεις σας χάλασαν τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Δεν σας θελουμε εδώ! Να φύγετε να πάτε αλλού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και ποιος είσαι εσύ που θα μας διώξεις (3:24 μ.μ),ρε ντενεκέ ξεγάνωτε?

    Εμείς εδώ μένουμε μόνιμα.

    Εσυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΟ.ΕΘΙΜΟ.ΑΥΤΟ.ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ.ΜΗΠΩΣ.ΚΑΙ.ΑΝΑΣΤΗΘΗ.Ο.ΓΑΛΟΥΝΗΣ.ΕΤΣΙ.ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ.ΤΑ.ΣΚΥΛΙΑ.ΤΟΥ.ΓΑΛΟΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει λόγος να θίγεσαι αγαπητέ κύριε η κυρία τ. 1.4και να επιτίθεται κατά αυτό τον τρόπο. Σίγουρα δε δείχνει αυτός ο τρόπος και πολύ αγάπη. Ο Χριστός αγάπη εστι δεν είπε να καίμε τους παραβατες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΔΕΝ Θ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΓΝΩΜΗ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ΕΘΙΜΟ"ΤΗΣ ΒΑΡΚΑΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑΝΕ.ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ!ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΟΥΤΣΑΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελεεινό αυτό που σκεφτηκατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να γίνει δημοψήφισμα.... ΧΑ ΧΑ ... Ρε πάτε καλά τι είναι αυτά να ζημωσουμε κιόλας... Προβάλετε τον τόπο μας με άλλα πράγματα και όχι με τα αυγά και τις ντομάτες έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν μπορεί ένας σύλλογος που ούτε καν τον ξέρουμε να αποφασίζει το τι θα γίνει και το τι όχι στον τόπο μας! Εμένα αυτο δεν μου αρέσει . Έρχεστε τρεις μέρες ξε@@@@ται και μετά μαζεύουμε τα σκ@@@ σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει παρατραβηξει αυτό με τους συλλόγους... Μαζεύονται κάποιοι, κανουν ένα σύλλογο και μετά απαιτούν να τους αντιμετωπίζει η κοινωνια ως φορεις και άρχοντες

      Διαγραφή
  18. Εσυ 1:46 μ.μ. με τις υποδείξεις σου και τις "φιλόχριστες" σοφιστίες σου να αναλογιστείς ότι μετά το πανδαιμόνιο που πρεσβέυεις εσυ και οι " αμαρτωλοί που βάλεστε από τα λιθάρια μας" , θα ακολουθήσει επιτάφιος με κατάνυξη και ευλάβεια από πιστούς που μπορεί να τρών και κρέας την ημέρα εκείνη οπως κι εσύ.
    Τουλάχιστο να σέβεσαι την πίστη της πλειοψηφίας και δεν χάθηκαν οι μερες του χρόνου για να κάνετε το μπάχαλο σας αργότερα.
    Αλλά θέλω το άλλο : να σας πλακώσουν στις αγωγές οι καταστηματάρχες και μετα να σας δω ξυπνητζηδες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ημαρτον ' κάτι άλλο δεν έχει ο αστακός μόνο απόκριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 5:25 μ.μ. φοβαμε οτι αν βαλουν τον κολια πανο στη βαρκαθα κατεβη ολοσ ο αστακοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. διαβασα με πολλυ προσοχη και πολυ ενδιαφερον τα σχολια σας για το αν πρεπει να επανελθει ενα εθιμο που διατηρουσαμε για χρονια στον Αστακο . Κανεις επι πολλα χρονια που το διατηρουσαμε δεν ηταν αντιθετος , στην συνεχεια ομως εξαφανισθηκε και τωρα που θελουμε να το επαναφερουμε, υπαρχουν αντιδρασεις (δεν λεω πολλες η λιγες, διοτι πιθανον ενας η δυο που διαφωνουν να γραφουν συνεχως με αλλα λογια , αλλα πιθανον και να μην συμβαινει) Πολλα ερωτηματα ομως γεννιωνται απο την σταση των συγκεκριμενων αρνητων. Το βασικο βεβαια ειναι οτι κρυβονται πισω απο την ανωνυμια και μπορουν να γραφουν οτι θελουςν οπως θελουν και για οτι θελουν Αλλοι με ηπιους τονους αλλοι με χυδαιους και υβριστικους οπως ο σχολιαστης 6.34 που γραφει οτι ειναι ελεεινα!!!!!!!!! Φυσικα θα μπορουσα να του απαντησω ανωνυμα σε τριτο προσωπο για να μην αποκαλυφθω και με τον ιδιο χαρακτηρισμο αλλα τον αφηνω στην χλευη ολων σας , ακομη και αυτων που διαφωνουν. Δεν δινω σε κανενα το δικαιωμα να με χαρακτηριζει με τετοια κοσμητικα επιθετα ουτε επομενως εμενα ουτε και τα μελη του Δ.,Σ του Συλλογου , παιδια με αξιοπρεπεια, με μεγαλο σεβασμο στην κοινωνια του Αστακου αριστοι επαγγελματιες και υποδειγματικες προσωπικοτητες Το αν γουσταρετε μια πρωτοβουλια του συλλογου η οχι ενας ειναι ο τροπος να το δειξετε Η ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ !!!!!!!!!!! Εκ των πραγματων και λογω θεσης σας σεβοαμαι ολους , αλλα η ανοχη και η υπομονη εχει ορια. Δεν θα μπορουσα να μην απαντησω ομως και στον 3.10 ο οποιος με ενα ωραιο σχολιο που μαλλον δεν θα το εχει καταλαβει ακομη ουτε και τωρα, μας γραφει###Όχι φίλε μου δεν θα καθαρίσουμε εμείς τα αυγά να τα καθαρίσει ο σύλλογος σας... Θα έρθετε δύο μέρες θα μας βρομισετε και θα φυγεται....τι ωραια που ταλες### --ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΜΙΣΕΤΕ γραφει !!!!!!!!!!!! Κατ αρχας απο τι θα σας βρομισουμε ; Κατα δευτερον τι θα βρομισουμε και κατα τριτον πως θεωρεις οτι ειμαστε τοσο ανευθυνοι σαν συλλογος να μην επιληφθουμε για την καθαριοτητα(την οποια θα προκαλεσουμε) . Θεωρω οτι εσυ που γραφεις αυτα καθαριζεις καθε μερα και ωρα ολα τα βρωμικα σημεια του Αστακου για να μην υπαρχει ##λερωμενο## σημειο η γωνια Ενας Αστακος που φυσικα δενξερω αν βρωμαει αλλα τουλαχιστον δεν λαμπει!!! Και κατι αλλο Εμεις που θα φυγουμε σε δυο μερες θα σου παραδωσουμε τον Αστακο οπως τον παραλαβαμε , αλλα στην επομενη εκδρομη που θα πραγματοποιησουμε σαν Συλλογος θα απαιτησουμε για να μεταφερουμε Αστακιωτες στο χωριο μας , τουλαχιστον να ειναι καθαρος !!!!!!!!!!! Θα απαιτησουμε απο εσενα και μερικους αλλους που η ευαισθησια ειναι οντως περιεργη και εξαντλειτε σε θεματα καθαριοτητας πανω στην πρωτοβουλια μας , να μας υποδεχθειτε σε τοπο παραδεισενιο !!!!Θελω να κλεισω με ενα ερωτημα προς ολους τους #ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ## Δεν ξερω ποια ειναι η ηλικια σας ,ολων εσας των διαφωνουντων Πιθανολογω οτι ειστε της νεας γενιας διοτι θα ηταν ανακολουθο , περιεργο και υποκριτικο συντοπιτες μου της ηδιας ηλικιας με εμενα να διαφωνουν για το εθιμο αυτο, χαρκατηριζοντας βαρβαροτητα αντιχριστιανικο κλπ Δηλ ρε φιλοι(παλαιοι) τοσα χρονια που το συντηρουσαμε και ολοι μαζι συμμετειχαμε και γλεντουσαμε τοτε δεν υπηρχε βαρβαροτητα , τοτε δεν ηταν ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ τοτε δεν υπηρχε βρωμια και λερωμενοι δρομοι τοτε δεν υπηρχαν ολα αυτα που αναφερετε Φυσικα στην νεα γενια που ισως να υπαρχει σε καποια απο τα σχολια αυτα δεν θα αναφερθω διοτι τα ενδιαφεροντα της περιοριζονται στο f/b. στο internet, στην αδιαφορια των παντων Ασθμαινει δυσκολα στα μεγαλα προβληματα διχως να εχει συμμετοχη και χωρις πολλα ενδισφεροντα .
    Οσο για τοιν 2,.27 ενα ερωτημα Φιλε μου εμεις με το μικρο και ελαφρυ μυαλο που εχουμε αυτο βρηκαμε να επαναφερουμε !!!!!Φυσικα εσυ σαν πιο καταλληλος περι τα πολιτιστικα και στα ηθη και εθιμα δωσε μας τα φωτα σου, ριξε μια ιδεα και εδω ειμαστε εμεις .(συνεχιζεται πιο κατω το σχολιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για να το κλεισω το θεμα Αντιλαμβανομαι οτι για καποιους η αντιδραση δεν ειναι καθαρα το εθιμο(σιγα μην ειχαν τετοια προθεση) αλλα ειναι πιο βαθια !!!!!!!!!! Οταν ξεκινησαμε να ξαναζωντανευσουμε τον συλλογο, συναντησαμε πολλες αντιδρασεις , αλλες φανερες αλλες υπογειες Αλλες με υπογραφη αλλες ανωνυμες Στην αρχη αδιαφορησα , αλλα στην συνεχεια εξεπλαγην με την παντελη αδιαφορια απο πολλους , την ελλειψη συννοχης αλλα και την μη συμμετοχη και συμπαρασταση σε οσες προσπαθειες και πρωτοβουλιες εχουμε παρει Υπαρχει βεβαια το χαρακτηριστικο του Αστακιωτη να μην δειχνει ενδιαφερον για τετοιου ειδους πρωτοβουλιες και συμμετοχες αλλα μια στο τοσο μπορει να δειξει οτι εδω ειμαστε ρε φιλοι και ειμαστε στην διαθεση σου αν μας χρειαστεις , χαρακτηριτικο το οποιο δεν εχει αποκαλυφθει ακομη. Ο Αστακιωτης εχει ενα προτερημα Να κανει κριτικη για τα παντα αλλα να μην συμμετεχει Να μην παρεξηγηθουν με τα γραφομενα μου οι φιλοι και πολυτιμοι συνοδοιποροι των δυο η τριων συλλογων στον αστακο με δυναμικο εργο(σ. γυναικων, σ.χοβολιωτων) Η κριτικη μου εστιαζεται στην γενικοτερη αντιληψη που υπαρχει στο μεγαλυτερο μερος των Αστακιωτων Δν ειναι τυχαιο εξ αλλου φθανοντας οι τοπικες εκλογες ολοι οι συνδυασμοι(δηλ ατομα) αλληλοκατηγορουνται ειτε με δυναμικο τροπο ειτε με χαμηλο προφιλ για την αδιαφορια , την κακη λειτουργια των υπηρεσιων την εγκαταλειψη και τον μαρασμο του Αστακου . Δεν φανταστηκα ποτε οτι η αδολη πρωτοβουλια μας να ξαναεπαναφερουμε τον συλλογο αστσκιωτων στην ζωη , θα ειχε και αρνητικες αντιδρασεις , ως και διακοπη φιλιας !!!! Επειδη ειμαι σε δυο συνδικαλιστικα σωματεια στο ενα Προεδρος και στο αλλαο αντιπροεδρος(αλλα στην ουσια ασκω και εκει τη προεδρια) , εκει αντιλαμνβανομαι οτι θα εχω χοντρε κοντρες γιατι παιζονται συμεφεροντα , (πολιτικα συνδικαλιστικα ,επαγγελματικα κλπ) Αλλα σε ενα συλλογο του χωριου μας να υπαρχει τετοια υπονομευση δεν θα τπιτσυεα να δεν το ζουσα . Επανερχομαι λοιπον στις αντιδρασεις και σας λεω Ολοι εσεις που διαφωνειτε ,στειλτε προτασεις στον συλλογα να τις συζητησουμε να δουμε τα κοινα σημεια και να τι ςυλοποιησουμε ΜΑΖΙ Οχι φωτοβολιδες και ανευθυνες προτασεις , κρισεις που στην πορει καταληγουνσε υβρεις Κανεις απο εμας , δεν σας δινει ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ να διαφωνειτε με υβριστικους και χουλιγκανικους χαρακτηρισμους !!! Απαραδεκτοι ,ελεεινοι κλπ θα μπορουσα να σας τους επιστρεψω πολυ ευκολα αλλα δεν τον κανω γιατι ελπιζω οτι θα βγαλετε την κουκουλα του ανωνυμου και θα μιλησετε σταρατα με παρισια και υπευθυνοτητα Διφορετικα θα σας καταταξουμε εκει που πρεπει
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλε Χρηστο καλα τα λες!Ναι μακαρι να αναβιωσει το εθιμο ξανα.Μακαρι να μπορεσουμε να ζησουμε λιγες στιγμες χαρας, ανεμελιας, ζωης, να νιωσουμε παλι νεοι, να γελασουμε βρε αδελφε αβιαστα. Οσο για σενα φιλε των 4.13, αλλο ζεις μονιμα, αλλο εισαι Αστακιωτης. Εγω ειμαι Αστακιωτης και μενω στον Αστακο μονιμα 70 χρονια. Συμμετειχα στο καψιμο του Ιουδα. Εσυ ουτε το εχεις ονειρευτει. Κρατησε λοιπον τους χαρακτηρισμους του τυπου "τενεκε ξεγανωτε" για τον εαυτο σου, και προτεινε κατι πιο ουσιαστικο. Αν νομιζεις οτι θα αξιζε, να σαι σιγουρος οτι θα το σκεφτουμε σοβαρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ (2:49 π.μ) και εγώ ζω στον Αστακό μόνιμα 50 χρόνια. Και έχω ζήσει όλα τα έθιμα του Αστακού.

    Τώρα όσο για τον χαρακτηρισμό τενεκέ ξεγάνωτο στον (3:24 μ.μ). Ποιος είναι αυτός που θα πει ότι δεν μας θέλει εδώ, και να φύγουμε να πάμε αλλού?

    Εκφράζουμε όλοι την άποψή μας περί αυτού του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κ.ΜΠΟΝΗ
    ΚΑΝΕ Ό,ΤΙ ΈΘΙΜΑ ΘΕΣ
    ΔΙΑΛΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΎΚΟΛΑ ΌΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ {Βασανίζει} : να επιδειχθείς στον κόσμο ότι κάτι "κενό τόμο" ασχολείσαι
    ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΟΥΣΙΏΔΗ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊΣ
    ψάξε λίγο τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, κ. ΧΡΉΣΤΟ
    ΜΗΝ ΠΆΝΕ τζάμπα και βερεσέ ο κόσμος όλος που έτυχε να γυρίσεις
    Ψάξτε λίγο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΛΕΙΨΗ----
    ------------------------------------------------------Αγαπητοι φιλοι-Αστακιωτες
    Διαβαζω με πολυ προσοχη και ενδιαφερον ολες τις αντιδρασεις ολων σας για το #μεγα# θεμα που προκαλεσε η αποφαση του Συλλογου Απανταχου Αστακιωτων(Σ.α.Α. εν συντομια) να επαναφερει το εθιμο της βαρκας Φυσικα ειναι απολυτως λογικο και αναφαιρετο δικαιωμα του καθε ενος απο εσας να εχει την δικη του ελευθερη σκεψη και αποψη Αλλοιμονο αν ολοι ακολουθουσατε σαν προβατα τον τσοπανη!!!! Παρατηρω ομως με λυπη μου στα διαφορα blog στο διαδικτυο και κυριως σε ενα απο αυτα στο xiromero news οτι πολλοι απο τους σχολιαστες αντιδρουν , διαφωνουν και εκπεμπουν και μια εμεση απειιλη Απολυτα σεβαστο να διαφωνεις να εχεις διαφορετικη αποψη , να μην ακολουθεις καμια κατευθυνση που τυχον καποιοι προσπαθουν να σε παρασυρουν αλλα ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙς ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ (ειτε εμεσα ειτε αμεσα) Αυτου του ειδους οι σκοπιμοτητες δημιουργουν τετελεσμενα γεγονοτα και ο νοων νοειτω . Φυσικα υπαρχουν και μερικοι οι οποιοι βαλουν κατα της πρωτοβουλιας μας, με απαξιωτικους χαρακτηρισμους και προς τον Συλλογο Αστακιωτων(σαν φορεας) και ως προς τα προσωπα. Καλο ειναι ολοι αυτοι που αντιδρουν αφου μετριασουν τους απαξιωτικους χαρακτηξρισμους να εμφανιστουν με ονομα , να εχουν θαρρος και γιατι οχι και θρασος και να βρεθουν απεναντι μας και να συζητησουμε πολιτισμενα δημοκρατικα ελευθερα και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ .Αυτου του ειδους διαλογου μαλλον σε κακες μνημες μας επαναφερει παρα ελπιδοφορες. Επαινω την σταση εστω και στο f/b της Φωτεινης Κλαδευτηρα και της Κατερινα Καβαδια που εκφραζουν την αποψη τους δημοσια επωνυμα και εξηγουν τους δικους τους λογους της διαφωνιας , Αηδιαζω ομως με πολλους που καλυπτομενοι πισω απο την ανωνυμια εξτομιζουν βαριες κατηγοιρες και εκφρασεις. Αν ολοι εσεις οι αντιδρωντες με χαρακτηρισμους απαραδεκτους(και μιλω για τους συγκεκριμενους και οχι για οσους με ηπιο και λογικο τροπο διαφωνουν) νομιζετε οτι εμεις εδω στην Αθηνα που αποφασισαμε να ασχοληθουμε με ενα συλλογο παραμελλημενο, εγκαταλελειμενο και γενικα εξαφανισμενο εχουμε βιτσια περιεργα ,ΕΧΕΤΕ ΛΑΘΟς ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. Ολοι μας εχουμε καθημερινη εργασια και μαλιστα σχεδον ολη την ημερα ,ξεκοβουμε λιγο χρονο απο τον ελευθερο της Κυριακης , να συνεδριασουμε και να ασχοληθουμε με το χωριο μας Φυσικα με την σταση σας απομακρυνεται καθε ελπιδα σε πολλους να δειξουν ενδιαφερον για την συνεχεια του Συλλογου Λογικα αυτο μπορει και να μην σας πολυενδιαφερει αλλα υπαρχουν και αλλοι, ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ,που εχουν αντιθετη αποψη απο την δικη σας Λυπαμαι πολυ για τα σχολια αλλα εχω εκενευριστει αφανταστα με ενα συγκεκριμενο με στοιχεια 12/4 11.44. Δεν θα του απαντησω .Θα το αφησω στην κριση ολων οσων ασχολουνται με συλλογους , γιατι ο περιεργος αυτος σχολιαστης συμεπριλαμβανει ολο το φασμα Αν δεν εχει υποπτα σχεδια τοτε μαλλον ειναι εκτος πραγματικοτητας και λογικης . Απλα [πριν κλεισω τον ενημερωνω οτι εγω αν ηθελα να γινω αρχοντας μεσω του συλλογου του χωριου μου θα ειχα γινει απο χρονια Εξαλλου αρχοντας ημουν και πριν αναμειχθω με τα του Σ.α.Α. --Φυσικα και οι υπολοιποι του Δ.Σ την ιδια αποψη εχουν και ισως και πιο σκληρη .Και μια τελευταια ερωτηση προς τον #κυριο# η #κυρια# του 11. 44 Αληθεια εσυ θα εχεις αναμειξη στις εκλογες για την τοπικη αυτοδιοικηση ; Για να ξερουμε και να ξερουν οσοι σε υπολογιζουν τι αποψη εχεις για τουςε φορεις και τους συλλογους Φυσικα δεν περιμενω την απαντηση σου γιατι η συνειδηση σου δεν θα το επειτρεψει να απαντησεις
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
    Ενας απο τους 7 αρχοντες του Συλλογου Αστακιωτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μόνος σου λες για παντελή αδιαφορία, μη συμμετοχή και συμπαράσταση. Και αντί να προβληματιστεις επιτιθεσαι και από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εκεί που μας χρωστάνε μας πειραν και το βοιδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σεβαστείτε Κύριοι του Συλλόγου ότι είναι Μεγάλο βδομάδα, Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Δεν είναι καρναβάλι.Η καμπάνα θα χτυπάει πένθιμα κι εσείς θα διασκεδάσετε πετωντας αβγά και τομάτες;Το ότι αυτό το κακόγουστο και αντιχριστιανικο "έθιμο" γινόταν παλιά, δε σημαίνει ούτε ότι ορθώς γινόταν, ουτε ότι εμείς οι νέοι πρέπει να επικροτουμε τέτοιες ασεβειες. Ούτε στη Μπανανία δε γίνονται αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είμαι ο 11.44 που έλεγες ότι δεν θα απαντήσει. Τι θες να μας πεις λοιπόν; Ότι πρεπει να κάνουμε τεμεναδες στους συλλόγους; Σας υποχρεωσε κάποιος να κάνετε συλλογο; θέλατε να κάνετε, με γεια σας με χαρα σας. Προσωπικά με ενοχλεί σαν δημότης όμως τα χρήματα που πληρώνω να κατευθύνονται σε πανηγύρια κλπ γιατί όλοι στο τέλος καταλήγετε να ζητάτε να χρηματοδοτειστε από το δήμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 9:33πμ Συμφωνώ απόλυτα.Ο σύλλογος δεν έγινε για ρομαντικούς μόνο λόγους.Ουτε σας πήρε ο πόνος.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα ηθελα να ρωτησω: Οι πολιτικοι αρχοντες του τοπου, καθως και οι υποψηφιοι δημαρχες και δημοτικοι συμβουλοι, τι αποψη εχουν επι του θεματος?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο