Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Επιδότηση δανείου: Τα τελευταία νέα για την πλατφόρμα - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση να λειτουργήσει η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείου εντός Απριλίου. Η επιδότηση δανείου θα αφορά δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια ενώ μία ακόμα κυβέρνηση αφήνει «στην απέξω» συνεπείς δανειολήπτες που ...έκαναν το λάθος να πληρώνουν στην ώρα τους το δάνειο τους για χρόνια.

Μετά την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ενδιαφέρον χιλιάδων δανειοληπτών επικεντρώνεται στην πλατφόρμα όπου θα δέχεται αιτήσεις για την επιδότηση δανείου. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στα Dikaiologitika News ότι γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει εντός Απριλίου. 
Όπως τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης, να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.

Συγκεκριμένα:
«- Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ενώ αντίστοιχα για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι και 175.000 ευρώ.
- Η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.
- Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.
- Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.
- Υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση αποπληρωμής.
- Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης -δηλαδή έως και 25 χρόνια- στις καταβαλλόμενες δόσεις.
- Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
- Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.
- Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.
- Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή».
 https://www.dikaiologitika.gr/

1 σχόλιο:

  1. Πολυ χρήσιμες οι πληροφορίες σας σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να να μπεί σε διαδικασία ρύθμισης.Ψάχνοντας γενικότερα για το πως θα μπορούσε κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του, πολύ χρήσιμες πληροφορίες βρήκα και εδώ σχετικά με την ρύθμιση οφειλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο