Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η παρέμβαση του Νίκου Μωραΐτη (ΚΚΕ) στο Β΄ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

     Η παρέμβαση του Νίκου Μωραΐτη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Β΄ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Μάρτη 2019 στη Ναύπακτο. 

Αναλυτικά..........

Φίλες και φίλοι αγαπητοί διοργανωτές 
       σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση, μας δίνεται την ευκαιρία να τοποθετηθούμε στο συνέδριο σας και να εκφράσουμε τις θέσεις του κόμματος μας.
       Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου σας μπορεί να ακούγονται καλά. «Τοπική διοίκηση – Περιβάλλον – Οδικά Δίκτυα – Πολιτισμός – Παιδεία – Αρχαιότητες και Γεωργία – Κτηνοτροφία.
           Όλα αυτά όμως σε μία περιφέρεια που είναι μέσα στις 4 φτωχώτερες της χώρας, σε ένα νομό που βρίσκεται στις τελευταίες από μεριάς ανάπτυξης, που βυθίζεται στην φτώχεια, στην εξαθλίωση. Χρόνια τώρα αναπτυξιακά πακέτα, ΕΣΠΑ πολυδιαφημισμένα έρχονται και φεύγουν. Όμως τα αποτελέσματα είναι αυτά που ανέφερα πιο πάνω...............



   Ας ξεκινήσουμε από την τοπική διοίκηση, γιατί είναι τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση. Υπάρχει ο κρατικός εναγκαλισμός που την μετατρέπει σε κρατική υπηρεσία, στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης και σε υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και ενώ μεταφέρονται αρμοδιότητες έχουμε από την άλλη περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.               Μεταφέροντας την οικονομική καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με φόρους ενώ από την άλλη δίνουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
         Όσον αφορά το περιβάλλον είναι παραδομένο στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, εδώ στο νομό και στη περιοχή σας έχει γαζωθεί από ανεμογεννήτριες, ετοιμάζουν μονάδες βιορευστών που αδειοδοτούν η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και η αποκεντρωμένη διοίκηση κόντρα στη θέληση των κατοίκων. 
    Κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι  πλήρως ευθυγραμμισμένοι  με τις οδηγίες της ΕΕ για την ενέργεια.
      Στο τομέα της ενέργειας δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όμως ποιος κερδίζει από αυτό; Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη: Να Φουσκώνουν από την μία τα κέρδη των ομίλων και από την άλλη έχουμε ενεργειακή φτώχεια για τις λαϊκές οικογένειες, κομμένα ρεύματα σε λαϊκά νοικοκυριά.
  Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πανηγυρίζει  ότι η περιφέρεια είναι στις πρώτες θέσεις  στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σε έργα.
     Στο Δήμο σας, στην ορεινή Ναυπακτία τα οδικά δίκτυα είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, τραγικές ελλείψεις στην πολιτική προστασία, πλημμυρικά φαινόμενα με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις  Μεγάλη απόδειξη είναι οι καταστροφές που έγιναν στην Κλεπα και στο ΔΔ Πλατάνου.
         Στο τομέα της υγείας υπάρχουν δραματικές ελλείψεις στα 2 νοσοκομεία του νομού, σε πλήρη διάλυση βρίσκονται τα 11 ΚΥ. Δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων στην υγεία όπως και το ΚΥ Ναυπάκτου.
         Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι  βιώνουν τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της ΚΑΠ, που εφαρμόζουν με ευλάβεια  διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 
        Μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, φοροληστεία , χαράτσια, απληρωσιά ανοιχτέ τιμές.
        Αυτή η πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιβίωσης σε φτωχούς  αγρότες και κτηνοτρόφους. Του οδηγεί να είναι από χέρι χαμένοι, να εκτοπίζονται βίαια, να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

          Με όλα αυτά για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, από κοντά και η περιφέρεια και οι δήμοι δεν υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες αλλά την απρόσκοπη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό είναι το επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηνε το προηγούμενο διάστημα και εδώ στη περιοχή μας
        Πως μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδότηση αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και τα χρυσοπληρώνει για την χρήση τους ο λαός, όπως τα ληστρικά διόδια στους οδικούς άξονες που είναι αδιάβατα για τα λαϊκά στρώματα.
       Πιο τρανταχτή απόδειξη είναι δίπλα εδώ στη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου που παίρνει ολόκληρο το μεροκάματο για ένα εργαζόμενο από την Ναύπακτο που εργάζεται στη Πάτρα.  
        Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσσαίων αγροτών, των νέων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
      Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας που το πλούτο θα τον καρπώνονται αυτοί που θα τον παράγουν. 
           Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Με οργάνωση της παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος όπως γίνεται σήμερα.
         Χρειάζεται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας στα χέρια τους. Να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου.
           Αυτή κατά την γνώμη μας είναι η ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό μας, για την περιοχή μας.

       Με αυτές τις σκέψεις τοποθετούμαστε στο συνέδριο σας και τα όποια συμπεράσματα και αποφάσεις σας να μας κοινοποιηθούν και στο βαθμό που μας αναλογεί θα ανταποκριθούμε.
Ευχόμαστε καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο