Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Φυτείες Ξηρομέρου: Νέες συνεργασίες και αύξηση εκτάσεων για την «Αχελώος Κάνναβη»

               Με τη σύναψη συνεργασιών με νέους παραγωγούς για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε όμορες περιοχές, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος Κάνναβη», συνεχίζει την πορεία του, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη χρονιά διάθεσης του βρώσιμου λαδιού ψυχρής έκθλιψης από 100% σπόρους κάνναβης, πιστοποιημένο για την υψηλών ποσοστών περιεκτικότητά του σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.
       Την περίοδο αυτή, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα φύτευση, ενώ έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι βρήκαν διέξοδο και προοπτική μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού.............



Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχονται το προϊόν
         Ευοίωνα είναι όμως και τα μηνύματα από την αγορά, καθώς όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Σπύρος Ελευθερίου, καταφτάνουν συνεχώς στα γραφεία προτάσεις συνεργασίας τόσο από μεγάλες εταιρείες, όσο και από delicatessen. Άλλωστε, «η μεγάλη αποδοχή που είχε το προϊόν, το οποίο έγινε ανάρπαστο στην αγορά, οδήγησε τα μέλη στην αύξηση των εκτάσεων από 300 που ήταν πέρυσι στα 1.500 στρέμματα, αλλά και την επέκταση των συνεργασιών με άλλες όμορες περιοχές των Φυτειών».
      Και οι παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού πάντως απολαμβάνουν τα θετικά οφέλη από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού πληρώνονται σύμφωνα με το τελικό μεταποιημένο προϊόν. «Ο παραγωγός φέρνει το προϊόν του στον συνεταιρισμό και όλη τη μεταποιητική διαδικασία (έκθλιψη και τυποποίηση) την κάνουμε εδώ. Βγαίνουν όλα τα έξοδα συν ένα 5% κέρδος για την κίνηση του συνεταιρισμού και κατόπιν όλη η υπεραξία πάει στον παραγωγό», υπογραμμίζει ο κ. Ελευθερίου.

           Ήδη κατά τον πρώτο δοκιμαστικό χρόνο, οι αγρότες-μέλη του συνεταιρισμού παρήγαγαν και τυποποίησαν ψυχρής έκθλιψης βρώσιμο λάδι, από 100% σπόρους κάνναβης, χωρίς άλλες προσμίξεις ελαίων, πιστοποιημένο για την υψηλών ποσοστών περιεκτικότητά του σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Από τη συγκομιδή της φυτείας τους, η οποία βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο του μεταβατικού σταδίου βιολογικής γεωργίας και από τη μεταποίηση των σπόρων και στελεχών κάνναβης, πήραν επίσης αλεύρι κάνναβης και ζωοτροφές.

Κύριος εχθρός η λειψυδρία
       Πάντως, το πρόβλημα με την έλλειψη νερού και την αδυναμία του ΤΟΕΒ να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών, στέκεται τροχοπέδη στην δυναμική και πολλά υποσχόμενη αυτή καλλιέργεια. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μας στέρησε την πρώτη χρονιά την ποσότητα της παραγωγής», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και εξηγεί σχετικά: «Για να καλλιεργήσει κάνναβη ο κάθε παραγωγός, πρέπει να πάρει άδεια χρήσης νερού από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Αν και τηρήθηκε όλη η διαδικασία και λάβαμε τις απαραίτητες άδειες δεν πήραμε νερό, γιατί τότε η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε όλους τους ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω χρεών. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος της καλλιέργειας, αφού το κρίσιμο 20ήμερο, που το φυτό χρειαζόταν το νερό, δεν το είχαμε». 
       Ούτως η άλλως, πάντως, το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο δεν είναι ικανό να «αντέξει» μια μεγάλη παραγωγή και αποτελεί άμεση ανάγκη η διευθέτηση του προβλήματος.
         «Το λάδι που παράγουμε είναι ενδεικτικό τού τι μπορούμε να πετύχουμε και για αυτό διευρύνουμε και τις συνεργασίες μας σε όμορες περιοχές. Οι παραγωγοί ακολουθούν μόνο μία συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική και την ποικιλία κλωστικής κάνναβης Finola, η οποία δίνει γύρω στα 100 με 150 κιλά σπόρο το στρέμμα. Υπολογίζεται στα 600 ευρώ το στρέμμα μόνο για το λάδι», μας λέει ο κ. Ελευθερίου.
      Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ξεκινάει η φύτευση, το Ιούλιο γίνεται ο θερισμός και συνέχει ακολουθεί η όλη διαδικασία αξιοποίησης και τυποποίησης.

ypaithros.gr

6 σχόλια:

  1. Μπραβο για την προσπάθεια.Επιτέλους και μια οργανωμένη κίνηση που θα δωσει νεα δυναμική στους νεους αγροτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρνα μια βόλτα απ το τοεβ προεδρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν δεν τρέπονται που του φταίει το τοεβ που δεν πλήρωσαν και πολύ περισσότερο ο πρόεδρος και ο καθένας μπήκε 1000 ευρώ μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειασου σπυρο λεβεντια χαλαλι σ αφου σε φωρτονοντα καλα κανεις το χες προκοψει απ τ κτηνοτροφικο κοματι κι πες να ρχτεις στην καναβ.νερο παντως ειχε λεφτα δεν πηγαμε στον οργανισμο λοιπον 600 ευρω το στρεμα κερδη αναφερεται απ την καναβη 20 ευρω το στρεμα νερο 45 τα τριφυλια 0.12 ανα κιλο.τα τρυφυλια κρατησανε το τοεβ μετα καπνου εποχη ηρθανε ιοκαναβουρτζιδες ολοι χρεωμενοι στον οργανισμο.δεν γινομαστε ανθρωποι δυστυχως για περνα μωρε προεδρε απ το τοεβ πρωτα ωμος γιατι πρωτα διασφαλιζουμε το νερο και μετα καλλιεργουμε καθαριζουμε τα πιατα μας για να μα τα φαμε και κατι αλλο δε φταις εσυ σηκωσες καμποσινους απ το κρεβατ τα καταφερες.ο χωρικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδια σε οποιον δεν αρέσει ας μη βαλει καναβη.και αυτο για τον προεδρο να περασει απο το τοεβ τη ειναι απειλή?Και εσείς που κοπτεσται αν θα περάσει απο το τοεβ ο προεδρος έχετε περασει εσεις απο εκει?Γιατι απο αυτους που κανουν τους καμποσους στο χωριο βαρεθήκαμε να τους ακούμε να λενε μακακιες.Προεδρε κρατα το τιμόνι γερα τους ποναει που κανεις κατι αξιολογο.Τι να κανουμε υπαρχουν και ανθρωποι που σκέφτονται το αυριο.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο