Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: "Στο Ράμμα της Κουκουμίτσας" | Σπάνιες Εικόνες πριν κατασκευαστεί η γέφυρα της Κουκουμίτσας



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Στο Ράμμα της Κουκουμίτσας»

        Η Κουκουμίτσα είναι το νησάκι μπροστά από την Σάλτινη της Βόνιτσας. Σαν ονομασία το νησάκι κρατά αυτό το τοπωνύμιο από τον 17ο αιώνα, όπου ευκρινώς το διακρίνουμε στους τότε ιστορικούς χάρτες.
         Στα αρχαία χρόνια και μέχρι τουλάχιστον τον 13ο αιώνα, δεν είχε σχηματιστεί η σημερινή ακτογραμμή, ώστε να έχουμε την Κουκουμίτσα.  Σύμφωνα με έρευνες του Goetw Faisst, αλλά και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Αμφικτιονίας, ομάδα εργασίας «Βυθισμένη Βόνδιτζα- Επισκοπή Βονδίτης- Επιστολές Ιωάννη Απόκαυκου 13ος μχ αιώνας», η σημερινή θαλάσσια περιοχή από τα Ραφτάκια (μπροστά από το σπίτι του Σπύρου Παπακώστα) μέχρι και την Κουκουμίτσα, υπήρχαν τα μεγάλα κτίρια της Επισκοπής Βονδίτζης και γενικότερα της Βυθισμένης Βόνδιτζας..............



    Ο χάρτης που ακολουθεί προέρχεται από το αρχείο του Goetw Faisst. Παρατηρούμε την αρχαία ακτογραμμή (αυτή με την συνεχή σκούρα μαύρη γραμμή) και την σημερινή ακτογραμμή (αυτή με την διακεκομμένη απλή μαύρη γραμμή).

        Ανάμεσα στον 13ο αιώνα (1232 μχ)  και τον 17ο αιώνα (1684 μχ) κάποιο γεγονός προκάλεσε την βύθιση ή κατάκλυση  από θαλάσσια νερά της περιοχής Για τις υποθέσεις αυτής της κατάστασης βλέπε εργασία της Αμφικτιονίας « Τα πέντε τσουνάμια».
          Με βάση τους ιστορικούς χάρτες  της πολιορκίας και της δεύτερης κατάληψης της Βόνιτσας από τους Ενετούς  (Βλέπε εργασία της Αμφικτιονίας «Η συνθήκη του Πασσαροβιτς») διακρίνουμε ότι η Κουκουμίτσα συνδέεται με την στεριά με μια λωρίδα γης.

         Μάλιστα από γκραβούρα της τότε πολιορκίας και για την αποτύπωση των μαχών που δόθηκαν στην Σάλτινη και στην Μαγούλα, διακρίνουμε καθαρά το Ράμμα της Κουκουμίτσας. Ηταν μια σοβαρής έκτασης λωρίδα γής που συνέδεε την Κουκουμίτσα με την Σάλτινη. 
         
        Παραθέτουμε ακόμα μια απεικόνιση από το Ράμμα της Κουκουμίτσας της τότε εποχής. Η φωτογραφία που ακολουθεί προέρχεται από τον πίνακα ζωγραφικής που υπάρχει στο ιστορικό αρχείο της Βουλής (παλαιά Βουλή) και παραθέτει τις αναπτύξεις των στρατευμάτων. Τα  Οθωμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή Σπαρτάρια, ενώ τα Βενέτικα στην περιοχή ανάμεσα από Σάλτινη και Μαγούλα.
**********
       Τα χρόνια πέρασαν και το κύμα σάρωσε το μικρό ράμμα της στεριάς που ένωσε την Κουκουμίτσα με την Σάλτινη. Η θάλασσα κάλυψε το ράμμα.     

      Για τη  μετάβαση στο νησάκι χρειάζονταν να περπατάς μέσα στο νερό. Εδώ παραθέτουμε μια φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Μπελεσιώτη, με μια τέτοια διάβαση....


       Από το αρχείο του εκ Ιωαννίνων Νικόλαου Τάτση, παραθέτουμε μια άλλη φωτογραφία...

           Κάθε Φεβρουάριο, τα νερά του Αμβρακικού «τραβιούνται» δηλ. πέφτει η στάθμη της θάλασσας. Μπορεί η πτώση των νερών να είναι τέτοια που να εμφανίσει την στεριά του παλιού ράμματος.

          Μια χρονιά τα νερά του Αμβρακικού έπεσαν τόσο πολύ που στην γωνία του φάρου με την δυτική παραλία, δεν υπήρχαν νερά και μπορούσε να περπατήσεις. Ηταν 19 Φεβρουαρίου του 1977. Τότε βγήκε και η φωτογραφία που ακολουθεί, μια φωτογραφία στο ράμμα της Κουκουμίτσας.

           Τρία χρόνια αργότερα, πάλι στα τέλη του Φεβρουαρίου, υπήρξε μια μικρότερη πτώση της στάθμης της θάλασσας στον Αμβρακικό κόλπο και οι μελλοντικοί Αμφικτίονες πάλι φωτογραφήθηκαν, αποθανατίζοντας το τοπίο με την εμφάνιση του ράμματος της Κουκουμίτσας.

Σήμερα πάνω στο παλιό ράμμα έχει κατασκευαστεί μια σειρά από γεφύρια που οδηγούν στο νησί...



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο