Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΝΔ: Η Δικαιοσύνη οφείλει να πορεύεται ανεξάρτητα

Στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται η άποψη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να πορεύεται ανεξάρτητα.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην επίσημη έναρξη εργασιών της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των Διοικητικών Δικαστών ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε τις ανακοινώσεις πρώην υπουργών Δικαιοσύνης που είχαν, όπως υποστήριξε, χαρακτήρα παρέμβασης στο έργο των δικαστών και μάλιστα με μια επιθετικότητα. Στον αντίποδα, ξεκαθάρισε, στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται η άποψη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να πορεύεται ανεξάρτητα, και ειδικά στα οργανωτικά της θέματα, οφείλει πραγματικά να αυτορυθμίζεται και να αυτοδιοικείται.
Συνέχισε σημειώνοντας ότι σε εποχές κρίσης το κράτος προκειμένου να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον οδηγείται πολλές φορές σε υπερβολές όπως για παράδειγμα, όταν προσπαθεί να εισπράξει φόρους και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Τα διοικητικά δικαστήρια τελικά θεράπευσαν παράλογες νομοθεσίες που καθιέρωναν ατελείωτες και αυθαίρετες επιμηκύνσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, δεν είναι μόνο τα θέματα της φορολογίας, είναι και τα θέματα του περιβάλλοντος, είναι και τα θέματα της μετανάστευσης, είναι και τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι τελικά όλο το πλέγμα σχέσεων κράτους-πολίτη. Και με την έννοια αυτή, η διοικητική δικαιοσύνη αποτελεί ένα καίριο θεσμό της ίδιας της Δημοκρατίας, τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας προς τους δικαστές είναι ότι οφείλουν να παραμείνουν ποιοτικοί και ανεξάρτητοι. Γιατί, συνέχισε, ατυχώς ο λαϊκισμός στον οποίο καμιά φορά υποκύπτουν οι κυβερνήσεις και σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση κάνει για πονηρούς σκοπούς τους δικαστές εύκολους στόχους. Σε αυτό το λαϊκισμό θα πρέπει να πούμε «όχι», πρόσθεσε. Και να πούμε ότι όπως σε όλα τα ευνομούμενα κράτη της Δύσης (έτσι και εδώ) οι δικαστές θα πρέπει να έχουν πλήρη λειτουργική και πλήρη οικονομική ανεξαρτησία. Επανέλαβε δε, αυτό που επισήμανε η ΝΔ στη συζήτηση της αναθεώρησης ότι δηλαδή, πρέπει να περιοριστεί και εν τέλει να αποσυνδεθεί η εκτελεστική εξουσία από την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Καραγκούνης χαρακτήρισε ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κομβικοί νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται, να κρίνονται αντισυνταγματικοί, όπως συμβαίνει ατυχώς στην Ελλάδα και ιδίως στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Ενώ απάντησε στο γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δυστυχώς πέρασαν τέσσερα χρόνια απραξίας στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Το κύρος της δικαιοσύνης έχει τρωθεί με τις κυβερνητικές παρεμβασεις, η δίκη της Χρυσής Αυγής καθυστερεί αναιτιολόγητα για τέσσερα χρόνια, δεν δημιουργήθηκε ούτε μια δικαστική αίθουσα, τα δικαστήρια δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη απειλείται να απαξιωθεί λόγω υπερβολικών καθυστρρήσεων και οι κώδικες παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα στα συρτάρια του Υπουργείου, σύμφωνα πάντα με την κριτική του στελέχους της ΝΔ.
Το μόνο για το οποίο θα θυμόμαστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι δυστυχώς ο νόμος Παρασκευόπουλου, είπε επίσης ο Κ. Καραγκούνης, για να καταλήξει, αυτό που επιδιώκει η ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση είναι ασφάλεια δικαίου, καλές σχέσεις κράτους-πολίτη, αίσθημα ότι υπάρχει πραγματική Δικαιοσύνη και ότι ο πολίτης δεν θα αδικείται.

2 σχόλια:

  1. Αξιότιμε Συμπατριώτη μας Κύριε Κώστα Καραγκούνη !
    Μήπως θα ήταν δημοκρατικότερο το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του, πολιτικά κόμματα και απλοί πολίτες, να προσπαθούσαμε όλοι μας σταδιακά να πετύχουμε ώστε να λειτουργεί και ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης εντελώς ανεξάρτητα και όπως πάντα λειτουργεί και είναι ανεξάρτητος και σεβαστός ο δημοκρατικός θεσμός της Δικαιοσύνης
    Ευχαριστώ !
    Με Σεβασμό και Εκτίμηση !
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος γιαννελη ας σε μαζέψει Κάπιος δικός σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο