Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Στο επίκεντρο το νομοσχέδιο με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Με στόχο το κλείσιμο των κρίσιμων ενεργειακών προαπαιτουμένων, ενόψει του Euroworking Group της ερχόμενης Παρασκευής, το υπουργείο Ενέργειας καταθέτει την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε Εμπορίας και Υποδομών, αλλά και τροπολογία με τη συμφωνία που θα προκύψει με την DGcomp για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πώλησή τους.

Η DGcomp αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και το αργότερο αύριο να αποφανθεί για το εάν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για συνέχιση του διαγωνισμού με δυνατότητα εισόδου και νέων επενδυτών, καινούργια αποτίμηση της αξίας των μονάδων και τροποποίηση των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας (Spa) που ενέκρινε η ΔΕΗ, ενσωματώνοντας μηχανισμό επιμερισμού των ζημιών μεταξύ επενδυτή και ΔΕΗ, ή θα υποδείξει άλλα εναλλακτικά δομικά μέτρα. Στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η πλευρά της Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει σε πώληση των μονάδων και όχι σε ακόμη έναν άγονο διαγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίησή της, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την κατάθεση του σχετικού ν/σ την Πέμπτη στη Βουλή. Ως προς το εργασιακό που αποτέλεσε και το μεγάλο «αγκάθι» για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της μονιμοποίησης των εργολαβικών εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει και τον τρόπο που θα γίνει αυτό. «Κληρονομήσαμε ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΠΑ. Ενας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή μόνιμο προσωπικό, αλλά έχουμε ένα υπερπολλαπλάσιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων. Θέλουμε να καταργήσουμε αυτό το απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς στις εταιρείες ενέργειας», είπε ο κ. Σταθάκης.
Για ακόμη μία φορά, τέλος, τάχθηκε κατά της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. «Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από τη ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών ρεύματος, για τις οποίες είναι αρνητική η θέση της κυβέρνησης», είπε.
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο