Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αλήθειες για την Έκτακτη επιχορήγηση 400.000 € που δόθηκε στο Δήμο Ξηρομέρου για καταστροφές, που δεν έγιναν!!-ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ

ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

            Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε υπό την απειλή και στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων. Καταρρακτώδεις βροχές,  θυελλώδεις  άνεμοι και ακραίες θερμοκρασίες ταλαιπωρούν ανθρώπους, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές. Είναι βλέπετε και αυτή η ριμάδα η κλιματική αλλαγή που τόσο εύκολα την επικαλούμαστε και της προσάπτουμε το κάθε τι, αλλά ποτέ δεν αναλογιζόμαστε και το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Και παρότι επίκαιρο το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι αυτό που με παρακίνησε να γράψω αυτές τις γραμμές.  
          Οι πρόσφατες θεομηνίες προκάλεσαν πολλά προβλήματα στη χώρα και έγιναν αιτία δυστυχώς να χαθούν ακόμη και  ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο κατά ευτυχή συγκυρία η Δυτική Ελλάδα ήταν από τις περιοχές με τα λιγότερα φαινόμενα αναλογικά με την υπόλοιπη χώρα. Η είδηση λοιπόν της κήρυξης του Δήμου Ξηρομέρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και γέννησε πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την σκοπιμότητα αυτής της κίνησης
      Με ποια στοιχεία έγινε η εισήγηση και με ποιο σκεπτικό πάρθηκε ελαφρά τη καρδία η απόφαση για την ένταξη της περιοχής στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης; -Το ότι είναι λίγους μήνες πριν τις εκλογές σίγουρα κάπου κατεύθυνε τη σκέψη μας.  Όταν δε ενημερωθήκαμε και για την επιχορήγηση του Δήμου με το πόσο των 400.000 ευρώ (από τα μεγαλύτερα που δόθηκαν σε ΟΤΑ το ίδιο διάστημα)  αναπόφευκτα σκεφτήκαμε πως υπήρξε ενδεχομένως κάποια ιδιαίτερη εύνοια προς τον ταλαίπωρο Δήμο μας.......

 
     Κάπου εδώ λοιπόν αρχίζει ο προβληματισμός μου καθώς παρακολουθώντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας μας στο συγκεκριμένο γεγονός αντιλαμβάνομαι πως ουδείς ενοχλείται. Να γίνει "δικαία" η μοιρασιά,  να πιάσουν τόπο τα λεφτά, να κάνουμε αντιπλημμυρικά, να κλείσουμε λακκούβες, μόνο αυτά ακούγονται. 
      Ακόμη και οι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι άρχισαν να μοιράζουν τα χρήματα σε "πραγματικές ανάγκες" της περιοχής. 
   Για την ταμπακιέρα όμως κουβέντα.  Το ότι θα πιάσουν τόπο τα λεφτά είναι δεδομένο. Εξάλλου για να αποκατασταθούν ζημιές χορηγούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα  με συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι όμως αυτό αρκετό? 

     Πιστεύω πως είναι πραγματικά θλιβερό επί της ουσίας να επικροτείται, έστω και εμμέσως, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καλύψει την επί σειρά ετών ανεπάρκεια της στο κομμάτι των υποδομών και της πολιτικής προστασίας,  με τέτοιου είδους τερτίπια και μάλιστα προ των εκλογών.  Είναι για μένα ντροπή να εκμεταλλεύεται ο Δήμος χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών από τη στιγμή που δεν τα έχει όντως ανάγκη. Το ότι προέρχονται από το κράτος δεν σημαίνει ότι δεν θα λείψουν από αλλού και σίγουρα θα ήταν πολύ πιο αναγκαία σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρά τις τελευταίες ημέρες. 

  Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι χρήματα του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να γίνονται εργαλείο προεκλογικών μεθοδεύσεων.  Θα πρότεινα λοιπόν ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να μην κάνουν  δεκτή την έκτακτη αυτή επιχορήγηση και να κατευθύνουν αυτό το ποσό (με τα μέσα με τα οποία φρόντισαν να εγκριθεί) στους Δήμους της Κρήτης που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της κακοκαιρίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων. 
        Πρέπει να δείξουμε πως δεν μπορεί να επικρατεί στην πολιτική ο νόμος του ισχυρότερου, αλλά ότι μας διακατέχει η στοιχειώδης κοινωνική ευθύνη. Ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των πολιτών αυτών των περιοχών που βρέθηκαν στο έλεος της Θεομηνίας και να σκεφτούμε αν πραγματικά μας αξίζουν αυτά τα χρήματα. 
       Γιατί μπορεί να έγιναν όλα νόμιμα και τυπικά, αμφιβάλλω  όμως ειλικρινά αν είναι και ηθικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ   



16 σχόλια:

  1. ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΣΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΣΤ ΒΡΕ ΓΑΛΟΥΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 150 ΟΨΗΦΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν υπαρχει ηθική στη πολιτική δυστυχώς γιαυτο πηγαίνουμε απο το κακο στο χειρότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την σειρα μας και μεις να πουμε οτι προτιμοτερο ειν καποιος πολιτης να απαιτησει ναι μεν να μεινουν τα χρηματα στο δημο μπας και δουμε καποιο εργο και να δωθουν ακομα πιο πολλα στην κρητη μιας κ οπως ανεφερες ειν χρήματα του ελληνικου λαου παρα για λογους αντιπολιτευσης και μικροπολιτικής να μην παρει καθολου ο δημος ξηρομερου..οι κρατικες επιχορηγησεις επισης δινονταν και δινονται και σε συλογους και αυτα χρηματα του λαου ηταν μην τα ξεχναμε ολα.Καλο θα ταν νεοι ανθρωποι με ιδεες να μην ασκουν μικροπολιτικη αλλα καθαρη πολιτικη.ειτε επειδη ειν κουμπαρος κουρπυμπλη ειτε ε0ειδη ειν ομορφος ο μυστακοφορος δημαρχος πηρε αυτα τα χρηματα ας παμε στο ζουμι να κανουμε αντιπολιτευση σωστη ωστε τα λεφτα να πεσουν σε Έργα και οχι σε ψηφοθηρικες συμβασεις εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πάρει θέσει ο κύριος ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ο Δήμος Ακτίου- Βόνιτσας πήρε , πέρσι και φέτος, λόγω βροχών 360.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση. Έργο πάντως δεν είδαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την στιγμή που ο κόσμος ξεχνάει οτι δικά του λεφτά, απ τα ανταποδοτικά της Αλυζίας κάποιοι τα μάσησαν, οτι οι δήθεν έρευνες πάγωσαν, οτι η απόδοση ευθυνών μπορεί και να μην υπάρξει, περιμένεις να σκεφτεί την άλλη τσέπη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μονο τριανταφυλλακης
    Για να ξεβρωμισει ο τοπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ισοπεδωτικός
      ΌΛΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ "μουγκοί" ΕΚΤΌΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γιάνη

      Διαγραφή
  9. ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ?ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΙ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ?ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ,ΕΠΕΣΤΡΕΦΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΉΡΩΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια χαρά θα βγει ο προεκλογικός αγώνας και ειδικά τώρα με τη φτώχεια που υπάρχει με ένα εικοσαευρο θα εξαγοράσει τη ψήφο του φτωχού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και κάποτε επί Πασοκ με ανδρέα δεν κλείσαμε όλο το νομό και το Ξηρόμερο, ούτε φωνάξαμε όταν τα πακέτα της ΕΟΚ πήγαιναν περισσότερα στη Κρήτη για τις ψήφους τους ΠΑΣΟΚ. Πράσινο όλο το νησί. Ας έρθουν τα χρήματα. Καλοδεχούμενα. Με όποιο τρόπο. Χρειάζονται παντού δρόμοι και να καθαριστούν τα ρέματα με νόμιμο και ηθικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν μας αξίζουν τα χρήματα λέιιιι. Και πολύ μάλιστα. Τελευταίοι στη Ελλάδα. Να φτιάξουνε το καλύτερο που πρέπει που να εξυπηρετεί καλύτερα. Παναγία μου ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΈΡΧΟΝΤΑΝ.ΜΕ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΤΑΝ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ..ΘΑ ΤΑΝ ΑΠΛΑ ΤΕΤΑΡΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι επαθε ο Δημος Ξηρομερου ρε παιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. o kairos voi8a kai to galouni , ti allo na poume!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο