Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Όλη η ΚΥΑ για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κάτω των 25 ετών


Tην απόφαση για την καταβολή μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς για την κύρια σύνταξη για μισθωτούς κάτω των 25 ετών σας παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναμένεται να πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς υπογραφή.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει «Από την 1.1.2019 η προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά από το άρθρο 38 παρ.1,3 και 9 του ν. 4387/2016 (Α΄85) όπως ισχύει με το άρθρο 27 παρ. 2 του ν. 4445/2016 (Α΄236) και από το άρθρο 40 παρ. 6 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4578/2018 (Α΄ 200) καταβάλλεται μειωμένη κατά 6,68% επί των αποδοχών όπως αυτά ορίζονται στα ανωτερω άρθρα από τις επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ήη ημερομίσθιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου) με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών».
Παράλληλα αναφέρεται ότι« στη ρύθμιση εντάσσονται οι επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας».
Η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς γίνεται με την υποβολή της ΑΠΔ από τον υπόχρεο εργοδότη με μειωμένη εργοδοτική εισφορά για την χρονική περίοδο που αναφέρεται σε αυτή. 
«Ο ΕΦΚΑ ελεγχει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠΔ. Ο εργοδότης μπορεί να αιτείται και να λαμβάνει βεβαίωση υπαγωγής τοου στο πρόγραμμα μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ». 
Η μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου εφόσον παραμένει στον εργοδότη μέχρι την συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου.
Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 1.1.2019. 
Αν ο εργοδότης καταβάλλει πλήρη ασφαλιστική εισφορά για μισθωτό που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μπορεί να αιτηθεί τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του επιδοτούμενου μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 104 ν. 4387/2016 (Α΄85) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4488/2017 (Α΄137) είτε από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είτε από την 1.1.2019 αν η πρόσληψη προηγείται της έναρξης του προγράμματος.
Στην περίπτωση της εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις ενώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κατά την διάρκεια του προγράμματος επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις μόνο στις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και όχι στις επιδοτούμενες.
Να σημειωθεί ότι αποκλείονται από το Πρόγραμμα επιδότησης όσοι εργοδότες παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία. 
Οι επιχειρήσεις προσκομίζουν στον ΕΦΚΑ τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν ενώ σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβληθεί μέσω του προγράμματος αναζητείται από το χρόνο απώλειας του δικαιώματος υπαγωγής στο πρόγραμμα επιβαρυνόμενο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
 https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο