Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Στον «αέρα» η κάλυψη των ασφαλισμένων για γυαλιά οράσεως

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα χρειαστεί να προμηθευτούν γυαλιά οράσεως. Την 31η Δεκεμβρίου έληξε η άτυπη αναβολή που είχαν δώσει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ στην υποχρεωτική εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης των οπτικών ειδών με τη βεβαίωση πληρωμής (voucher), που σημαίνει ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ δεν θα επιστρέφει στους ασφαλισμένους χρήματα που έχουν δώσει για την αγορά οπτικών ειδών.

Την ίδια στιγμή οι οπτικοί επιμένουν ότι δεν θα εκτελούν συνταγές με τον νέο τρόπο αποζημίωσης, που στην πράξη σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν δωρεάν κάλυψη για την αγορά γυαλιών οράσεως, παρά μόνο εάν απευθυνθούν στα μόλις έξι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα οπτικών ειδών.
Με τον νέο τρόπο αποζημίωσης ο ασφαλισμένος λαμβάνει από τον οφθαλμίατρο μαζί με τη γνωμάτευση και μία βεβαίωση πληρωμής – voucher για το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος αντί πληρωμής προσκομίζει στο κατάστημα οπτικών το voucher, βάσει του οποίου ο οπτικός θα αποζημιωθεί απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Αν και η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, η άρνηση των οπτικών-οπτομετρών να δεχθούν τα vouchers οδήγησε σε συνεχείς παρατάσεις.
Οι οπτικοί ζητούν από τους πολίτες να πληρώνουν κανονικά για τα γυαλιά οράσεως και να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για να τους επιστραφούν τα χρήματα (όπως συνέβαινε έως και πρόσφατα). Για να μην υπάρξει εμπλοκή, το υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγία στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ να δέχονται έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2018 δικαιολογητικά από ασφαλισμένους που είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους για οπτικά είδη, προκειμένου να τους αποζημιώσουν.
Οι οπτικοί, πάντως, δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν, καθώς εκτιμούν ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει «με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό». Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της «ενημερώνει ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία στρέφεται και εναντίον των οπτικών που έχουν ήδη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας αναφορά σε προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων επαγγελματιών του κλάδου.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο