Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Αστακός και κλείσιμο υποκαταστήματος Εθνικής: Όπως λέμε άλλος ένας παραλογισμός

Αστακός και κλείσιμο υποκαταστήματος Εθνικής: Όπως λέμε άλλος ένας παραλογισμός

Ναύπακτος 29/01/2019
Γράφει ο Άγγελος Αθ. Σταυρόπουλος
Οικονομολόγος, MSc

         
    Εν μέσω Οικονομικής Κρίσης η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του κύκλου εργασιών είναι αναμενόμενη. Συνέπειες αυτών είναι η μείωση προσωπικού πολλών επιχειρήσεων (απολύσεις/ εθελούσια έξοδος), η μείωση του λειτουργικού κόστους (π.χ μείωση μισθών) ο περιορισμός της λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών κλπ. Σκοπός είναι η αναδιάταξη του τρόπου λειτουργίας σε ένα περισσότερο ευέλικτο και βιώσιμο μοντέλο που θα προσδίδει βιωσιμότητα και κέρδη για τους μετόχους και επενδυτές.
      Στο πλαίσιο αυτό, οι Διοικήσεις των Τραπεζών έχουν αποφασίσει τη ραγδαία μείωση της φυσικής τους παρουσία μέσα στην τριετία 2019 – 2021. Μελέτες αναφέρουν ότι αποσκοπούν η κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες να μη ξεπερνά τα 250 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, την ίδια ώρα που το Σεπτέμβριο του 2018 αυτά αριθμούσαν 1.854, από 1.985 στα τέλη του 2017......



     Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού είναι απόρροια τόσο των δεσμεύσεων των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM και τα οποία προβλέπουν μείωση του κόστους κατά 25% – 30%, αλλά και συνέπεια των τεχνολογικών εξελίξεων. 
    Προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προγραμματίζουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
         Καθημερινά διαπιστώνουμε την αλλαγή της παραδοσιακής σχέσης του ‘’πελάτη’’ με τη Τράπεζα. Η φυσική παρουσία μειώνεται και αυτή αντικαθίσταται από την ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω internet. Για παράδειγμα οι χρήστες Smartphone το 2012 ήταν 12% όταν το 2017 ήταν 65%, ενώ το 70% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το internet για τις συναλλαγές του με τη Τράπεζα. Αυτό καταδεικνύει και τη ψηφιακή ωρίμανση της κοινωνίας.

       Παράλληλα όμως καταδεικνύει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό της ανεργίας που προκαλείται αλλά και των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα στις κατά τόπους κοινωνίες. Ως προς την ανεργία και τις επιπτώσεις θεωρώ ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. 
      Εκεί αν υπήρχε ένα σωστά οργανωμένο Κράτος μέσα στην οικονομική κρίση θα έπρεπε με την ίδια σπουδή που αυτό ψήφισε στη Βουλή τη συνθήκη των Πρεσπών, με την ίδια σπουδή θα μπορούσε από το 2010 έως τώρα να έχει εκπονήσει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού του μοντέλου της Χώρας και τη μετακίνηση συντελεστών παραγωγής, εν προκειμένω εργαζομένων, σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι θα γλυτώναμε και το ‘’Νοητικό στράγγισμα’’ (Brain Drain) προς το εξωτερικό.
         Κατόπιν όλων αυτών, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμογής των ανωτέρω. 

     Παράδειγμα είναι η πρόσφατη και εύλογη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής του Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου, ενάντια στο κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας το οποίο εξυπηρετεί και το σύνολο των χωριών του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
          Σύσσωμοι κάτοικοι και φορείς διερωτώνται αν υπάρχει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των πολιτών με εναλλακτικό τρόπο, είτε θα αναγκάζονται να μετακινούνται έως το Αγρίνιο, 70 περίπου χλμ μακριά επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους θέση
     Δεδομένου ότι το κατάστημα της Εθνικής εξυπηρετεί αποκλειστικά ορισμένες από τις απαιτήσεις πολλών κοινωνικών ομάδων (αγρότες, επιδόματα, συντάξεις κλπ), παράλληλα αποτελεί και τη μοναδική λύση για ανθρώπους τρίτης ηλικίας ως προς την εξυπηρέτησή τους. Δε πρέπει επιπλέον να αγνοήσουμε ότι αποτελεί και μέσω εξυπηρέτησης των συναλλαγών του Λιμανιού και της ΒΙΠΕ Αστακού με ότι αυτό συνεπάγεται σε περιόδους με αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

          Η ‘’άγαρμπη’’ εφαρμογή μέτρων αλλά και η χωρίς πρόβλεψη εναλλακτικής λύσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης σχεδίου. Είναι Ελληνικό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά στην απόφαση αυτή και να δώσει λύση. Δε μπορούν οι αποφάσεις να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και να μη λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά κοινωνικά, οικονομικά αλλά και μορφολογικά της περιοχής. 
      Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη εξυγίανσης και βιωσιμότητας των τραπεζών, όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα, στην ήδη πληγωμένη οικονομικά κοινωνία, να δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω διάλυσης την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής, πόσο μάλλον όταν η λειτουργία του υποκαταστήματος φημολογείται ότι δε κρίνεται ως προβληματική.

           Οι κοινωνίες έχουν ανοχή όταν οι αλλαγές δημιουργούν πρόσθετο διαρθρωτικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Δε δέχονται όμως τον εμπαιγμό και τη κοροϊδία όταν πίσω από αποφάσεις δεν υπάρχει σχέδιο και εναλλακτική λύση. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός και οργανωμένο πρόγραμμα.

Πηγή: https://www.agrinionews.gr/

8 σχόλια:

  1. Επίσης για κάντε κ ένα δημοσίευμα εκεί σtο ξηρομερο news για κάτι εκδρομές μέσω κοικωνηκου τουρισμού που κ καλά πήγαιναν κάποιοι ηλικιωμένοι στο Πρόδρομο...μεχρι κ η επιτροπή ήρθε κ ελενξε αν πήγαν..κ φυσικά κανένας τους δεν είχε πάει..για ψάξτε ποια τα διαχειριζόταν αυτά τα εισιτήρια κ ποια πήγαινε αντί γιαυτους εν άγνοια τους φυσικά...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ! Αυτά τα Εισιτήρια για τις βόλτες στον Πρόδρομο
      σε ποιό χρονικό διάστημα αναφέρονται ?
      Ο δημοκρατικός διάλγος είναι πρόδρομος για την πρόοδο της κοινωνίας

      Διαγραφή
  2. Ζω στο Εδιμβούργο. Η Barcleys απευθυνομενη σε ένα σύνολο 600-700 χιλιάδων κατοικων έχει 2 φυσικά καταστηματα. Η Πειραιώς στο Αγρίνιο έχει 4. Ε, κάτι παραπάνω θα ξέρει η Πειραιώς, δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...ένα σωστά οργανωμένο Κράτος μέσα στην οικονομική κρίση θα έπρεπε με την ίδια σπουδή που αυτό ψήφισε στη Βουλή τη συνθήκη των Πρεσπών, με την ίδια σπουδή θα μπορούσε από το 2010 έως τώρα να έχει εκπονήσει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού του μοντέλου της Χώρας και τη μετακίνηση συντελεστών παραγωγής, εν προκειμένω εργαζομένων, σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας..."

    Συγνώμη αλλά έχουμε κομουνισμό σε αυτή την δύσμοιρη χώρα και δεν το ξέρουμε;;
    Σε μια κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία το κράτος μπορεί να μετακινεί παραγωγικούς συντελεστές και από ότι θυμάμαι μια "χαρά" (λέμε τώρα ) καπιταλισμό είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε οπότε ας ξεχάσουμε την δυνατότητα του κράτους που περιγράφει ο αρθρογράφος

    Η ελληνική επιχειρηματική τάξη έχει επιλέξει εδώ μια ντουζίνα χρόνια ότι "βολεύεται" με ανάπτυξη που βασίζεται στο "rooms to let" και στις κρατικές προμήθειες.
    Το τελευταίο (κρατικές προμήθειες λόγω χρεωκοπίας ) μας τελείωσε και απομένει να δούμε πόσο θα αντέξει το "rooms to let" το οποίο άγεται και φέρεται από πολλούς παράγοντες που ΔΕΝ ελέγχει η Ελλάδα (π.χ. έχει ένα σκληρό νόμισμα ως προς τις ισοτιμίες - ευρώ και επίσης παίζουν ρόλο και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μεσόγειο ).

    Παρατηρώ ότι ο αρθρογράφος αντιφάσκει δηλαδή λέει περίπου τα εξής "...ναι μεν οι επιχειρήσεις κλείνουν απολύουν προσωπικό... αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τις τοπικές ιδιαιτερότητες!!"
    Αναρωτιέμαι γιατί θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό δηλαδή π.χ. ο ιδιώτης να ενδιαφέρεται για τις ιδιαιτερότητες του Αστακού και σώνει και καλά να συνεχίζει να δραστηριοποιείται εκεί ;
    Οι τράπεζες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είναι απόλυτα ιδιωτικές και τρέχουν και δεν φτάνουν για να μειώσουν τα κόστη και να γλυτώσουν νέα μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση.
    Οι λόγοι μείωσης των καταστημάτων είναι περισσότεροι του ενός (δεν φταίει μόνο η κρίση άλλά και η ραγδαία ανάπτυξη ) του web banking .

    Σε όποιον δεν βαριέται μπορεί να ανατρέξει στα παρακάτω

    https://www.insider.gr/epiheiriseis/trapezes/101859/trapezes-kleinoyn-katastimata-kai-meionoyn-prosopiko-oi-trapezes

    https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1644555/ponokefalos-h-meiosh-toy-prosopikoy-stis-trapezes.html

    Εάν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω ) ο Αστακός δεν μένει χωρίς τράπεζες ...απλά μένει χωρις το κατάστημα της Εθνικής οπότε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Αστακιώτης να μην εξυπηρετείται από την Πειραιώς που συνεχίζει να έχει κατάστημα εκεί και θέλει σώνει και καλά το κατάστημα της Εθνικής. Μήπως υπάρχει κάποια σχέση φετιχ που αγνοώ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι 4 συστημικές τράπεζες διατηρούν ένα δίκτυο 2.452 καταστημάτων το οποίο θα περιορίσουν σε ένα σύνολο 200-300 καταστημάτων,  αναπληρώνοντας τη φυσική τους παρουσία με το digital banking.

    Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα μείνει με μόλις 500 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία.
    Η HSBC, όντας η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, με χρηματιστηριακη αξία πάνω από 150 δις δολλάρια (όταν η δεύτερη BNP Paribas έχει αξία 100 δις δολλάρια) διατηρεί στη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία) 1100 φυσικά κατάστημα, τα οποία θα περιορίσει στο μισό αν η Βρετανία βρεθεί εκτός Ευρώπης, επενδύοντας σε άλλες αγορές.

    Είναι αστείο όταν διαφοροι πολιτευταδες με σκοπό να χαιδεψουν αυτιά, χαρακτηρίζουν παραλογισμό το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών,οι οποίες αντιμετωπίζουν ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα με τους μεγαλοεπενδυτες τους να πιέζουν για πώληση κόκκινων δανείων σε funds, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, παραλογισμό.

    Παραλογισμός είναι να διατηρούμε φυσικά καταστηματα στην Ελλάδα, με σκοπό κόμματα και κομμάτια να βολεύουν άτομα χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μετεξέλιξη του τραπεζικού συστήματος έχει περάσει ήδη στο επόμενο στάδιο με τα ATM να αποσύρονται από τις τράπεζες και τις συναλλαγές να γίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς φυσικό χρήμα. Κοινώς το τραπεζικό σύστημα περνάει σε μια νέα γενιά επιστημόνων οι οποια μπορεί να το κάνει ανταγωνιστικό, βιώσιμο και εξελιξιμο. Όσο κι αν τα capital controls αφησαν ανοιχτές πληγές στο κορμί της ελληνικής οικονομίας μας δίδαξαν κάτι πολύ σημαντικό. Τη χρήση του πλαστικου χρήματος στις συναλλαγές. Και εις άλλα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μονο τα εισιτηρια ξερουμε που ηρθε ελενχος απο τον ΟΓΑ περπου 10 1 2019 και πηγαν στης γριες του χωριου και αυτες δηλωναν αγνοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλος ένας φτηνός πολιτικάντης που προεκλογικά πουλάει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς ποντάροντας στην γενική απελπισία. Κοινώς τους δίνει έναν ώμο να κλάψουν κάνοντας βαρυσήμαντες διαπιστώσεις μέσω της "επιστημονικής" - κομματικής του κατάρτισης που θα έκανε και ο σύλλογος γυναικών Αστακού ή και ο Α.Ο. Χρυσοβίτσας.
    Ακόμα και η φωτογραφία είναι από το street view της Google. Αλλά τέτοια είναι η σχέση όλων τους με τα μέρη μας.
    Άσε μας αγόρι μου και εσύ και όλοι αναξαρτήτως χρώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί καλύπτετε το θέμα με τα εισιτήρια του ΟΓΑ είστε εμπλεκόμενοι ντροπή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο