Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Επιστολή συμπαράστασης του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, απέστειλε επιστολή προς τους 22 Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που διαποιμαίνουν τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν εκφράσει με κοινή επιστολή τους την έντονη ανησυχία τους για την αμαύρωση της Ιστορίας της Μακεδονίας μετά την συμφωνία των Πρεσπών......

  Στην επιστολή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, εκφράζει την συμπαράστασή του, συντασσόμενος στο πλευρό των Μητροπολιτών μαζί με τους Κληρικούς και όλους τους Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς του, ενώ τους συγχαίρει για «την πατερική και ομολογιακή επιστολή, η οποία διαλαλεί την καθαρή αλήθεια για την ελληνικοτάτη Μακεδονία μας».
  Η  επιστολή  έχει  ως  εξής:
Σεβασμιώτατοι  άγιοι  αδελφοί∙
Χαρά και αγνή εθνική υπερηφάνεια νοιώσαμε όταν, μέσα στις εορτές της χαράς του Δωδεκαημέρου, μελετήσαμε την πατερική και ομολογιακή επιστολή σας, η οποία διαλαλεί την καθαρή αλήθεια για την ελληνικοτάτη Μακεδονία μας.
Ταπεινά επιτρέψατέ μου να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω, γιατί στις προδοτικές κινήσεις και ενέργειες που γίνονται στις ημέρες μας, εσείς υψώσατε την αγιασμένη και ηρωϊκή φωνή σας και βροντοφωνάξατε προς κάθε κατεύθυνσι ότι δεν πρέπει να επικυρωθή η συμφωνία των Πρεσπών.
Μιμηθήκατε τους αγίους, τους ήρωες, τους μάρτυρες Ιεράρχες που αγωνίσθηκαν και μαρτύρησαν για την απελευθέρωσι της Μακεδονίας μας και την διατήρησι της Ελληνικότητάς της.
Μας ενισχύσατε, μας στηρίξατε, μας χαρίσατε Πίστι και Ελπίδα για να πιστεύουμε στην διατήρησι της Ελευθερίας, της ενότητος και της δόξης της Μακεδονίας και όλης της Πατρίδος μας.
Όλοι μας, οι κληρικοί και οι πιστοί Χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συντασσόμαστε μαζί σας και προσευχώμαστε υιϊκά να σας χαρίζη ο Κύριος υγεία, φωτισμό και δύναμι για να ομολογείτε πάντοτε την αλήθεια και να στηρίζετε τον γενναίο πιστό λαό της Ελληνικής μας Μακεδονίας.
Ευχόμαστε να χαρίση ο Κύριος ευλογημένο και πνευματικό το νέο έτος, αλλά και να φωτίση τους ιθύνοντες να σταματήσουν την παραχάραξι της Ιστορίας και την επιβολή της διαστροφής της, προς την Ελληνική μας νεότητα.
Με  την  αγάπη  του  Χριστού  μας,
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ


Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως


3 σχόλια:

  1. για να πω την μαυρη αληθεια ..... καπως αργησε η εκκλησια μας να αντιδρασει . απο την αρχη των μνημονιων επρεπε , να αντιδρασει και να διαχωριστει απο αυτους που ειναι αντιθετοι προς το δογμα της . κακος .. πολυ κακος γιατι και οι ελληνες εναν παλαιων πατρων γερμανο περιμεναν τοτε .. αλλα ακομα τον περιμενουν . ηταν λογικο οτι θα μας επερνε ολους η μπαλα της καταστροφης . αφου επιλεξαμε εξ αρχης εδω και τοσα χρονια να σκυψουμε το κεφαλι και να δωσουμε τα κλειδια της χωρας σες αυτους που πριν πολλα χρονια μας ξεκλιριζαν με πολεμο . συνεπως λοιπαμε που θα το πω .. επιστροφη πλεων δεν υπαρχει . τωρα ειναι αργα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντίσταση εκ του ασφαλούς. Πάντως καλό θα ήταν να μελετησουμε τα δεδομένα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα. Ποιοί πολεμουσαν με ποιους. Και τι λεγαν ποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί για αυτή την δίωξη τα στόματα είναι κλειστά; Μήπως αυτός δεν είναι ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ (τα δικά μας παιδιά;): ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ; ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ;

    "Παραμένει έγκλειστος σε φυλακή των Σκοπίων ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, Ιωάννης, αφού την τελευταία στιγμή η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, η οποία αρχικά είχε αναφέρει ότι πληρούνται όλοι οι όροι για την αποφυλάκισή του, άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης για την απελευθέρωσή του.

    Η αποφυλάκιση του Ιωάννη αναμενόταν χθες το απόγευμα, όμως λίγες ώρες πριν, η Γενική Εισαγγελία άσκησε έφεση, κρίνοντας πως αν απελευθερωθεί, μπορεί να επαναλάβει τις ποινικές πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

    Το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ιωάννη είχε δρομολογηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από σχετικό αίτημα του Συμβουλίου Φυλακών των Σκοπίων, το οποίο έγινε αποδεκτό από τις δικαστικές αρχές, λόγω υποδειγματικής συμπεριφοράς του και καθώς είχε εκτίσει πάνω από το ήμισυ της ποινής του (τρία χρόνια από τα 5,5 χρόνια στα οποία είχε καταδικαστεί). Τελικά, η αποφυλάκισή του αναστέλλεται, τουλάχιστον μέχρι την εξέταση της έφεσης που άσκησε η Γενική Εισαγγελία.

    Ο Ιωάννης, πριν από τρία χρόνια, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ την περίοδο 1998 - 2002, όταν ήταν μητροπολίτης Βελεσσών και Παραβαρδαρίου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες και διώξεις εις βάρος του υποκινούμενες από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

    Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», πρόταση που είχε απορριφθεί από την εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

    Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

    Οι σχέσεις των εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δίωξης του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, ο οποίος από το 2002 που αποπέμφθηκε από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ.

    Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

    Οι διώξεις εις βάρος του Ιωάννη από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επικριθεί έντονα από διεθνείς οργανισμούς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την αποφυλάκισή του έχουν ζητήσει επανειλημμένα τόσο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης και η απήχησή της είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο