Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Δέκα χρόνια από τον πνιγμό των τριών ψαράδων στις εκβολές του Αχελώου

-Τα "γιατί" παραμένουν στους δικούς τους, που δεν ξεχνούν...
-Αφιερωμένο στη μνήμη των αδικοχαμένων: Ελευθέριου Τζαχρήστου 66 ετών, Ευάγγελου Αμπλιανιτη 46 ετών, Δημήτριου Πατσιά 60 ετών.

           Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν, από την τραγωδία της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου του 2008, όταν στα παγωμένα νερά της θάλασσας, κοντά στις εκβολές του Αχελώου, «χάθηκαν» τρεις ψαράδες.
      Η τραγωδία αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μιας και αποκάλυψε την «γύμνια» των λιμενικών υπηρεσιών στην περιοχή.
       Οι τρεις άνδρες, 60, 66 και 46 ετών, φίλοι μεταξύ τους, είχαν πάει για να κάνουν το αγαπημένο τους χόμπι, να ψαρέψουν με βάρκα σε μια δημοφιλή για ερασιτεχνική αλιεία περιοχή, προς το νησί του Πεταλά, πολύ κοντά στο Πλατυγιάλι..........



     Το πρωί υπήρχαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Αργότερα όμως προκλήθηκε κυματισμός και η βάρκα, έμπασε νερά…

        Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνης της μέρας, οι τρεις φίλοι αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με τη βάρκα και τη μηχανή της, με αποτέλεσμα να παρασύρεται από τα ρεύματα.
        Επικοινώνησαν στις 5:30 περίπου το απόγευμα μέσω κινητού τηλεφώνου με λιμενικό υπάλληλο, προσωπικό φίλο του ενός, τον οποίο και ενημέρωσαν για την κατάστασή τους.

       Και κάπου εδώ αρχίζει να εκτυλίσσεται η τραγωδία, μιας και οι πλησιέστερες υπηρεσίες του Λιμενικού σε Μεσολόγγι και Αστακό, είχαν ακινητοποιημένα σκάφη, λόγω βλαβών! Το ίδιο ίσχυε και για το σκάφος του Λιμεναρχείου Λευκάδας…

      Χρειάστηκε να επιστρατευτούν καΐκια από Αστακό και Αιτωλικό και σκάφος του Λιμενικού από την Πάτρα, ενώ ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.
         Οι συγγενείς των τριών φίλων υποστήριζαν ότι οι άνθρωποί τους θα είχαν ίσως σωθεί αν υπήρχε ένα διαθέσιμο σκάφος του Λιμενικού ειδικά σε Αστακό και Μεσολόγγι, για να τους παραλάβει. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μερικά λεπτά.

        Αργότερα, κατά τη διάρκεια των ερευνών, χρησιμοποιήθηκε διασωστικό ελικόπτερο Super Puma. Την επομένη νωρίς το πρωί συνέδραμε και ελικόπτερο Agusta Βell για να φτάσουμε στο τραγικό τέλος:

Οι τρεις φίλοι, δυο απ’ το Αγρίνιο και ένας απ’ τις Φυτείες, εντοπίστηκαν νεκροί το πρωί της επομένης, στο Διόνι και στις εκβολές του Αχελώου.
       Οι άτυχοι άνδρες φορούσαν τα σωσίβια τους , αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να σωθούν.

       Το τραγικό περιστατικό συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, μιας και οι τρεις ψαράδες ήταν πολύ γνωστοί και αγαπητοί.
Παράλληλα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, εξαιτίας της απαράδεκτης εικόνας εγκατάλειψης που παρουσίασαν οι λιμενικές αρχές.

      Για το θέμα μάλιστα κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο, χωρίς όμως να βρεθεί ποτέ, έστω ένας αρμόδιος, να ψελλίσει έστω μια συγγνώμη…
        Οι αγωγές των συγγενών επίσης έπεσαν στο κενό, μιας και οι αρχές έριξαν τις ευθύνες στους… ψαράδες, την κατασταση του σκάφους και την ασφάλεια του.

Αφιερωμένο στη μνήμη των αδικοχαμένων: Ελευθέριου Τζαχρήστου 66 ετών, Ευάγγελου Αμπλιανιτη 46 ετών, Δημήτριου Πατσιά 60 ετών.

Πηγή: https://www.agriniopress.gr

1 σχόλιο:

  1. οτι κ να πεις γι αυτο το θεμα ειναι δωρον αδωρον.δυστυχως το κρατος αυτο το οποιο ζουμε εχει παρει μεγαλη κατρακυλα.υστερει στα παντα.υστερει σε νοσοκομεια σε γιατρους πεθαινει κοσμος καθε μερα επειδη δεν υπαρχουν γιατροι..υστερει σε θεμα πυροσβεστικης..ποσος κοσμος καηκε στο ματι κ γενικοτερα..ποσος κοσμος πεθανε περιμενωντας ενα ασθενοφορο..ενα ασθενοφορο που απεχει 10 λεπτα απο ενα ατυχημα κ κανει να φτασει σε 1 ωρα καταληγοντας το ατυχημα να γινει δυστυχημα.πως να μην υστερει το λιμενικο?οι κρατικοι μηχανισμοι ειναι ανυπαρκτοι.δε φταιει το κρατος ομως.φταιμε εμεις που τους δινουμε θεση για να μας κυβερνανε.να μας κυβερνανε ποιοι?αυτοι που αναλαμβανουν το καθε ποστο καθαρα για να βαλουν οσο περισσοτερα λεφτα στις τσεπες ΤΟΥΣ αδιαφορωντας για την ανθρωπινη ζωη.δυστυχως αυτη ειναι η ελλαδα μας κ δεν κανουμε τιποτα για να αλλαξει...δεν προκειται να νοιαστει κανενας που χαθηκαν αυτοι οι ανθρωποι.κριμα για τους συγγενεις τους που εχουν μεινει πισω κ μαζι με την απωλεια των ανθρωπων αυτων ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.ενας δε βγηκε να ζητησει εστω μια συγνωμη.αν ομως επαιρνε διαστασεις το θεμα στα μεσα τοτε κ συγνωμη κ δικαιωση κ τα παντα.δεν εκαναν ομως τον πονο τους σιριαλ για να παρουν εστω τη συγνωμη που δικαιουταν γι αυτες τις ψυχες που χαθηκαν αδικα..ομως μια παροιμια λεει..εχει ο καιρος γυρισματα να πληρωθουν τα κριματα.δεν εχω να πω κατι αλλο.ηταν 3 αξιοσεβαστοι κ αξιαγαπητοι ανθρωποι.λειπουν...παντα θα μας λειπουν.εφυγαν τοσο ξαφνικα.τοσο αδικα.ο θεος να τους αναπαυσει🖤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο