Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ Οικογενειακός γιατρός: Μόλις 1.210 γιατροί για 10 εκατ. ασφαλισμένους

Κάθε άλλο παρά καττάλληλα στελεχωμένες δεν είναι ΤΟΜΥ αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι γιατροί σε αυτές ανέρχονται σε περίπου 500, με πολλούς εξ αυτών να είναι σε διαδικασία διορισμού. Σύμφωνα με την έκθεση εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε, μια από τις μεταρρυθμίσεις που εμφανίζουν καθυστέρηση είναι και αυτή του οικογενειακού γιατρού.


Αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ήθελε 239 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) μέχρι τα τέλη του 2017. Σήμερα, λειτουργούν 99 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων.
Όπως ανέφερε ο υπουργό Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι γιατροί των ΤΟΜΥ ανέρχονται σε περίπου 500, με πολλούς εξ αυτών να είναι σε διαδικασία διορισμού. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όμως έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 710 οικογενειακοί γιατροί, με αποτέλεσμα οι γιατροί που στελεχώνουν επίσημα σήμερα το σύστημα είναι μόλις 1.200.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη σε γιατρούς, η Αριστοτέλους «βάφτισε» οικογενειακούς γιατρούς και όσους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αντιδρούν έντονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο