Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ψαράδες Αμβρακικού: Στον Τσίπρα για την λαθραλιεία!

Νέος κύκλος καταγγελιών για τα κυκλώματα που λυμαίνονται την περιοχή

          Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό, με αποτέλεσμα ψαράδες της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας και την Άρτας να ετοιμάζουν επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
    Μέσω της επιστολής – διαβήματος ευελπιστούν στην βελτίωση της κατάστασης ώστε να μπορέσουν να εργαστούν άφοβα και να περιοριστεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή του Αμβρακικού.........


     Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» μέσω της επιστολής οι ψαράδες θα ζητήσουν αύξηση αστυνόμευση στον Αμβρακικό Κόλπο, αλλαγή του νομικού πλαισίου για την παράνομη αλιεία και την ενίσχυση του Λιμεναρχείου Πρεβέζης με προσωπικό. «Κατά το παρελθόν υπήρχαν 60 άτομα στο Λιμεναρχείο ενώ σήμερα είναι 30, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν διαφορετικές ειδικότητες πέραν της επάνδρωσης σκάφους για ελέγχους και περιπολίες στον Αμβρακικό» δηλώνουν ψαράδες της περιοχής.

          Από την αλιεία στον Αμβρακικό ζουν 600 επαγγελματίες ψαράδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την λαθραλιεία. «Δεν ασχολείται κανείς μαζί μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή. «Σαρώνουν» τα πάντα στο πέρασμά τους. Έχουν ειδικά εξοπλισμένες μηχανότρατες, ακόμη και τσιλιαδόρους οι οποίοι «ελέγχουν» το σκάφος του Λιμενικού, αλλά και εμάς τους ίδιους. Πολλοί επαγγελματίες με αυτά που βλέπουν και ζουν φοβούνται. Πρέπει όμως να νοιαστεί κάποιος για μας. Πάμε να πουλήσουμε το εμπόρευμά μας και δεν το δέχονται. Το δίκτυο της παράνομης αλιείας είναι τόσο μεγάλο που εκτός της εξευτελιστικής τιμής, τα ψάρια φτάνουν στο εμπόριο πριν από την «ώρα» τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

         Όπως είχε γράψει η «Σ» στις 17 Νοεμβρίου 2018 με βάση τις καταγγελίες ψαράδων: «Στον Αμβρακικό πάνω από 80 τράτες, μεγάλες και μικρές, λυμαίνονται τις γαρίδες και τους γόνους. Καταστρέφουν τον Αμβρακικό. Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Κυρίως αλλοδαποί, αλλά και έλληνες συμμετέχουν σε αυτή την καταστροφή. Η γαρίδα τείνει να εξαφανιστεί. Έχουν σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα συνδεδεμένα με δορυφόρους. Στον αντίποδα, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που κάνει ότι μπορεί, έχει λιγοστή δύναμη σε προσωπικό και εξοπλισμό σε σχέση με αυτούς που προκαλούν την καταστροφή του Αμβρακικού. Οργανωμένα έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Οι μέθοδοι που ακολουθούν είναι τόσο οργανωμένοι  που μπορούν να ξέρουν πότε κάνει περιπολίες το λιμενικό και τότε εξαφανίζονται. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει εμάς να επιβιώσουμε και το λιμενικό που χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που διαλύει τον Αμβρακικό. Είμαστε μόνοι και παλεύουμε. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει».

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 
http://sinidisi.gr/

1 σχόλιο:

  1. με τους συνταξιούχους και τους ερασιτέχνες τι θα γίνει;οι τρατες είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά όχι το μοναδικό.το λιμενικό και οι πρόεδροι αλιέων δεν βλέπουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο