Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 | Πως θα ήταν ο ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ αν ίσχυε η απλή αναλογική στις προηγούμενες εκλογές

         Η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου κ. Αποστολάκη με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου που ίσχυε το 2014 εξέλεξε 16 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους δηλαδή τα 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίως ο αριθμός αυτός ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ την θέληση των δημοτών όπως εκφράστηκε στις κάλπες. 
          Αν οι εκλογές του 2014 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής τότε με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν οι εξής.
  1)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Αποστολάκη θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
  2)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Φερεντίνο θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
  3)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Λιάπη  θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους.
  4)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Μωραίτη θα είχε 1 Δημοτικό  Σύμβουλο.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΜΕΡΟΣ Α' 
         Σε όλη την επικράτεια, εδώ και πολύ καιρό, μία από τις προσφιλείς συζητήσεις είναι το σημερινό μας  θέμα. Θεωρώ  αναγκαία προϋπόθεση της έκφρασης κάθε δημότη της εκλογικής προτίμησης  την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρουσιάσω σε μία σειρά άρθρων  το νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το 2019.
       Θα ήταν τελείως άδικο να περιορίσουμε το νόμο 4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 ΜΟΝΟ στο θέμα ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. Ωστόσο επειδή είναι κάτι καινούργιο και γίνεται πολύ παραπληροφόρηση και πολύ κινδυνολογία θα επιχειρήσω μία σφαιρική ενημέρωση σας.
-Και θα απαντήσω αμέσως στο ερώτημα:
Mε την απλή αναλογική θα υπάρξει πρόβλημα διοίκησης στους Δήμους και τις περιφέρειες;

Aπάντηση
   Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Κατά αρχήν σύστημα απλής αναλογικής σημαίνει συνεργασία προγραμματική και κυρίως κοινωνική συνεργασία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας   δεν έχουν χρώμα. 
       Εμπόδισε κανείς τη κυβέρνηση Σαμαρά συνεργασίας να κυβερνήσει; Ήταν ή δεν ήταν κυβέρνηση συνεργασίας;ψήφιζε τον υποψήφιο Πρόεδρο που είχε υποδείξει η τότε αντιπολίτευση θα εξαντλούσε την τετραετία...........


Στο σημείο αυτό προτείνω: Στην τωρινή αναθεώρηση του Συντάγματος να αποδεσμευτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Εθνικές εκλογές.
      -Εμπόδισε κανείς την ετερόκλητη συνεργασία  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  να κυβερνήσει;
     Στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

     Με αυτά τα δεδομένα  ασφαλώς μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες προγραμματικές και όχι κατανομής της εξουσίας..
          Αυτοί που λυσσαλέα πολεμούν την απλή αναλογική είναι αυτοί που χάνουν  τη παντοδυναμία τους. Είναι αυτοί που έχουν λόγους να μην θέλουν το νομικό και πειθαρχικό έλεγχο. Είναι αυτοί που δεν θέλουν τον κοινωνικό έλεγχο. Είναι οι επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης που καθιέρωσαν ένα τρόπο διοίκησης των Δήμων άκρως απαράδεκτο, πολλές φορές άνομο, πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας. Άκρως αποκαλυπτική η έκθεση του  πρώην Γενικού Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκηση κ. Λέανδρου Ρακιντζή που κάνει λόγο για κακοδιοίκηση, διαπλοκή, διαφθορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.  

       Για για να μην είμαι ισοπεδωτικός υπάρχουν και  αυτοδιοικητικοί που διοίκησαν Δήμους και λάμπρυναν το θεσμό. Θεσμός πυλώνας της Δημοκρατίας και με τις τόσες αρμοδιότητες που καθυστερημένα εκχώρησε η κεντρική εξουσία, αλλά και πολύ περισσότερες που επιβάλλεται να εκχωρήσει, αναγκαστικά μετατρέπεται σε ατμομηχανή ανάπτυξης..

Συμπέρασμα: Όλα είναι θέματα πολιτικών σκοπεύσεων, τρόπου διοίκησης, οράματος και συμμετοχής των πολιτών. Τα περί ακυβερνησίας των Δήμων είναι αερολογίες. 
      Είναι ευκαιρία να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Στο σημείο αυτό προτείνω το εξής. Στη τωρινή αναθεώρηση του Συντάγματος να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα στις Εθνικές Εκλογές το ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. 
      Να καθιερωθεί δια βίου η δυνατότητα βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι να εκλέγονται το πολύ οκτώ χρόνια.  Να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ταμεία της κύριας δουλειάς τους, να προσμετράτε ο χρόνος για συνταξιοδότησης από  τα ταμεία τους, και βεβαίως να καταργηθεί η βουλευτική, η δημαρχιακή σύνταξη. 

Βασική μου θέση είναι: Η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και προσφορά. Δεν είναι επάγγελμα ούτε μέσο πλουτισμού.

Παρουσιάζω παρακάτω τα βασικά σημεία του νόμου 4555/2018.

Άρθρο 18Α
Εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων - Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών.

1.-Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2.-Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας.
3.-Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα  σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.
4.-Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού.
Στη δήλωση του συνδυασμού αναγράφονται κατά σειρά
α)-Το όνομα και, αν υπάρχει, το έμβλημα του συνδυασμού.
β)-Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου προέδρου του συμβουλίου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υποψηφίου προέδρου. Εάν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώτος υποψήφιος του συνδυασμού θεωρείται υποψήφιος πρόεδρος του συμβουλίου.
γ)-Με αλφαβητική σειρά, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων κοινότητας  του συνδυασμού
5.-Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%). Αν κατά τον υπολογισμό του πιο πάνω αριθμού προκύπτει δεκαδικός αριθμός και το δεκαδικό κλάσμα του αριθμού αυτού είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 0,5, ο ακέραιος αριθμός αυξάνεται  κατά μία μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή συμβούλια, ο αριθμός των υποψηφίων  μπορεί να προσαυξάνεται κατά έναν (1) ακόμα υποψήφιο. 
   Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό(40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

Άρθρο 17
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων - Υποψηφιότητες σε ενιαίο ψηφοδέλτιο

Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου, στην οποία αναγράφεται η κοινότητα για την οποία κατατίθεται υποψηφιότητα  και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο  του υποψηφίου. Τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο τίθενται με αλφαβητική σειρά.

Άρθρο 18
Ένωση κοινότητας σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων
«Άρθρο 18Γ
Ένωση κοινότητας με όμορη, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης συνδυασμού ή μεμονωμένων υποψηφιοτήτων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

1.-Αν σε μία κοινότητα ματαιωθεί η εκλογή συμβούλων, επειδή δεν έχει υποβληθεί δήλωση συνδυασμού υποψηφίων ή, σε κοινότητα έως και τριακοσίων (300)κατοίκων, δήλωση υποψηφιότητας μεμονωμένων υποψηφίων, ο δήμαρχος εκδίδει αμελλητί πρόγραμμα για την επανάληψη της εκλογής.
2.-Αν και κατά τη νέα εκλογή δεν δηλωθεί συνδυασμός υποψηφίων ή μεμονωμένες υποψηφιότητες, η κοινότητα αυτή ενώνεται με όμορη αυτής κοινότητα του ίδιου δήμου. Η ένωση γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου.».

«Άρθρο 27
Σταυροί προτίμησης για την εκλογή δημοτικών αρχών.
1.-Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.
2.-Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων. 
     Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί  να εκφράσει  την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή  τριών υποψηφίων  της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας  μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.
3.-Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου συμβούλου κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή Συμβούλια και έως δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν επταμελή, ενδεκαμελή ή δεκαπενταμελή Συμβούλια.
4.-Για την εκλογή προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψήφιου.
5.-Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετράτε υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Εξαιρούνται τα ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου, ψηφοδέλτιο  το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός (1) σταυρούς, θεωρείται άκυρο.
6.-Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με  στυλό μαύρο ή κυανής απόχρωσης.
7.-Για τον υποψήφιο δήμαρχο και τον υποψήφιο πρόεδρο συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300)κατοίκων, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
8.-Σε όσες περιπτώσεις επαναληφθεί η ψηφοφορία  για την  εκλογή των δημοτικών αρχών,  δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.».

Άρθρο 27
Διατάξεις εκλογικής νομοθεσίας –
2.-Κατά την ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές και για την εκλογή συμβούλων ή προέδρων κοινότητας, χρησιμοποιούνται  διαφορετικές κάλπες, που φέρουν κατάλληλο διακριτικό γνώρισμα.
 Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται το διακριτικό γνώρισμα, το μέγεθος, το σχήμα της κάλπης που χρησιμοποιείται στις δημοτικές εκλογές και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα.

Παρακαλώ προσέξτε τα παρακάτω:
Άρθρο 32
Εκλογικό σύστημα - Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

1.-Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο.
2.-Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής:
   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
     Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
   Αν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.
    Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
3.-Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης,  και εωσότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.».

Επανάληψη ψηφοφορίας 
«Άρθρο 33
Επανάληψη της ψηφοφορίας για την εκλογή δημοτικών αρχών

1.-Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (Β΄ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
    Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.
     Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.
2.-Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία (Α΄ γύρος) δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται και αν στην αρχική ψηφοφορία (Α΄ γύρος)μετείχαν μόνο δύο συνδυασμοί που ισοψήφησαν.
3.-Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρχος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση.
4.-Στις περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3, επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός τουπου έλαβαν στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία.
      Αν στην ψηφοφορία αυτή ισοψηφήσουν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος δημάρχου και του συνδυασμού του.
5.-Όλοι οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία (Α΄ γύρος), σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφοφορία αυτή. 
6.-Η επαναληπτική ψηφοφορία (Β΄ γύρος) γίνεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.».

«Άρθρο 37
Κατανομή εδρών συμβούλων της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων

1.-Στις εκλογές των συμβουλίων κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές για το συμβούλιο της κοινότητας, με τον ακόλουθο τρόπο:
     Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Το πηλίκο που προκύπτει αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.
    Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.
      Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.
Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση.
     Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός. Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο  έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

 2.-Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για το συμβούλιο της κοινότητας, οι σύμβουλοι της κοινότητας εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας εκλέγονται τακτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.
3.-Αν υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση.».

«Άρθρο 37Α
Εκλογή προέδρου κοινότητας κάτω των τριακοσίων (300) κατοίκων.
Στις κοινότητες έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου η εκλογή του προέδρου του συμβουλίου διενεργείται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.».

*****************
Δείτε παρακάτω τι έγινε με το παλιό εκλογικό σύστημα στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας. (πηγή αντίστοιχη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών που τύπωσα χθές).
            Η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου κ. Αποστολάκη με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου που ίσχυε το 2014 εξέλεξε 16 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους δηλαδή τα 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίως ο αριθμός αυτός ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ την θέληση των δημοτών όπως εκφράστηκε στις κάλπες. 
         Αν οι εκλογές του 2014 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής τότε με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν οι εξής.
1)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Αποστολάκη θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
2)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Φερεντίνο θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
3)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Λιάπη  θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους.
4)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Μωραίτη θα είχε 1 Δημοτικό  Σύμβουλο.


Αμφιβάλλει κανείς ύστερα από τα παραπάνω ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται η βασική επιταγή του Συντάγματος;

Συγκεκριμένα στο άρθρο 52 αναφέρεται:
"Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…".
-Η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής είναι ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνση της Δημοκρατίας και  την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών . 
-Το Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων καταργείται. Κάποιοι χάνουν σημαντικά προνόμια για αυτό το  λόγο πολέμησαν  λυσσαλέα την απλή αναλογική.
-Είναι καιρός να περάσουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών και στη συνεργασία.
-Είναι καιρός πολλοί να πάνε σπίτια τους. 
-Είναι καιρός να ανατρέψουμε το παλιό.
-Είναι καιρός να γίνουμε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και ΟΧΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
1)-Τη Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο μέρος του άρθρου.
2)-Τη Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 θα δημοσιεύσουμε  άρθρο με συγκεντρωτικές δαπάνες ενός έτους. Η προκλητική και ανελέητη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσω των απευθείας αναθέσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής του Δημάρχου κ. Αποστολάκη. ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.  


26 σχόλια:

  1. Κώστα ασε τον Κλεισθένη και πες μας για τον Παντελη στο ΚΚΜΑ. Τι εχει κανει και μιλάει ολη η συμπολίτευση και αντιπολίτευση για αυτον. Πες τα ολα εδω στον κοσμο. Γιατι λενε ολοι οτι δεν θα ειναι υποψηφιος στις επόμενες εκλογες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια στον αξιότιμο συμπατριώτη μας Κύριο Κώστα Τριαντακωνσταντή τον αγωνιστή της Δημοκρατίας μας και της κοινωνίας μας για τις ιδέες του και κυρίως για την ανιδιοτέλεια των ιδεών του κάτι που λείπει σήμερα κατά την άποψή μου από την πλειοψηφία των πολιτικών ταγών του τόπου μας Δημάρχων, Βουλευτών και άλλων που τυχαίνει να εκπροσωπούν πολιτικά την κοινωνία μας.
    Αγαπητέ μου Φίλε Κώστα καλή συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια για την πρόοδο και το καλό-το καλύτερο για την κοινωνία μας.
    Ευχαριστώ !
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι φυσιολογικό να τον φοβάστε τον Παντελή. Έργο αφήνει πίσω του στο μέριμνας και στην μετά Αποστολάκη Γιώργου εποχή είναι από τα φαβορί για την αρχηγεία ......να με θυμάστε ...... . Παρεπιπτόντως έτσι λέγατε κσι για τον Γιώργο Αποστολάκη και στο τέλος έβαλε το 2014 και κέρδισε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα με έκανες και γέλασα πολύ ,ξέρεις και άλλο ανέκδοτο με το Τοτό

      Διαγραφή
  4. Παντελή προχώρα για αρχηγός. άσε τους βασιλάδες (σώζο και τζεφριό) να νομίζουν ότι μπορούν να πάνε μπροστά. Το 2023 θα είσαι δήμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και γω μαζι σου παντελοεγιναν πραγματα στο μεριμνας που δεν τα ειχανε δει ουτε στα ονειρα τους. Εγω σε συγχερω και ας τους να λενε οτι θελουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας σοβαρευτούμε λίγο . Ο Παντελής Αποστολάκης οποίος τον ρωτάει γιστι δεν πας για επικεφαλής απαντάει ξεκάθαρα. Πριν 15 ημέρες που τον ρώτησε κάποιος και ήμουν μπροστά είπε επι λέξη «Δεν θα πάρω ......στο σπίτι μου υπήρχε Δήμαρχος για 2 τετραετίες και ξέρω από πρώτο χέρι ποσό κοπιαστικό και ψυχοφθόρο είναι για όλη την οικογένεια ....... Μέχρι εδώ καλά είναι και καταλαβαίνω ότι μπορώ να προσφέρω» Ας μην λέμε ότι μας κατέβει. Ο Παντελής είναι μια φυσιογνωμία και έχει μια προσωπικότητα που αφήνει το στίγμα του παντού . Είναι ένας σωστός επαγγελματίας από μια πολύ καλή οικογένεια με προσφορά αυτά τα χρόνια στον Δήμο. Αναβάθμισε τα πάντα στο πόστο του και είναι φυσιολογικό να γίνεται αντικείμενο σχολίων από αντιπάλους και από ανθρώπους που δεν τον χωνεύουν επειδή άλλαξε παράταξη και τους χάλασε την μανέστρα τους . Αν δεν έκανε τίποτα δεν θα υπήρχε και κανένα σχόλιο και καμμία αναφορά . Παντελή προχωρά σε στηρίζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αγωνιστές είναι αυτοί που αγωνίζονται γενικότερα και κεντρικοτερα. Για τη διάλυση της χώρας μας φταίει η δημοτική αρχή του δήμου Ακτίου Βόνιτσας? Για τη διάλυση της παιδείας ποιος φταίει? Είδατε κανένα εκπαιδευτικό να φωνάζει? Για τη διάλυση της θρησκείας μας είδατε καμια εκκλησια να φωνάζει? Ποιος αγωνίζεται κύριοι και κυρίες τελικά? Ποιος φταίει και ποιον κατηγορείτε και κρίνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι εκλογές το θέμα του δασκάλου αλλά με τον Αποστολάκη Παντελή τα βάζετε . Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον φοβούνται τόσο πολύ οι αντίπαλοι .Άλλος είναι Δήμαρχος , άλλοι αντιδήμαρχοι με τον Παντελή τα βάζουν . Μήπως ισχύει η λαϊκή έκφραση π ¨με τον ισχυρό τα βάζω ´¨ !!!!!!!!! Συμφωνώ ότι 4 χρόνια στον πολιτισμό και τον αθλητισμό πρόσφερε και έκανε έργο . Τώρα αν το 2023 ηγηθεί ή όχι θα το δείξει η ιστορία . Έχει όμως όλα τα φόντα να το κάνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oι λαμογιές και η αλαζονεία τελείωσαν. ΄Οσοι πρέπει θα καθίσουν στο σκαμνί , θα απολογηθούν και θα πληρώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά έρχονται μεγάλες φουρτούνες, τσουνάμι, οστρογάρμπια. Σε λίγο κάποιοι δεν θα έχουν που να κρυφτούν. Όνειρα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η απλή αναλογική είναι βάθεμα και πλάτεμα της Δημοκρατίας. Τα εμένα ψήφισαν οι Δημότες , ενώ ήταν μειοψηφία, και θα κάνω ότι θέλω τελείωσαν. Το παιχνίδι θα παίζεται με άλλους όρους. Αυτή είναι η ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καθίστε φρονιμα βρε που εχετε για όλα αποψη κσι τεκμηριωμένη γνωμη για βγείτε εξω στην κοινωνία να πιειτε ενα καφε να ακούσετε τον από απλο κόσμο ο μεγαλύτερος γενιτσαρος ειναι αυτη η φουσκα που τα ρθμισε ολα στα μετρα του ..να δω τη θα κάνει οταν ζητηθουν οι γνησιες υπογραφες απο τιμολόγια αναδοχου ..10 χιλιρικα κοστισε σε ορεινο χωριο ενα θεατρο και μια ορχηστρα που επαιζε στα φερυ μποτ του Ρίου. Τον Αύγουστο του 18 και το 17 εριξε..
    1200 ευρώ βεγγαλικα στο ιδιο χωριο ..
    Έρχεται έκπληξη! !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάποιοι να ετοιμάζονται να πάνε για μεροκάματο. Ο σανός τελειώνει. Δυστυχώς δεν σεβάστηκαν τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eίναι φανερό το παλιό εκλογικό σύστημα ευνοεί το πρώτο και παραχαράσσει τη ψήφο των δαπανών. Στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι παραπάνω που πήρε ο Δήμαρχος , χωρίς να τις δικαιούται, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει ότι θέλει. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Η απλή λογική καταργεί την μονοκρατορία και δίνει στο καθένα ότι του ανήκει. Οι πολλοί αποφασίζουν καλύτερα από τον ένα. Αρκεί να γίνεται διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δείτε πώς θα ήταν οι έδρες στο Δήμο Ακτιου Βόνιτσας αν είχαμε απλή αναλογική το 2014:
    Όπως αναφέρει ο Τριαντακωνσταντης:
    1)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Αποστολάκη θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
    2)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Φερεντίνο θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
    3)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Λιάπη θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους.
    4)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Μωραίτη θα είχε 1 Δημοτικό Σύμβουλο.

    Σκέφτηκα όμως, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε πώς θα διαμορφωνόταν και οι Δημοτικοί σύμβουλοι. Ας δούμε:
    Α-Ο συνδυασμος του ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ θα είχε 4 λιγότερους (θα εξέλεγε μόλις 12 συμβούλους αντι για 16 που έχει σήμερα). Εκτιμάται ότι θα έμειναν εκτος λόγω ψήφων οι: ΠΑΝΤΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΕΜΗ-ΚΑΡΕΛΟΥ ΑΘΗΝΑ και ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
    Β-Ο συνδυασμός ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ θα είχε 3 περισσότερους (θα εξέλεγε 12 συμβούλους αντι για 9 που έχει σήμερα). Εκτίμηση είναι ότι θα έμπαιναν λόγω ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο και οι: ΚΑΤΑΓΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΤΟΥΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΛΙΟΝΤΟΥ - ΚΕΣΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ή ΝΤΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ.
    Γ-Ο Συνδυασμός ΛΙΑΠΗ θα είχε ακόμα έναν (θα εξέλεγε 2 συμβούλους αντι για 1 που έχει σήμερα) και αυτος θα ήταν ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

    Απο ότι βλέπετε οι διαφορές είναι μεγάλες. Μιλάμε για πλήρη ανατροπή του σκηνικού. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ, τέλος η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η κακοδιαχείριση, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ο εκβιασμός, ο εκφοβισμός, ο διασυρμός και η διαπόμπευση ανθρώπων και συνειδήσεων που στέκονται απέναντι από τον αποστολάκη.
    Ας προκύψουν πια ευρύτερες συγκλίσεις για το καλό του τόπου μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 10:52 το θέμα δέν είναι να "πεισθούμε" για την απλή αναλογική
      ότι είναι συγκριτικά καλύτερο απο το σημερινό εκλογικό συστημα
      αλλα ελεύθερα να σκεφτούμε και ελεύθερα να αισθανθούμε,
      ποιό από τα δύο εκλογικά συστήματα είναι καλύτερο.

      Διαγραφή
  16. Με την απλή αναλογική δεν θα τολμούσαν κάποιοι να μην αναρτούν στη διαύγεια τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, κάποιοι άλλοι για να τους καλύψουν να μην τα δίνουν, και κάποιοι άλλοι να μην χορηγούν μελέτες έργων υπαρκτών ή όχι. Τελείωσαν όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ 10:52 ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕΤΡΑΣ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ισοτιμία της ψήφου εξασφαλίζεται από την απλή αναλογική. Το άλλο σύστημα δίνει πλασματικές έδρες στο πρώτο που παίρνει-κλέβει από δεύτερο και το τρίτο. Συνεπώς η απλή αναλογική είναι το καλύτερο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΡΟΣ 11:25μ.μ. Εχεις δίκιο για τους υποψηφίους του ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ τα έκανε σαλάτα.
    ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η Σωστή σειρα με τους ψήφους που πήραν είναι:
    ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 469, ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 463, ΛΙΟΝΤΟΥ - ΚΕΣΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 456, ΝΤΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 449, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 430, κ.α
    ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ: ΚΑΤΑΓΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 510, ΤΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 442, κ.α
    ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ: ΣΤΟΥΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 447, ΚΟΥΠΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 419, κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ετσι τους μετρας εσυ τους ψηφους ποιος σου το ειπε οτι η κυρια βεμη καρελου αθηνα κ ο γιαννης ο κουνελης θα εμεναν απ εξω αν ισχυε η απλη αναλογικη ο φραδελος η κυρια λιτου κη κυρια πανταζη κ ο κατσαμπιρης ολοι αυτοι αν θελεις να ξερεις εχουν παρει πολυ λιγοτερους ψηφους απο την κυρια καρελου και απο τονκυριο κουνελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΡΟΣ 8:04 π.μ. Μια απάντηση:
    Ποιοί πήραν τους λιγοτερους σταυρούς απο την παράταξη του Αποστολάκη. Ως γνωστόν σύμφωνα με τον Τριαντακωνσταντή αν ίσχυε η απλή αναλογική το 2004, ο συνδυασμος του ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ θα είχε 4 λιγότερους (θα εξέλεγε μόλις 12 συμβούλους αντι για 16 που έχει σήμερα).
    Ας δούμε ποιοι πήραν τους λιγότερους ψήφους και θα έμειναν 4 εκτος:
    ΒΟΝΙΤΣΑ: ΠΑΝΤΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 479, ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 454...
    ΠΑΛΑΙΡΟΣ: ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 394, ΛΙΤΟΥ-ΣΑΛΛΙΑΡΗ ΒΑΡΒΑΡΑ 381, ΦΡΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 370, ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 318...
    ΚΑΤΟΥΝΑ: ΒΕΜΗ-ΚΑΡΕΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 427...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παλι ειναι λαθοςιο σταυροι συμφωνα με τον κυριο τριαντακωσταντη αν εχει αυτα τα στοιχεια και μιλαμε για της εκλογες του2014 και οχιτο 2004 ο κουνελης πηρε ακριβως 500 σταυρουςο φραδελος 494 ο κατσαμπιρης 466 η κυρια καρελου πηρε499 η κυρια πανταζη 484 η κυρια λιτου 419 ο κατσαβριας379 κ ο μπαλατσουρας 383

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν και η γιαγιά μου είχε ροδες θα ήταν πατινι. Με τι ακριβώς ασχολείστε συγχωριανοί? Δε βλέπετε ότι όλα πάνε προς διάλυση? Δε καταλαβαίνετε ότι με το νέο σύστημα των εκλογών θα γίνει μπαχαλο και δε ξαναγίνεται έργο πουθενά? Δε βλέπετε ότι τη χώρα μας την παρέδωσαν ολες οι κυβερνησεις χωρίς μάχη στους έξω απο'δω? Τι κολοκύθια βλέπετε τέλος πάντων? Μόνο τους ψήφους? Ξυπνάτε ρεεεε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τώρα που Παντελής έδιωξε τον Κουτιβή από το Μέριμνας θα γελάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο