Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Το μακρύ ταξίδι του ΓΥΠΑ που ταξίδεψε από τα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΟΡΗ μέχρι την ΥΕΜΕΝΗ με το γενετικό του GPS!



            Το μακρύ ταξίδι του «Αλέξη», ενός γύπα που διέσχισε περισσότερα από 4000 χιλιόμετρα, πετώντας σε ύψος ακόμη και 4,3χλμ, με ταχύτητα ώς και 121χλμ/ώρα, φθάνοντας από την Ελλάδα στην …Υεμένη, κατέγραψαν επιστήμονες, οι οποίοι τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στη χώρα μας σε όρνιο, έναν πομπό προηγμένης τεχνολογίας.
            Ο «Αλέξης», όπως ονομάστηκε από τον άνθρωπο που τον βρήκε, μαζί με ένα άλλο όρνιο εντοπίστηκαν ελαφρά δηλητηριασμένα, στην περιοχή των Ακαρνανικών Όρων, το καλοκαίρι του 2017. Τα δύο πουλιά μαρκαρίστηκαν, στο φτερό του Αλέξη τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός παρακολούθησης και απελευθερώθηκε σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου υπάρχει μία μικρή αποικία του είδους για να μελετηθούν οι κρίσιμες περιοχές διαβίωσής του............



     «Έκτοτε, το πουλί παρακολουθείται καθημερινά, αφού έχει ρυθμιστεί να δίνει στίγμα κάθε 10 λεπτά. Οι πτήσεις μπορούν να εμφανίζονται σε κινητά τηλέφωνα με υπόβαθρο, δορυφορικές εικόνες και με απεριόριστη εστίαση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα πτήσεων ενός έτους.
          Σημειώνεται ότι η μελέτη παρακολούθησης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Life14NAT/BG/649, που υλοποιούν οι οργανώσεις FWFF, Green Balkans & Vulture Conservation Foundation στη Βουλγαρία με συμβολή των: Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, Δασαρχείου Μεσολογγίου και Σουφλίου, ΑΝΙΜΑ, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, WWF-Ελλάς, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ρήγα Τσιακίρη, Λ. Σιδηρόπουλου, Δ. Βασιλάκη, Κ. Στάρα, H. Peshev και E. Stoynov.
    «Η βιοποικιλότητα των πολιτισμικών τοπίων αποτελεί ένα νέο αντικείμενο μελέτης, αφού η επιβίωση πολλών ειδών συνδέεται με προβιομηχανικές χρήσεις γης. Στην κατεύθυνση αυτή, παρακολουθήσαμε το νεαρό όρνιο (Gyps fulvus) με δορυφορικό πομπό GPS/GSM, ώστε να μελετήσουμε τις κρίσιμες περιοχές διαβίωσής του», εξηγεί ο κ. Τσιακίρης.
         Όπως προέκυψε, ο «Αλέξης» πέρασε το πρώτο διάστημα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2017, στην «καρδιά» της Πίνδου -Τζουμέρκα, Περιστέρι, Όρη Βάλτου, Άγραφα- ταξιδεύοντας ακόμη και 200χλμ τη μέρα σε αναζήτηση τροφής, σε έκταση 9342 χλμ2.

Πηγή: Ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο