FaceBook

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Κριτική ο ΠΑΝΟΣ ΗΛ. ΧΟΛΗΣ για τον ισολογισμό 2016 του Δήμου Ξηρομέρου

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 2016: ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Γράφει ο:  
Παναγιώτης Ηλ. Χολής

   Σχετικά με τον Ισολογισμό του Δήμου Ξηρομέρου 2016 που επισυνάπτω έχω τις εξής επισημάνσεις:
    -Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του, για το 2016 ψηφίστηκε το Μάιο του 2018, ενώ ήδη θα έπρεπε να συζητάμε τον Ισολογισμό του 2017.
    -Κατ’ αρχήν είναι αντιαναπτυξιακός, ελλειμματικός και μίζερος.
        Φαίνεται από τον ισολογισμό του 2016 ότι σε σχέση με τον ισολογισμό του 2015 έχουμε μείωση του διαχειριστικού ελλείμματος κατά 380.153,00 ευρώ πού προέρχεται από αύξηση των εσόδων κατά 235.791,00 ευρώ και από μείωση των εξόδων κατά 144.362,00 ευρώ.
      Η μείωση του ελλείμματος είναι κάτι θετικό σε πρώτη ανάγνωση,αλλά έχουμε μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 340.763,33 ευρώ πού υπό προϋποθέσεις δείχνει μεγάλη ταμειακή δυσχέρεια.....    Οι Πάγιες επενδύσεις του Δήμου το 2016 είναι πολύ μικρές 575.158,00 ευρώ.
     Τα δάνεια που έχει ο Δήμος εξυπηρετούνται, αλλά  ήδη έχουν αυξηθεί κατά 1.000.000 ευρώ  με το νέο δάνειο που πάρθηκε το 2017.
      Το μεγάλο και αδιευκρίνιστο θέμα είναι (όπως επισημαίνει και ο ορκωτός) ότι οι απαιτήσεις προηγουμένων ετών ανέρχονται (μετά την αφαίρεση των προβλέψεων επισφάλειας) σε 1.340.300,00 ευρώ για το οποίο δεν υπάρχει εκτίμηση τι από αυτά είναι εισπράξιμα και τι όχι.

   Συμπερασματικά  τα πράγματα είναι άσχημα και ειδικά  όταν παίρνουν δάνεια για να καλύψουν τις ταμειακές δυσχέρειες σε έναν  ήδη ελλειμματικό Δήμο.
  Πώς θα γίνουν, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι αποπληρωμές των οφειλών όταν μάλιστα οι προσδοκώμενες εισπράξεις 1.340.300,00 από οφειλές χρεωστών προς το Δήμο είναι επισφαλείς;
     Θα έλεγα επίσης ότι ο δήμος δεν είναι, τυπικά υπό  πτώχευση, μόνο, γιατί αυτοί πού τον δάνεισαν τον αξιολογούν ότι έχει κάποια  πιστοληπτική ικανότητα, σίγουρα όμως είναι  προβληματικός.
    Το άλλο πρόβλημά  όμως είναι, πώς ένας ελλειμματικός ήδη δήμος θα ανταποκριθεί  στις αυξημένες υποχρεώσεις που του δημιουργεί ο πρόσθετος δανεισμός!!

       Βέβαια είναι σύστημα στην Ελλάδα τη χρονιά πριν τις εκλογές, οι δήμαρχοι να παίρνουν δάνεια για να παρουσιάσουν κάποιο έργο, αλλά εδώ πήρανε δάνειο όχι για έργα ,που θα αποδώσουν στο Δημότη αλλά για κάλυψη ελλειμάτων που το ίδιο σύστημα και πρόσωπα εξουσίας του Δήμου, δημιούργησαν! 

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
      Είναι οφθαλμοφανέστατο πια ότι ο Δήμος με τις συμπεριφορές και πρακτικές των ανθρώπων που τον διοίκησαν και τον διοικούν έπιασε πάτο, ποιο κάτω υπάρχει αλλά ελπίζουμε να μη φτάσουμε ως εκεί! 
      Οι ισολογισμοί του 2015 και 2016 δείχνουν  την κακή  οικονομική κατάσταση και η πραγματικότητα της καθημερινότητας, αυτή που ζει ο δημότης στο πετσί του, είναι ακόμα χειρότερη, αποτέλεσμα της ασχετοσύνης, της ανικανότητας, της αδιαφορίας, τις απάθειας και της αλαζονείας  της δημοτικής αρχής. 
        Μια δημοτική αρχή, με πρωτεργάτη το δήμαρχο και τους υπάκουος και αμίλητους  δημοτικούς συμβούλους του, που  νοιάστηκαν μόνο για το ΕΓΩ τους, την αυτοπροβολή τους και την αποκόμιση ιδίου όφελους.
     Ο πολίτης γι’αυτούς δεν υπήρχε στην ατζέντα τους, η ανάπτυξη του τόπου δεν ήταν καν στα πλάνα τους.
     Αυτό φαίνεται από την παντελή έλλειψη επενδύσεων και έργων υποδομής και από τη κομπογιαννίτικη λογική  διαχείρισης της καθημερινότητας..
     Κατέστρεψαν έναν τόπο ευλογημένο με φυσικές ομορφιές και δυνατότητες πολύπλευρης ανάπτυξης.

        Καθήλωσαν το βιοτικό- οικονομικό επίπεδο σε εποχές περασμένων δεκαετιών. Απομόνωσαν την περιοχή από κάθε δραστηριότητα και δυσκολεύουν καθημερινά την επιβίωση των επαγγελματιών  που έτυχε ή επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στο τόπο τους.
       Απέχουν, τις περισσότερες φορές προκλητικά, από τα προβλήματα των αγροτών μας και οι αθεόφοβοι ούτε ένα γραφείο για την  ενημέρωσης  τους δεν ήταν ικανοί να ανοίξουν, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι Δήμοι τις χώρας. 
        Με αυτά και μ' αυτά θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι για άλλη μια τετραετία, προσωπικής δημιουργίας, καλοπέρασης και αυτοπροβολής  εις υγείαν των κοροΐδων και με τις πλάτες, ποιος ξέρει ποιου Αφεντικού…! 
Η δημοκρατία μας ευτυχώς το επιτρέπει.
 Εμείς, ευτυχώς, λόγο της δημοκρατίας έχουμε την ευθύνη της επιλογής.
      Η ταύτισή μας, ξανά, με το σύστημα προσωποκεντρικής εξουσίας, συναλλαγής και εξάρτησης, θα είναι μια ακόμα λάθος επιλογή  και η χαριστική βολή στην προοπτική του τόπου και των κατοίκων της.

Παναγιώτης Ηλ. Χολής................7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Π.Χολή πολύ ωραία τα περιγράφετε και με στοιχεία .Απο όσο ξέρουμε είστε μέλος της Συμπολιτειας .Γιατι με τόσες γνώσεις ,ιδέες,ενδιαφέρον και οράματα που έχετε για τον τόπο δεν κατεβαίνετε ως υποψήφιος Δήμαρχος με την Συμπολιτεια ,για να σας ψηφίσουμε και αν τα καταφέρετε όπως και όσα λέτε να σας έχουμε Δήμαρχο για όσα χρόνια θέλετε ;
Θα περιμένω την ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας ή αν δεν ανακοινώσετε την κάθοδο σας ως υποψήφιος Δήμαρχος να μας πείτε γιατί δεν κατεβαίνετε γιατί τότε όσα γράφετε θα είναι γράμμα κενό περιεχομένου .
Α.Β

Ανώνυμος είπε...

Κατέβα να βουλωσεις στόματα.....δεν έχεις αντίπαλο....

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθειες είναι πικρές.....

Ανώνυμος είπε...

10:34 δηλαδη για να εκφρασει δημοσια και με το ονομα του καποιος αποψη για τα δημοτικα πρεπει να βαλει και για δημαρχος????? τι πινεις και δεν μας δινεις ρε φιλε????
πολύ εκνευρισμενος με την κριτικη στην δημοτικη αρχη εισαι. χαλαρωσε και μη χαλιεσαι
κοψε λιγο

Ανώνυμος είπε...

10:34 δε καταλαβαίνω γιατί οποιος ασκεί κριτική στην τόσο ακριβοθωρητη δημοτική σου αρχή θα πρέπει να κατέβει υποψήφιος; Αφού ασχολήθηκαν με τα κοινα θα δέχονται και κριτική... Αλλωστε δεδπρόσφεραν και τιπιτα στο τόπο... Αντίθετα τον έφεραν πολλά χρόνια πισω....

Ανώνυμος είπε...

Αγσπυτε φυλε Πσνο αληθια ο Γαλουνης γυρισε τον τοπο πισω μεσα σε τεσερα χρονια κ Σταικος με την Ντινα τον ειχαν παει μπροστα? Αυτο σου το γραφω γιατι βλεπω ενα παθος με τον Γαλουνη.
Μαλλον ειναι λαθος η συρατυγικη της Συμπολιτιας. Την δικιαμας προταση βγαλτε προς τα εξω αν εχουμε . Γιατι δεν μας βλεπω να πυθουμε παλι.Κ να ξερεις οταν δεν καταφερνεις καθ επαναλυψη να πισεις εκφραζεις λαθος στρατιγικη.
Ενας φυλος απο τα παλια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε από τα παλιά. Αν με παρακολουθείς, τα τελευταία 15 χρόνια ,θα παρατήρησες ότι στέκομε απέναντι στη κάθε δημοτική εξουσία παρακολουθώντας το έργο της και στηλιτεύοντας τις λάθος επιλογές και πολιτικές τους .Έτσι λοιπόν πολιτικό "εχθρό" του με είχε και ο Κος Σαμαράς και ο Κος Στάικος. Η Κα Ντίνα δεν ήταν ποτέ Δήμαρχος!
Κρίνω πάντα ως ενεργός πολίτης και δημότης την δημοτική αρχή που έχει τώρα την εξουσία. Άρα κανένα μένος με τον Δήμαρχο ,αν και δεν είναι σημερινός! Όταν θα πάψει να διαχειρίζεται τις τύχες μου και του τόπου μου θα πάψω και να ασχολούμαι μαζί του.
Η Συμπολιτεία έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πολιτικής και συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή. Την έχουμε επικοινωνήσει άπειρες φορές, την καταθέσαμε ως πλαίσιο αρχών και πρόγραμμα δράσης στις τελευταίες εκλογές και δείγμα αυτής παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο με τους δυο συμβούλους μας. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε πρόταση που θα βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, αλλά προς θεού μη μας ζητάτε να γίνουμε το ίδιο με όσους κυβέρνησαν τον τόπο. Μη μας ζητάτε να μπούμε και εμείς στη ίδια λογική που κατέστρεψε τον τόπο. Μη μας ζητάτε να πορευόμαστε με πολιτικές οικονομικό-κομματικής εξάρτησης ,δοσοληψίας και ιδι οτέλειας.
Με χαρά να σε ξανασυναντήσω σε ανοιχτή συνεδρίαση τις Συμπολιτείας!