Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

«Μαϊμού» παπάδες πάντρευαν ζευγάρια σε κτήμα στη Βαρυμπόμπη


          Ο γαμπρός περίμενε υπομονετικά έξω από το εκκλησάκι, σε κτήμα των Θρακομακεδόνων, με την ανθοδέσμη στο χέρι. Η νύφη, που έλαμπε μέσα στο εντυπωσιακό νυφικό της, έφτασε σχεδόν στην ώρα της, καταχειροκροτούμενη από τους καλεσμένους και μαζί στάθηκαν μπροστά στους ιερείς για να τους ενώσουν ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
        Οι τρεις ρασοφόροι που είχαν αναλάβει το μυστήριο ακολούθησαν κατά γράμμα το τελετουργικό, οδήγησαν το ευτυχισμένο ζευγάρι στο χορό του Ησαΐα, ενώ οι κουμπάροι άλλαξαν τις βέρες και τα στέφανα.......



   Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε περισσότερες από 50 φορές την προηγούμενη δεκαετία με διαφορετικά ζευγάρια αλλά τους ίδιους κληρικούς. Το ρύζι και οι ευχές έπεφταν βροχή, όμως όλα του γάμου ήταν εύκολα μόνο κατά τα φαινόμενα… 
       Τα χρόνια πέρασαν, τα ζευγάρια έγιναν οικογένειες, αλλά, όπως ήταν φυσικό, κάποιοι από τους γάμους δεν έμελλε να κρατήσουν για πάντα. Ετσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να βγουν τα πρώτα πολιτισμένα διαζύγια. Οταν όμως τα ζευγάρια αυτά έφτασαν στο στάδιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση του διαζυγίου, βρέθηκαν μπροστά στη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής τους ακούγοντας τη φράση «Μα δεν είστε παντρεμένοι!».

      Μετά το πρώτο σοκ ζήτησαν τη βοήθεια δικηγόρων προσπαθώντας να ξεμπλέξουν το κουβάρι, καθώς, σύμφωνα με την Εκκλησία, δεν είχαν τελέσει γάμο γιατί οι τρεις ρασοφόροι δεν ήταν υπό τη σκέπη της, όμως, σύμφωνα με την Πολιτεία, ήταν παντρεμένοι κανονικά και με το νόμο, αφού είχαν δηλώσει το γάμο στον Δήμο της περιοχής τους και είχαν ανοίξει οικογενειακή μερίδα, όπου είχαν δηλώσει τα παιδιά.

50 γάμοι
        Το… πινγκ-πονγκ ανάμεσα στην τοπική μητρόπολη και το ληξιαρχείο πήρε καιρό για να αποδειχθεί τελικά ότι τα… ράσα δεν κάνουν τον παπά.
        Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι ενημερώθηκαν ότι οι ιερείς που είχαν τελέσει το μυστήριο δεν είχαν τη βούλα της επίσημης Εκκλησίας και μάλιστα ένας από αυτούς είχε παυτεί από τα καθήκοντά του και είχε βρεθεί στη συνέχεια ενώπιον της Δικαιοσύνης που τον καταδίκασε για απάτη. Θύματα των «μαϊμού» ιερέων είχαν πέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «E.T.» της Κυριακής, περισσότερα από 50 ζευγάρια που παντρεύτηκαν την προηγούμενη δεκαετία στο συγκεκριμένο κτήμα και καλούνται πλέον να νομιμοποιήσουν το γάμο τους από την αρχή μέσω της δικαστικής οδού.
           Το 2010 ανέλαβε νέος μητροπολίτης στη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, όπου υπάγεται η περιοχή του κτήματος, ο κ. Αθηναγόρας, ο οποίος, χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί, αλλά με σκοπό να προστατεύσει το ποίμνιό του από απρόοπτα, απαγόρευσε να λειτουργούν και να τελούν μυστήρια ιερείς που δεν προέρχονταν από τη μητρόπολή του. «Οπως πληροφορήθηκα στη συνέχεια, το πρόβλημα αφορούσε περισσότερους από 50 γάμους που είχαν γίνει πριν από το 2010», λέει στον «E.T.» της Κυριακής ο μητροπολίτης Αθηναγόρας και προσθέτει: 
    «Εγώ, χωρίς να ξέρω ακόμα τι είχε συμβεί, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, άλλαξα τον κανονισμό ώστε να μην έρχονται ιερείς από άλλες μητροπόλεις γιατί μέχρι τότε πηγαινοέρχονταν διάφοροι στην περιοχή.
     Πληροφορήθηκα ότι ο ένας από αυτούς που τέλεσαν τους γάμους για τους οποίους συζητάμε προερχόταν από τη Μητρόπολη Μεγάρων αλλά είχε παυτεί από τα καθήκοντά του και αντιμετώπισε τη Δικαιοσύνη γιατί εκτός από το εκκλησιαστικό είχε υποπέσει και σε ποινικό αδίκημα». 
            Μέσω της δικαστικής οδού όμως θα πρέπει να λύσουν το γόρδιο δεσμό και τα ζευγάρια που έπεσαν θύματα των ρασοφόρων χορεύοντας μαζί τους το χορό του Ησαΐα, ώστε να νομιμοποιήσουν τους γάμους τους ή να τους τερματίσουν, αν στο μεταξύ έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. «Οι γάμοι αυτοί μπορούν να κριθούν έγκυροι μόνο με δικαστική απόφαση» σημειώνει ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Παλαιοημερολογίτες
           Στα αμέτρητα κτήματα της Βαρυμπόμπης γίνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες γάμοι, ορισμένοι από τους οποίους σε εκκλησάκια που έχουν κατασκευαστεί μέσα στους χώρους δεξιώσεων. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι στο παρελθόν στην περιοχή κυκλοφορούσαν κάθε λογής απατεώνες που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν οικονομικά οφέλη από τη βιομηχανία γάμων και βαπτίσεων υψηλού κόστους που αναπτύχθηκε ειδικά την προηγούμενη δεκαετία. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονταν και παλαιοημερολογίτες ιερείς που δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια έγκυρα για την επίσημη Εκκλησία αλλά το έκρυβαν από τους ενδιαφερόμενους. 
  Ωστόσο, μετά την απόφαση του μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως να μη γίνονται δεκτοί ιερείς εκτός της μητρόπολής του, έχουν εξαλειφθεί τα παρατράγουδα και πλέον όποιος επιλέγει να παντρευτεί ή να βαπτίσει στην περιοχή είναι ασφαλής σε σχέση με την εγκυρότητα του μυστηρίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
https://www.agriniopress.gr

8 σχόλια:

  1. ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΔΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΗΣΑΙΑ ΧΟΡΕΥΕ
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ
    ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΤΟ ΜΥΣΤΥΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη παιδί μου που σχολιάζεις και δεν ξέρεις τι λές στις 12:39. Τί φταίνε οι Παπάδες; Ποιός είπε στα ζευγάρια να τρέχουν στα κτήματα και στα χωράφια για να παντρευτούν; Δεν έχουν ενορίες, ναούς και Παπάδες; Τί εννοείς να απλοποιήσουν την τελετή; Ποιο είναι το σύνθετο ακριβώς; Όσο για τις κορδέλες και τα λουλούδια οι Παπάδες τα βάζουν; Γιατί αυτός είναι ο διαρκής καβγάς ανάμεσα σε Παπάδες και νύφες. όχι στολίδια καλή μου... Μα πάτερ..... Άντε παιδί μου που σχολιάζεις στις 12:39 κάνε καμία άλλη δουλίτσα και άσε τις φιλοσοφίες. Όσο για την υπόθεση πως το Ληξιαρχείο δέχθηκε δήλωση γάμου χωρίς υπογραφή και σφραγίδα κανονικού ιερέα και ενορίας; Κάτι ύποπτο μάλλον συμβαίνει. Μήπως οι γάμοι δεν ήταν νόμιμοι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KΑλα τα γραφει ο φιλος
    πατερ μου για να κανεσι θρησκευτικο γαμο θελεις ποσα θελειις νυφικα κουστουμια γραβατες καλεσματα μπουμπουνιερες παπαδεσ ψαλταδεσ και ετσι καλυτερα πολιτικο και πηγαινε στην εκκλησια και ζητα συγνωμη απο τον θεο
    που να τα βρεις οταν εισαι ανεργοσ η δουλευεισς καθε τοσο
    αστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα! Εσύ παιδάκι μου που σχολιάζεις στις 7:04 δεν ξέρεις πιο πολύ τι λες. Ο παπάς δε θα ασχοληθεί ούτε με το αν φοράς κοστούμι ούτε αν έχει νυφικό η νυφη ούτε αν έχεις καλεσμένους. Θα σου ζητήσει μονάχα την άδεια γάμου που έχεις κόστος 23 ευρώ και είναι παράβολα για το κράτος (στον πολιτικό στοιχίζει περισσότερα). Όσο για Παπάδες ψάλτες και τα υπόλοιπα που γράφεις (μάλλον εννοείς τα λεγόμενα τυχερά) δε θα σου ζητήσει κάτι αν δε δώσεις μόνος σου και αν σου ζητήσει μπορείς να του πεις ότι υπάρχει εγκύκλιος από τη Μητρόπολη πως υποχρεούται να κάνει το γάμο δωρεάν. Εντελώς δε πληροφοριακά να σου πω ότι σε ένα ποσοστό πάνω από 20 % των μυστηρίων που γίνονται πλέον γάμοι κηδείες βαπτίσεις κ.τ.λ δεν αφήνουν τίποτα ως τυχερό στην Εκκλησία και καλά κάνουν αφού δεν έχουν οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντρεύτηκα, έχω δυο παιδιά, δυο βαφτιστηρια και σε ολες τις εκδηλώσεις ακουμπούσα το 100ευρω. Μάλιστα την τελευταία, μετά το eurogroup του Ιουνιου, 150ευρω. Μαλλον επειδή βγήκαμε από το μνημόνιο....

      Διαγραφή
  5. Φίλε/η 10:54, το ότι ο παππάς δεν θα σου ζητήσει τίποτα παραπάνω αν δεν δώσεις ή το ότι σε πάνω από το 20% των μυστηρίων, δεν αφήνουν τίποτα ως τυχερό, μάλλον σε άλλη χώρα αναφέρεσαι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Θ' ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ
    σ' αυτο το πλανήτη γή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προς "κατήγορους".... κουνηστε λιγο το κεφαλακι σας και ψαχτείτε καλυτερα πριν βγαλετε τη χολη και το κομπλεξ σας...ο θρησκευτικος γαμος δεν κοστιζει παραπανω απο τον πολιτικο....δεν σε υποχρεωνει κανεις να φορεσεις κοστουμιά 1.500 ευρώ όυτε η νυφη νυφικο 2000 ευρώ, ουτε να κανεις στολισμους, φωτογραφησεις pre και after πληρώνοντας 1.500 για να σου τραβανε φωτογραφιες, ουτε 500 ευρω για να σου βαζει τραγουδια ο dj κτλ κτλ....αυτά ειναι επιλογες του ζευγαριου καθαρά και οχι απαιτησεις της Εκκλησιας για να τελεστει το Μυστηριο....αντε τώρα μάθαμε ολοι να κατηγορούμε τους "παπαδες" για τα δικά μας κομπλεξ και την ταση για επιδειξη και το "τι θα πει ο κοσμος"....δεν σε υποχρεωνει κανεις μα κανεις δεξιωσεις υπερπαραγωγη ουτε να εχεις 700 ατομα καλεσμενους; ουτε να πας με porche στην Εκκλησια...το Μυστηριο απαιτει τον κουμπαρο, τις βερες και την πνευματικη προετοιμασια του ζευγαριου, τα υπολοιπα μας τα προσθεσαν με τον καιρο οι επαγγελματίες που βγάζουν το ψωμακι τους με το να σε κοπανανε με τις τιμές γιατι ξερουν οτι θα τα σκάσεις....με αυτούς να τα βάλετε μάγκες μου, οχι με την Εκκλησια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο