Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ο Εσπερινός στην Αγία Παρασκευή Βόνιτσας (ΦΩΤΟ)





26 Ιουλίου Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή Μυρταρίου Βόνιτσας 
   Μονή Αγίας Παρασκευής Μυρταρίου: Η μονή βρισκόταν στη χερσόνησο Μυρτάρι και ήταν μετόχι της Μονής Κορωνησίας ή Κορακονησίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Η μονή διέθετε μεγάλη περιουσία, την περισσότερη δε φέρεται να την κατείχε από την εποχή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Επί Βενετοκρατίας έτυχε ειδικών προνομίων. Είναι γνωστό πώς ο Αλή πασάς εξέδωσε δύο διαταγές για την προστασία και το απαραβίαστο των κτημάτων της. Τα έγγραφα αυτά είναι του 1812 και του 1813............



      Ένα τμήμα της περιουσίας της μονής Κορακονησίας ήταν και η χερσόνησος του Μυρταρίου, όπου βρισκόταν και η μονή της Αγίας Παρασκευής Βόνιτσας. Πρέπει να σημειωθεί πως η Κορακονησία άνηκε στην επικράτεια των Τούρκων. Οι αγροί της περιοχής αυτής περιήλθαν στη μονή από αγορά ή από προσφορές χριστιανών και αποτελούσαν πολύ καλό τόπο για χειμαδιό.
          Στα τέλη του 18ου αι. η μονή της Αγίας Παρασκευής κατέπεσε σε μικρό μοναστήρι με λίγους μοναχούς, που υπαγόταν ακόμη στο Μοναστήρι της Κορωνησίας και τελικά διαλύθηκε επί Όθωνα.

Απόψε τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Δείτε φωτογραφίες  του sinidisi.gr
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο