Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ (ΚΚΕ) ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (ΦΩΤΟ)


Οξύνονται τα προβλήματα ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου 

       Στο Νοσοκομείο Λευκάδας περιόδευσε, την Τρίτη 3 Ιούλη, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος.
       Στη συζήτηση με γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και με ασθενείς αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα και οξυμένα προβλήματα του χώρου της Υγείας, όπως η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι απλήρωτες υπερωρίες - εφημερίες, η εντατικοποίηση της δουλειάς, κ.ά.....



   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα της χρονιάς. Δεν πραγματοποιούνται εδώ και ένα μήνα ορθοπεδικά χειρουργεία λόγω έλλειψης ορθοπεδικών υλικών, με τον κωδικό να έχει μηδενιστεί.
          Το νοσηλευτικό, μαιευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στενάζει από τις διπλοβάρδιες, την εντατικοποίηση, τα παράνομα ωράρια απόγευμα - πρωί - νύχτα, με το προσωπικό, γυναίκες στην πλειοψηφία του, που εργάζονται πάνω από 25 χρόνια σε κυκλικά ωράρια, να είναι τσακισμένες σωματικά και ψυχικά και με προβλήματα υγείας, ενώ δεν θα μπορέσουν για μια ακόμη φορά να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες για λίγη ξεκούραση.
        Το ιατρικό, επίσης, προσωπικό έχει εξουθενωθεί από τις συνεχόμενες εφημερίες, δεν μπορεί να πάρει την άδειά του, δεν ξεκουράζεται επαρκώς, με τον κίνδυνο ιατρικού λάθους πλέον να ελλοχεύει. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και τα εργατικά ατυχήματα να αποσιωπώνται.
Τα αβίαστα ερωτήματα που προκύπτουν είναι με ποιο προσωπικό θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες και τα τμήματα του νέου νοσοκομείου, που είναι τριπλάσιο σχεδόν από το παλιό και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με επίσημες εξαγγελίες και πως αυτό θα χρηματοδοτηθεί.
           Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα αγροτικά ιατρεία του νησιού είναι κλειστά από το 2014, ενώ το Κέντρο Υγείας Βασιλικής που καλύπτει τη νότια Λευκάδα, μια περιοχή με χιλιάδες παραθεριστές, δεν έχει εδώ και τρεις μήνες νοσηλευτικό προσωπικό στην πρωινή βάρδια, ενώ οι δύο γενικοί γιατροί αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν εφημεριακά όλο το μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση για τους πολίτες της περιοχής.

         Η ίδια τραγική κατάσταση παρατηρείται και στο Μεγανήσι, που έχει απομείνει ένας μόνο γενικός γιατρός και ένας ανειδίκευτος γιατρός οπλίτης θητείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τρομακτικές τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, ενώ όπως σημείωσε, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του είναι πολλά και συσσωρευμένα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η οποία συνεχίζεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
             Υλοποιούνται μέτρα που υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας της περιοχής αναμένεται να κατατεθεί από το ΚΚΕ Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο