Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πριμ 3,3 εκατ. ευρώ επιταχύνει την πρώτη εργολαβία του Άκτιο – Αμβρακία

 

Πρόσφατες φωτο της πρώτης εργολαβίας Ακτιο-Βόνιτσα, τραβηγμένες απο τον Νώντα Νικάκη

              Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης εργολαβίας του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία. Πρόκειται για το τμήμα σχεδόν 15χλμ (από Χ.Θ. 1+300 έως Χ.Θ. 15+020) που συνδέει το Αεροδρόµιο Ακτίου µε τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα, για το οποίο όταν «ΑΚΤΩΡ» υποκαθιστούσε την «ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», είχε θέσει στην αίτησή της προς το Υπ. Υποδομών όρο για την καταβολή πριμ για την γρηγορότερη παράδοση σε κυκλοφορία του τµήµατος αυτού.
        Το πριμ καθορίστηκε στα 3,3 εκατ. ευρώ με το Υπουργείο Υποδομών να εκτιμά ότι το κοινωνικό όφελος που µπορεί να αποτιµηθεί µε οικονοµικούς όρους για χρονικό διάστηµα ενός έτους ανέρχεται στα 2.923.000€ χωρίς να υπολογιστούν οι λοιπές ωφέλειες (ρίσκο απώλειας χρηµατοδότησης και εγγυητικών, χρηµατοοικονοµικό όφελος απορροφήσεων κλπ) που δεν µπορούν να αποτιµηθούν.....

 
            Όμως η προθεσµία ολοκλήρωσης του έργου είναι µέχρι τις 23-12-2019, έτσι το πριμ για παράδοση του τμήματος 15 περίπου μήνες πριν την προθεσμία φτάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ.
             Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στη γρηγότερη κατασκευή του έργου, πέρα από την ικανότητα του «Άκτωρα», είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών έγκαιρα ενέκρινε την τροποποίηση των ασφαλτικών στρώσεων του οδοστρώµατος του αυτοκινητοδρόμου με σκοπό την ενίσχυση της δοµικής ικανότητας του οδοστρώµατος και την εξασφάλιση του χρόνου ζωής του έργου. 
          Πράγμα που ήταν απαραίτητο από τη στιγμή που τα έργα, είτε της ασφαλτικής βάσης, είτε της οδοστρωσίας, λόγω της μεγάλης διακοπής των εργασιών σταμάτησαν για δυόμισι χρόνια περίπου και κατ΄επέκταση έμειναν εκτεθειµένα στις δυσµενείς επιπτώσεις των εναλλαγών µεταξύ βροχοπτώσεων, διαστηµάτων ξηρασίας και χαµηλών θερµοκρασιών. Κατά συνέπεια, τα εκτεθειµένα τµήµατα οδοστρωσίας και ασφαλτικής βάσης χωρίς την προστασία της ασφάλτου, έχουν υποστεί µείωση της φέρουσας ικανότητάς τους.

Πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο