Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Περιοδεία του Νίκου Μωραΐτη στη Λήμνο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Τη Λήμνο επισκέφθηκε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.
Μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ επισκέφθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, αλλά και εργαζόμενους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου «Η Ένωση».......

  
      Στη συζήτηση που είχαν με τους εργαζόμενους στο χώρο συγκέντρωσης ζωοτροφών και εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αναδείχτηκαν οι μισθοί εξαθλίωσης που παίρνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν. Επίσης, αναδείχτηκε το θέμα της ένταξης του επαγγέλματός τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Επίσης, από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι οι Ενώσεις και οι Συνεταιρισμοί όπως και αυτός της Λήμνου χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αφού στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς, συνθλίβονται στις μυλόπετρες του καπιταλισμού. Διακινούν τα αγροτικά εφόδια με τιμές του εμπορίου και συμβάλλουν στο να αυξάνεται το κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς σιτηρών. Ταυτόχρονα αγοράζουν με χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς τα σιτηρά, τη βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, ενώ πουλούν σε διπλάσια τιμή τα προϊόντα αυτά στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά και το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Συνάντηση με το Δήμαρχο

Τα θέματα αυτά τέθηκαν από το βουλευτή του ΚΚΕ και το κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής στο Δήμαρχο του νησιού και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Όπως αναφέρθηκε, τα προβλήματα αυτά οφείλονται εκτός των άλλων και στη ληστρική πολιτική με τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Από τη συζήτηση με το Δήμαρχο αναδείχτηκαν και οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του νησιού, αλλά και οι ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων, (το 4ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, το κτίριο του Γυμνασίου Μύρινας δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα από το σεισμό του 2014). Επίσης, αναδείχτηκε το ζήτημα των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς στους δύο παιδικούς σταθμούς του νησιού.
Ακόμη, αναδείχτηκε το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, που το χειμώνα χειροτερεύει με αραιά δρομολόγια και με υπέργηρα πλοία, αλλά και τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια. Ειπώθηκε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα και με τις εσωτερικές συγκοινωνίες που συνδέουν τη Μύρινα με τα χωριά και είναι αραιές.
Επίσης, αναδείχτηκε το πρόβλημα του μόνιμου προσωπικού στο Δήμο (καθαριότητας, επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού για τους βιολογικούς και το ΧΥΤΑ που τώρα τον έχουν δώσει σε ιδιώτες).
Ο Ν. Μωραΐτης ζήτησε από το Δήμαρχο να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε λαϊκές οικογένειες για χρέη προς το Δήμο που δεν μπορούν να πληρώσουν. Τόνισε στο Δήμαρχο ότι ο ρόλος που επιφυλάσσουν για τους Δήμους οι κυβερνήσεις είναι αυτός του φοροεισπράχτορα που θα βρίσκει τα έσοδα για τη λειτουργία του από τα ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους που θα επιβάλει στους δημότες του και ότι αυτός και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αντισταθούν με κάθε τρόπο στο ρόλο αυτό.

Συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού

Από τη συνάντηση που είχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ και το κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής με τους κτηνοτρόφους του νησιού στα παραληπτήρια γάλακτος και στα χωριά του νησιού, εκφράστηκε η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για την τραγική κατάσταση της κτηνοτροφίας του νησιού. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα, (όπως είπαν για να αγοράσουν ένα λίτρο νερό χρειάζεται να πουλήσουν δυόμισι λίτρα γίδινο γάλα), οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και των εφοδίων που γίνονται ακόμα πιο υψηλές λόγω του κόστους μεταφοράς τους στο νησί, οι εκβιασμοί από τους ιδιώτες για να συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές και την παραγωγή του γάλακτος, τους οδηγούν ουσιαστικά στο ξεκλήρισμα.
Στα προβλήματα αυτά ευθύνη έχει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός που εμπλέκεται στην παράδοση και διακίνηση του γάλακτος.
Όπως είπαν οι κτηνοτρόφοι, ενώ στο νησί υπερέχει η εκτατική κτηνοτροφία και οι παραδοσιακές φυλές των ζώων, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα του γάλακτος και του κρέατος, εντούτοις οι τιμές παραγωγού είναι πολύ πιο χαμηλές από άλλες περιοχές. Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση στην κτηνοτροφία του νησιού πολύ πιο τραγική από άλλες περιοχές.
Παράλληλα, έβαλαν και το αίτημα για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις νόσους των ζώων και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.
Στη συνάντηση που είχαν με τους αμπελοκαλλιεργητές στο χωριό Άγιος Δημήτριος, μπήκαν τα προβλήματα των χαμηλών τιμών παραγωγού στα σταφύλια σε αντίθεση με το υψηλό κόστος των εφοδίων και των λιπασμάτων, το ότι υπάρχουν αμπελοκαλλιεργητές που μένουν απλήρωτοι ακόμη και για τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και το πρόβλημα της διάθεσης του κρασιού λόγω της επιβολής φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Παρόμοια προβλήματα έθεσαν και μελισσοτρόφοι του νησιού.
Επίσης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού έθεσαν το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών και το χρόνιο αίτημα κατασκευής φραγμάτων στον Κάσπακα και στην Ατσική που παραμένει ανικανοποίητο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λήμνου είπε ότι για την ανακούφισή τους από τα οξυμένα προβλήματα ένας δρόμος υπάρχει, η δημιουργία και η συσπείρωσή τους γύρω από ένα Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο που θα αγωνιστεί για κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, για το γάλα και το κρέας, για τιμές που να αφήνουν εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση, για άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους, με την παράδοση των προϊόντων τους, για άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών και παράλληλα κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, για κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Συγκέντρωση στην Ατσική

Ο Ν. Μωραΐτης μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων στην Ατσική. Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη συνέντευξη που έδωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, πρόβαλε τη θέση του κόμματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς που συνενώνουν όλο τον κατακερματισμένο κλήρο με τη στήριξη ενός κρατικού φορέα που λειτουργεί στο πλαίσιο σχεδιασμένης οικονομίας και θα στηρίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με φτηνά εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, με τη διάθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έτσι ώστε να έχουν ένα εισόδημα που θα τους παρέχει μια αξιοπρεπή ζωή, με δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ στα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των μισθών και των συντάξεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, αλλά οι καπιταλιστές και τα μονοπώλια, της ανάγκης απεμπλοκής της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εμπλέκουν τον ελληνικό λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς με ευθύνη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων και για χάρη του μοιράσματος του πλούτου που ο λαός μας παράγει ανάμεσα σε ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο