Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΛΕΥΚΑΔΑ:Τρία ιστιοφόρα αντίκες είναι δεμένα στο δρόμο του Κάστρου


Εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται δεμένα τρία ιστιοφόρα πλοία στη θάλασσα δίπλα στο δρόμο του Κάστρου.
Δείχνουν αντίκες. Το πρώτο μάλιστα όπως μας πληροφόρησαν οι άνθρωποι του, είναι 148 ετών. Κατασκευάστηκε στην Δανία και στην εποχή του ήταν εμπορικό πλοίο. Συντηρείται από μεράκι και φροντίδα για την ιστορική του άξια.

Δεν ξέρουμε το λόγο της επίσκεψής τους στα νερά μας. Πάντως βλέποντάς τα από μακριά, μας ήρθαν στο νου εικόνες που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει. Το λιμάνι της Λευκάδας στις αρχές του 1900, όταν έσφυζε από κίνηση και δραστηριότητα.

Η εμπορική και ναυτιλιακή δραστηριότητα βρέθηκε σε μεγάλη ακμή στη Λευκάδα πολλά χρόνια πριν την Ένωση με την Ελλάδα και συνεχίστηκε με φθίνουσα πορεία μέχρι σχεδόν τον πόλεμο. Τα εμπορικά πλοία (ιστιοφόρα) ξεκινούσαν από την Λευκάδα και έφταναν μέχρι την Οδησσό! Πρόκειται για εποχή και δραστηριότητα άγνωστη στους περισσότερους από μας, αλλά και συναρπαστική για ένα τόσο μικρό νησί. Έξυπνοι και πρωτοπόροι Λευκαδίτες και όχι μόνο, ρισκάρουν και αναπτύσσουν ναυτιλιακές και εφοπλιστικές δραστηριότητες.(Αφοί Μαχαιρά, Πέτρος Σταματόπουλος κ.α.)
Μερική αναφορά για την Ναυτιλία της Λευκάδας γίνεται στην ιστορία του Ροντογιάννη επίσης και από τον Δήμο Μαλακάση, αλλά κάπως απαξιωτικά για την τότε «εφοπλιστική τάξη».
Και επειδή από τους κατακτητές δεν υποστήκαμε μόνο δεινά, σημειώνουμε πως: «Αμέσως μετά την κατάληψη της Λευκάδας από τους Άγγλους και με την κατάσταση που ακολούθησε στη Μεσόγειο την ήττα του Ναπολέοντα, άρχισε η ανάπτυξη της ναυτιλίας στη Λευκάδα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων με μια σειρά νομοθετημάτων οργάνωσε τη ναυτιλία της μικρής επικράτειας και συντέλεσε σε πάρα πέρα ανάπτυξή της…»
Και επίσης: «αυτή την περίοδο αναπτύσσεται μια δυναμωμένη αστική τάξη μέσα στην πόλη, του κύκλου των εμπορευόμενων και πλοιοκτητών, που ζητούσαν πολιτικά δικαιώματα και έσερνε μαζί της επαγγελματίες και τεχνίτες και μερίδιο νέων επιστημόνων, γιατρών, και δικηγόρων και επηρέαζε και τα αλλά κοινωνικά στρώματα…»*
*«Ιστορία Νήσου Λευκάδας» Π.Γ. Ροντογιάννης»
Καμαρώστε τα ιστιοφόρα αντίκες










http://aromalefkadas.gr/τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο