Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και αντιμετώπισης των συνεπειών τους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λ.π.  
Ανησυχία που εκφράστηκε και μέσα από την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα μας για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία αλλά για ευνόητους λόγους δεν προβλήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. ......
 
Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και την Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. 
Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 – 2017 προκύπτει ότι: 
Καταστράφηκαν 410.992 στέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10%  περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα το 57%  δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκε σε δύο έτη, 2000 και 2007.  
Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006  αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου, καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.
Στην εκτίμηση όμως αυτή συνηγορούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της δασικής υπηρεσίας και του πυροσβεστικού σώματος που διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%. 
Ενώ ο Μ.Ο. της μείωσης των δαπανών για το πυροσβεστικό σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009,  διαμορφώνεται στα  121.193.043, ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον Μ.Ο. των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας που είναι  118.878.723 ευρώ.              
Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελή απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερή λειτουργικότητα του Π.Σ. στον κατασταλτικό τομέα αφού διατηρείτε ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετιας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.     

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών την φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για την θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας;   

   
Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος
Μανώλης Συντυχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο